Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « …

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « …"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « …
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « ….. και η μέλισσα στηρίζει την υγεία μας» Του 16ου Γυμνασίου Αθηνών Σχολ.χρονιά

2 Το έναυσμα για να ασχοληθεί η ομάδα αγωγής υγείας με τη συμβολή της μέλισσας στην υγεία μας, ήταν η
επίσκεψη της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας τον Οκτώβριο του 2012, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός των άλλων είδαμε μελισσοκομείο , παρατηρήσαμε από κοντά τον θαυμαστό κό σμο της μέλισσας και Ενημερωθήκαμε για τα προϊόντα της. Η ομάδα μας αποτελείται από : Αγγελοπούλου Χρυσούλα, Θωμόπουλο Γιάννη, Κοντού Νεκταρία, Αλαφρή Κων/νο, Κατσιούλη Κατερίνα, Μίτραϊ Κατερίνα, Ροκάϊ Αλμπέρτο, Σταθάκη Γιάννη, Σάρλη Βαγγέλη, Σαντίκαϊ Μάριο, Ρόκα Αλέξανδρο, Νταλίπαϊ Βεσέλ, Ντάνη Αλεξάνδρα, Νικολάου Αναστασία, Σιμοπούλου Βασιλική, Πασσά Γιώργο, Τζεμάλ Ματέα, Μπούσουλι Αμαρίλντο, Μπαλωμένου Κωνσταντίνα, Ρώσση Αυγερινό, Παναγιώτου Παναγιώτη, Μπακατσιά Λένα, Μάρκου Αθηνά, Ντεμίρι Νίκλας, Παληγεώργου Αγγελική, Μπενέκου Μαρία, Μόσιαλο Επίκουρο, Τσεκούρα Κατερίνα, Μπέρμπερη Κατερίνα, Τιτοπούλου Αθηνά και Μιχελάκο Δημήτρη.

3 ΄Ετσι αρχίσαμε να μαθαίνουμε για τη μέλισσα, τη ζωή της και κυρίως τα προϊόντα της.
Η βόλτα μας στο 4ο Φεστιβάλ μελιού την Κυριακή 9/12/12 μας έδωσε μια ευκαιρία να δούμε όλα αυτά από κοντά Δοκιμάσαμε μέλι από την Αττική, τη Μάνη, τη Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Πιερία, τα νησιά του Αιγαίου και μάθαμε πως για ένα κιλό μέλι η μέλισσα θα διανύσει 81 χιλ. πτήσης και θα επισκεφτεί περίπου λουλούδια. Γνωρίσαμε τη γύρη και το βασιλικό πολτό τροφή της Βασίλισσας του μελισσιού . Είδαμε κεριά και άλλες διακοσμητικές συνθέσεις με βάση το κερί της μέλισσας και φυσικά γευτήκαμε γλυκά και φαγητά με μέλι που μαγείρεψαν γνωστοί σεφ στην έκθεση.

4 ΜΕΛΙ Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους. ΓΥΡΗ Η γύρη είναι ένα από τα πιο πολύτιμα προϊόντα της μέλισσας, έχει φυτική προέλευση και βρίσκεται στα άνθη των φυτών, από τα οποία την συλλέγουν οι μέλισσες και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους. Την πηγαίνουν στην κυψέλη όπου οι εργάτριες την εμπλουτίζουν με σάλιο και την αποθηκεύουν στις κηρήθρες.

5 ΚΕΡΙ Το κερί είναι μια λιπαρή ουσία που παράγει η μέλισσα από τους κηρογόνους αδένες που βρίσκονται στην κοιλιά της, σε διάταξη κατά ζεύγη, σε τέσσερα σημεία. Από τους κηρογόνους αδένες το κερί βγαίνει σε λέπια, που η μέλισσα πιάνει με τα πόδια της, τα φέρνει στο στόμα της και τα πλάθει με τις σιαγόνες της για να σχηματίσει τις κερήθρες. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών.

