Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μία υποδειγματική κοινωνία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μία υποδειγματική κοινωνία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μία υποδειγματική κοινωνία
ΜΕΛΙΣΣΕΣ Μία υποδειγματική κοινωνία

2 Μία τυπική κυψέλη την άνοιξη περιέχει 50 - 80.000 μέλισσες.
Η κυψέλη Μία τυπική κυψέλη την άνοιξη περιέχει μέλισσες.

3 Η κερήθρα Το εξαγωνικό σχήμα των κελιών της κερήθρας αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον διαθέσιμο χώρο.

4 Από την γέννηση του αυγού θα χρειαστούν 21 μέρες για να δημιουργηθεί ένα τέλειο έντομο εργάτριας, 24 μέρες για τον κηφήνα και 16 για την βασίλισσα.

5 Το μελίσσι Οι μέλισσες ξαναρχίζουν το έργο τους , εκτός αν κάποιος μελισσοκόμος τις μαζέψει και τις τοποθετήσει σε κυψέλη

6 Ανατομία της μέλισσας

7 αξιοπερίεργα… - Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της λιγότερο από το ¼ του κουταλιού μέλι. - Χρειάζονται περίπου 5 κιλά νέκταρ για να παραχθεί 1 κιλό μέλι. Για κάθε γρ νέκταρ η μέλισσα θα εργαστεί 3 μέρες. - Περίπου 8 – 9 κιλά μέλι θα καταναλώσουν οι μέλισσες για να παραχθεί 1 κιλό κερί. - Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση τροφής φτάνει τα 3-4 χλμ. Μπορεί να φτάσει και τα 6 χλμ σε περιόδους έλλειψης. - Με την ενέργεια 28 γρ μελιού μια μέλισσα θα έκανε τον γύρο της Γης. - Η ταχύτητα πτήσης της μέλισσας είναι 41 χλμ/ώρα

8 Τα προϊόντα της μέλισσας
Μέλι Βασιλικός πολτός Πρόπολη Κερί Γύρη Δηλητήριο Επικονίαση

9 Μέλι Το μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των φυτών, το οποίο συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματός τους και το φυλάσσουν στις κερήθρες της κυψέλης.

10 Βασιλικός πολτός Παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών, είναι λευκός, κρεμώδης με όξινη γεύση. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων.

11 Πρόπολη Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν και την χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους.

12 Κερί Είναι το προϊόν που παράγουν σε μικρά λέπια οι νεαρές εργάτριες από 4 ζεύγη κηρογόνων αδένων.Το κερί είναι ένα μείγμα από 300 περίπου ουσίες.

13 Δηλητήριο Είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών που έχει φαρμακευτική δράση και επηρεάζει την φυσιολογία του οργανισμού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αποδείχτηκε ότι σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα.

14 Επικονίαση Οι μέλισσες βοηθούν στη γονιμοποίηση 60-70% των φυτικών ειδών. Άρα το ουσιαστικότερο « προϊόν» της μέλισσας είναι η επικονίαση, αφού αυτή η προσφορά της στη φύση ξεπερνάει την αξία όλων των προϊόντων της κυψέλης.

15 Εχθροί μελισσών Μελισσοδείκτης Μελλιβόρα Ασβός

16 Λύκος των Μελισσών Εδώ παρατηρούμε το έντομο Λύκος των Μελισσών, να έχει αρπάξει μία μέλισσα και να προσπαθεί να τη παραλύσει για να τη σκοτώσει.


Κατέβασμα ppt "Μία υποδειγματική κοινωνία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google