Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ
Τμήμα ΓΒΙΒΕ 10o ΤΕΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2 Ο πιο προβεβλημένος Εθνικός Δρυμός μας
Ο πιο προβεβλημένος Εθνικός Δρυμός μας. Συνδυάζει τη φυσική ομορφιά των χαραδρών και των πανύψηλων κορυφών με την ανυπέρβλητη αρχιτεκτονική των χωριών του Ζαγορίου. Είναι πόλος έλξης ορειβατών, φυσιολατρών, αλλά και κάθε απλού ταξιδιώτη. Ο δρυμός αυτός ιδρύθηκε το Αποτελείται από τον πυρήνα έκτασης στρεμμάτων γύρω από το φαράγγι του Βίκου και την περιφερειακή ζώνη, έκτασης στρεμμάτων που περιλαμβάνει μέρος της χαράδρας του Αώου. Συνορεύει με τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου (Βάλια Κάλντα) του οποίου αποτελεί φυσική συνέχεια. Μέσα στον πυρήνα του δρυμού βρίσκονται τα χωριά Βίκος, Μονοδένδρι, Πάπιγκο, Μικρό Πάπιγκο. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το φαράγγι του Βίκου που ξεκινά νότια του χωριού Μονοδένδρι για να καταλήξει στο Πάπιγκο. Για να διασχίσετε το φαράγγι σε όλη τη διαδρομή του χρειάζεστε περίπου 7 ώρες. Αν ξεκινήσετε από το χωριό Βίκος, χρειάζεστε γύρω στις 4 ώρες. Κάτω από το χωριό πηγάζει ο Βοϊδομάτης, ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης που σας συνοδεύει για το υπόλοιπο της πορείας σας μέχρι το γεφύρι της Αρίστης.

3 Στην περιοχή του Βίκου- Αώου και συγκεκριμένα στα οροπέδια της Τύμφης υπάρχει μια μικρή ενδιαφέρουσα υδατοσυλλογή, η λάκκα του Τσουμάνη, σε υψόμετρο μ. και πιο ψηλά η υπαλπική λίμνη Δρακόλιμνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πολλά βάραθρα (κατακόρυφα σπήλαια) με κυριότερο αυτό της Προβατίνας, με κατακόρυφο βάθος 407 μ. Οι εντυπωσιακές και μεγάλες κορυφές Γκαμήλα, Αστράκα, Πλόσκος, Καρτερός, Μεγάλα Λιθάρια, Γκούρα, Τσούκα- Ρόσσα φτάνουν σε υψόμετρο έως και τα μ. Ψηλότερη κορυφή εδώ είναι η Γκαμήλα που φτάνει τα 2497 μ. πάνω από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι την ονομάζουν και Γκαμήλα λόγω του σχήματός της. Εκτός από τον Αώο που υδρεύει γενναιόδωρα τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, στον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου και, συγκεκριμένα μεταξύ των οικισμών Βίκος και Πάπιγκο, βρίσκονται οι πηγές του Βοϊδομάτη που είναι ξακουστός για την ορμή αλλά και για τα κρυστάλλινα νερά του

4 Η περιοχή αποτελεί σπάνιας αισθητικής και οικολογικής αξίας οικοσύστημα. Η γεωγραφική απομόνωσή της, η ήπια, έως τώρα, ανθρώπινη παρέμβαση, η μεγάλη ποικιλία στη βλάστηση και οι μικροκλιματικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών ειδών χλωρίδας αλλά και την ύπαρξη σπάνιων ειδών της πανίδας της χώρας μας. Στην περιοχή Βίκου- Αώου έχουν καταγραφεί είδη και υποείδη φυτών  και 182 είδη σπονδυλοζώων, ανάμεσά τους και αρκετά σπάνια. Πλούσια η βλάστηση του δρυμού, αφού επηρεάζεται από το υψηλότατο ποσοστό βροχοπτώσεων, περιλαμβάνει Κεφαλλονίτικα έλατα, μαυρόπευκα, ρόμπολα, οξιές, δρυς, ιτιές, κέδρους, σφένδαμους, αγριοκαστανιές, φλαμουριές, πλατάνια, πολλά είδη θάμνων και αγριολούλουδων.. Στην πανίδα του περιλαμβάνονται αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριόγιδα, αγριογούρουνα, λίγκες, κουνάβια, αετοί, γύπες, γεράκια κ.α.

5 Στην περιοχή μπορείτε να απολαύσετε πολλά υπαίθρια αθλήματα όπως η τοξοβολία, η ιππασία, η πεζοπορία, η ορειβασία και η αναρρίχηση. Εξοπλισμός και σύλλογοι που διοργανώνουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες υπάρχουν στην περιοχή ενώ πολλοί ακόμα ασχολούνται με τα αθλήματα των ποταμών, τις τετρακίνητες περιηγήσεις και πολλές ακόμα δραστηριότητες, πάντα όμως με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τηρώντας τις νομοθετικές διατάξεις.