6 Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά βοηθήματα της υγείας του ανθρώπου.
ΠΡΟΠΟΛΗ     Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους. ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Είναι μια πλούσια πηγή φαρμακευτικών ουσιών. Το δηλητήριο της μέλισσας είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών, που εξασκεί φαρμακευτική δράση και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός οργανισμού. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά βοηθήματα της υγείας του ανθρώπου. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας

7 Η ομάδα δεν έμεινε μόνο στη θεωρητική κατάρτιση γύρω από τα προϊόντα της μέλισσας αλλά θέλησε να ασχοληθεί στη πράξη με κάποια από αυτά. Έτσι με αφορμή την γιορτή των Χριστουγέννων έφτιαξε διακοσμητικά κεριά από γνήσια κερήθρα μέλισσας αλλά και λαμπάδες λίγο πριν το Πάσχα. Με το κερί της μέλισσας επιδοθήκαμε και στην παρασκευή κηραλοιφής για να ανακουφίσουμε τα σκασμένα χέρια των συμμαθητών που είχαν ασχοληθεί με το φύτεμα και την περιποίηση των φυτών της αυλής.

8 Επικονίαση το θαύμα της φύσης.
Η Άνοιξη πια μας έσπρωξε να επισκεφτούμε το Βοτανικό κήπο Διομήδους και να παρατηρήσουμε τις μέλισσες στις επισκέψεις τους στα λουλούδια και να δούμε από κοντά την Επικονίαση το θαύμα της φύσης.

9 ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ…
Στην ελληνική μυθολογία, η μέλισσα και άμεσα ή έμμεσα το μέλι κατέχουν σημαντική θέση………   Οι πιο πολλές "επιστημονικές" πληροφορίες για τις μέλισσες και τη βιολογία τους προέρχονται από τον Αριστοτέλη στα "Των περί τα ζώα ιστοριών" και "περί ζώων γενέσεως". Αργότερα το έργο του συνέχισε ο μαθητής του Θεόφραστος. Ο Αριστοτέλης περιγράφει με λεπτομέρεια τις δραστηριότητες των μελισσών και στα κείμενά του στηρίχτηκε αρχικά η έρευνα μετά το Μεσαίωνα. Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα μικρό απόσπασμα, από κείμενο του Αριστοτέλη: …Λέγεται δ’ ὑπό τινων μέλι τὸ καλούμενον ἄνθινον περὶ Μῆλον καὶ Κνίδον γίνεσθαι εὐῶδες μὲν τῆ ὀσμῆ, ὀλιγοχρόνιον δέ, ἐν τούτω δέ καὶ τὴν ἐριθάκην γίνεσθαι.

10 ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 18-19 και 20 Απρίλη 2013
ΝΑΟΥΣΑ – ΕΔΕΣΣΑ - ΒΕΡΟΙΑ Μια στάση στη Βεργίνα, στο μεγαλύτερο και ασύλητο μακεδονικό τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας (Φιλίππου Β΄), στον προθάλαμο του τάφου τα οστά μιας γυναίκας φυλάσσονταν σε μία χρυσή λάρνακα  που υπήρχε ένα υπέροχο στεφάνι μυρτιάς και ένα κομψό γυναικείο διάδημα, το πιο όμορφο κόσμημα του αρχαίου ελληνικού κόσμου στο κέντρο του οποίου ανάμεσα στα λουλούδια ήταν σκαλισμένη μια μέλισσα..

11 Σχολή Αριστοτέλους - Αρχαία Μίεζα : Η αναφορά στο έργο του Αριστοτέλη αλλά και η περιήγηση στους κήπους όπου ο μεγάλος δάσκαλος Αριστοτέλης περπάτησε και μύησε τον Αλέξανδρο και άλλους Μακεδόνες μαθητές του στη φιλοσοφία του, ήταν για μας συγκλονιστική εμπειρία.

12 Η έκπληξή μας ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου τα αρχαία ερείπια αναδυόταν μέσα από τα νερά και την οργιώδη βλάστηση και μείς είχαμε ένα ακόμη ραντεβού με τις μελισσούλες μας.

13 Μαζί με τη σχολική χρονιά τελείωσε και το ταξίδι στο κόσμο της μέλισσας. Αλλά όλα αυτά που είδαμε, μάθαμε, γνωρίσαμε και απολαύσαμε θα συντροφεύουν για πολλά χρόνια όλα τα παιδιά και τους καθηγητές. Πιστεύουμε πως σας πείσαμε και θα συμφωνήσετε μαζί μας πώς …. και η μέλισσα στηρίζει την υγεία μας Οι υπεύθυνοι καθηγητές Γεωργοπούλου Όλγα, Ντάλα Φωτεινή και Χρονόπουλος Κώστας.


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « …"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google