Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πανεπιστήμιο Βόλου Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πανεπιστήμιο Βόλου Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πανεπιστήμιο Βόλου Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
«Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία και Πολιτισμός» Μάθημα 3ο (Μυκηναϊκός Πολιτισμός – Γεωμετρική περίοδος) Διδάσκουσα Φλώρα Καραγιάννη Δρ Αρχαιολόγος

2 Τίρυνθα: Πύλη

3 Τίρυνθα: Ανατολική Γαλαρία

4 Τίρυνθα: κεντρικό μέγαρο

5 Τίρυνθα

6 Τίρυνθα: δυτικό κλιμακοστάσιο

7 Τίρυνθα: Κάτω Ακρόπολη

8 Γλας

9 Αποστραγγιστικά έργα Κωπαΐδας

10 Ανακτορική Μυκηναϊκή περίοδος (~1425/1390-1180 BC)
Ταφικές πρακτικές επικρατούν δύο τύποι τάφων, ο θολωτός τάφος με κυκλικό κτιστό θάλαμο και ο θαλαμοειδής λαξευμένος στο φυσικό βράχο θολωτός τάφος: αποτελείται από έναν κυκλικό υπόγειο ταφικό θάλαμο, ο οποίος στεγάζεται με θόλο κτισμένο κατά το εκφορικό σύστημα (διάμετρος θόλου 10-14m). Η πρόσβαση στο θολωτό τάφο γίνεται μέσω ενός δρόμου, ο οποίος στενεύει στην είσοδο του τάφου (στόμιο). Οι νεκροί είτε είναι τοποθετημένοι στο δάπεδο του ταφικού θαλάμου είτε θάβονται σε λακκοειδείς, κιβωτιόσχημους κλπ. τάφους σκαμμένους στο δάπεδο αυτό. Τέλος, ένας τύμβος καλύπτει όλο το κτίσμα.

11 Μυκήνες: Θολωτοί τάφοι (Τάφος Κλυταιμνήστρας, Θησαυρός Ατρέα)

12 Ανακτορική Μυκηναϊκή περίοδος (~1425/1390-1180 BC)
θαλαμοειδής τάφος: η πρόσβαση γίνεται από επικλινή δρόμο, λαξευμένο στο χώμα ή στο βράχο και με συγκλίνοντα τοιχώματα. Η είσοδος φράζεται συνήθως από ξερολιθιά, ενώ το σχήμα του υπόγειου θαλάμου και της οροφής του εξαρτάται από τη σκληρότητα του πετρώματος στο οποίο είναι λαξευμένος, συνήθως όμως είναι κυκλικός ή τετράπλευρος. Αρκετοί τάφοι διαθέτουν έναν κύριο θάλαμο και έναν έως τρεις δευτερεύοντες, ενώ η μέση επιφάνεια των θαλάμων είναι 7m2.

13 Τανάγρα: 140 Θαλαμοειδείς τάφοι με λάρνακες

14 Η Γραμμική Β΄: αποκρυπτογράφηση και πληροφορίες για την πολιτική και οικονομική οργάνωση των μυκηναϊκών ανακτορικών κέντρων αποκρυπτογράφηση από τους Michael Ventris και John Chadwick (1952 / 1953) η Γραμμική Β΄ είναι ελληνική γλώσσα, με 87 σημεία (συλλαβικά σημεία, ιδεογράμματα και αριθμητικά) αποτελεί σύστημα καταγραφής της κεντρικής εξουσίας, με περιεχόμενο οικονομικού χαρακτήρα (κατάρτιση προϋπολογισμών, την καταγραφή εσόδων και εξόδων κ.ά.)

15 Η Γραμμική Β΄: αποκρυπτογράφηση και πληροφορίες για την πολιτική και οικονομική οργάνωση των μυκηναϊκών ανακτορικών κέντρων σύνθετο ιεραρχικό σύστημα: wanax (άναξ, βασιλιάς) τάξη πολεμιστών (ικέται) ομάδα ιερέων και ιερειών συγκεκριμένων θεοτήτων (καθώς και "υπηρέτες" θεοτήτων) μία σειρά τοπικών διοικητικών αξιωματούχων (lawagetas, βασιλείς/quasileus, τελεστές, κορήτες) και τοπικών συμβούλων (geronsia/γερουσία) τάξη δούλων ή υπηρετών (doero, doerai)

16 Η Γραμμική Β΄: αποκρυπτογράφηση και πληροφορίες για την πολιτική και οικονομική οργάνωση των μυκηναϊκών ανακτορικών κέντρων το "κράτος" της Πύλου διαιρείται σε δύο επαρχίες, για λόγους διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης, με 16 διοικητικά διαμερίσματα το καθεστώς ιδιοκτησίας γης δεν είναι σαφές υπάρχει σύστημα φορολόγησης (αφορά διοικητικές μονάδες / περιοχές και όχι φυσικά πρόσωπα) και εκτελείται από δευτερεύοντες αξιωματούχους διάσπαρτους στην επικράτεια και όχι απευθείας από την κεντρική εξουσία ενδιαφέρει η φορολόγηση τμήματος μόνο της γεωργικής και βιοτεχνικής παραγωγής: ο έλεγχος είναι αυστηρότερος για τη συλλογή του μαλλιού και του λιναριού (υφαντά), των ελιών (λάδι και αρωματικά έλαια), και των σταφυλιών (κρασί)

17 Μυκηναϊκό εμπόριο και ανταλλαγές


Κατέβασμα ppt "Πανεπιστήμιο Βόλου Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google