6 Βικογιατροί Ο άνθρωπος της Ηπείρου ήταν πάντα κοντά στη φύση θεωρώντας τον εαυτό του μέρος της και την ίδια ως μια ζωντανή οντότητα. Η επικοινωνία του με την φύση δείχνει τον βαθύ σεβασμό του προς τις δυνάμεις της που ο ίδιος θεωρεί ζωντανές. Μέσα από αυτή την αντίληψη για την φύση γεννήθηκαν οι παραδοσιακές τέχνες στις οποίες βλέπουμε μια αδιάσπαστη συνέχεια από την αρχαία εποχή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η λαϊκή ιατρική. Μια πρακτική ιατρική που δεν στηρίζεται στην υπόθεση και στο πείραμα αλλά προσεγγίζει την αρχή της αναλογίας ανάμεσα στον άνθρωπο και στα βασίλεια της φύσης. Οι εμπειρικοί γιατροί της Ηπείρου αντλούσαν τις γνώσεις τους από την παρατήρηση και την εμπειρία των προγενεστέρων τους . Η παράδοση λέει ότι ήταν μια κλειστή ομάδα και ότι οι γνώσεις μεταβιβάζονταν μόνο σε εκείνους που ήταν έτοιμοι για αυτό. Περίφημοι εμπειρικοί γιατροί υπήρξαν αυτοί που στο τέλος του 17ου αιώνα κατοικούσαν γύρω από την χαράδρα του Βίκου και έγιναν γνωστοί σε όλο τον ελληνικό χώρο ως Βικογιατροί. Λίγη από την γνώση τους έγινε σε εμάς γνωστή από δύο χειρόγραφα που δημοσιεύτηκαν . Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι οι ομοιότητες που υπάρχουν με αρχαιότερα κείμενα επειδή τα χειρόγραφα δεν αποτελούνται μόνο από ιατρικές οδηγίες αλλά και από μαγικές που έχουν την βάση τους στους μαγικούς παπύρους του 3ου και 4ου μ.Χ. αιώνα της Αιγύπτου. Μέσα σε αυτά τα χειρόγραφα μπορεί κανείς να διαβάσει οδηγίες πρόβλεψης ψυχικών και σωματικών χαρακτηριστικών, αλλά και της μοίρας ανδρών και γυναικών σε σχέση με τον Ζωδιακό κύκλο, καθώς και εξηγήσεις ονείρων.

7 Η δική μας πεζοπορία στον ποταμό Βοϊδομάτη
Η πανέμορφη χαράδρα αυτή είναι ξακουστή για την φυσική ομορφιά της… περιβάλλεται από βουνά, δέντρα, την ασυνήθιστη ηχώ του ποταμού, όμορφο τοπίο και… Το καλύτερο?... να μας πετροβολούν, (κυριολεκτικά) τα κατσικάκια της Κόνιτσας…. Γενικά είναι ένας χώρος που αξίζει πραγματικά ο καθένας να τον επισκεφθεί. Ένας άνθρωπος (χωρίς να χαζεύει!) μπορεί να την περπατήσει σε περίπου 2 με 3 ώρες αλλά δεν πρόκειται να βαρεθεί αυτές τις 2 με 3 ώρες. Στη πεζοπορία θα συναντήσουμε πολλά όμορφα, παράξενα, εκπληκτικά που θα δούμε στη συνέχεια…

8 Ο ξεναγός, βοηθός και σωτήρας μας…
Ο ξεναγός, βοηθός και σωτήρας μας…

9 1Ο σπάνιο θέαμα… Αυτός εδώ ο πλάτανος είναι 600 χρονών έχει παραμείνει «ζωντανός» από κεραυνό, φωτιά… και ακόμα αντέχει!!!

10 Λες και είμαστε στη χώρα των καουμπόη!

11 2Ο σπάνιο θέαμα… Αυτά τα 2 δένδρα μεγάλωσαν ξεχωριστά αλλά στη πορεία… ενώθηκαν Εκπληκτικό!!!

12 Όμορφα, θεϊκά τοπία όπως…!!!

13 Βεβαίως όπως πάντα είχαμε και κάποιους απρόσκλητους επισκέπτες…

14 Ούτε 1 ούτε 2 αλλά ολόκληρο κοπάδι με βοσκό…
Ούτε 1 ούτε 2 αλλά ολόκληρο κοπάδι με βοσκό…

15 Κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού… και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά ήταν και ατίθασα μας έστελναν πέτρες!.. (για το καλωσόρισμα μάλλον!) και από κάτω ένα ήσυχο ποταμάκι…

16 Και 2 παράξενα φυτά

17 Το υψόμετρο… περίπου… όχι ακριβώς!!

18 Τα σχεδόν ιπτάμενα δέντρα μας…

19 Και πηγαίναμε…. και λίγο κάπως…

20 Τέλος το ξακουστό γεφύρι της Κόνιτσας…

21 Αυτός λοιπόν ήταν ο ξακουστός Βοϊδομάτης. Αξίζει να τον επισκεφτείτε!!!


Κατέβασμα ppt "ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google