Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η μέλισσα ένα ασπόνδυλο ζώο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η μέλισσα ένα ασπόνδυλο ζώο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η μέλισσα ένα ασπόνδυλο ζώο

2 Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ
ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ,ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ. Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΖΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΧΡΟΝΙΑ. ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΟΛΤΟ. ΓΕΝΝΑΕΙ ΑΥΓΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΑΥΓΑ ,ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ. ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΑΠΟ 40 ΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ. ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟ ΚΕΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΤΑΝΕ ΑΠΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΣΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡ.

3 μάτια φτερά κεραία προβοσκίδα Πόδια Κεντρί

4 Η κυψέλη

5 Η κερύθρα έχει εξαγωνικό σχήμα

6 Πλαίσιο με μέλι έτοιμο να το πάρει ο παραγωγός

7 Τα προϊόντα της μέλισσας
Μέλι Βασιλικός πολτός Πρόπολη Κερί Γύρη Δηλητήριο Επικονίαση

8 Ελεύθερο μελίσσι

9 Το μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των φυτών, το οποίο συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματός τους και το φυλάσσουν στις κερήθρες της κυψέλης.

10 Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν και την χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους.

11 Το κερί Είναι το προϊόν που παράγουν σε μικρά λέπια οι νεαρές εργάτριες από 4 ζεύγη κηρογόνων αδένων.Το κερί είναι ένα μείγμα από 300 περίπου ουσίες.

12 Το δηλητήριο Είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών που έχει φαρμακευτική δράση και επηρεάζει την φυσιολογία του οργανισμού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αποδείχτηκε ότι σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα.

13 Επικονίαση Οι μέλισσες βοηθούν στη γονιμοποίηση 60-70% των φυτικών ειδών. Άρα το ουσιαστικότερο « προϊόν» της μέλισσας είναι η επικονίαση, αφού αυτή η προσφορά της στη φύση ξεπερνάει την αξία όλων των προϊόντων της κυψέλης.

14 ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΡΕΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

15 ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ;
Oι μέλισσες μιας κυψέλης, πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και συλλέγουν γύρη και νέκταρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μέλισσες αυτές μπορούν να πετάξουν σε ακτίνα 2 χλμ. και επισκέπτονται ημερησίως πάνω από 3 χιλιάδες λουλούδια και δέντρα. Όταν μαζέψουν αρκετό νέκταρ και γύρη και το φορτίο τους γίνει βαρύ επιστρέφουν στην κυψέλη τους, αποθηκεύουν την προμήθειά τους στα κελιά της κυψέλης και μετά φεύγουν ξανά και επαναλαμβάνουν την διαδικασία. Στη συνέχεια άλλες μέλισσες δημιουργούν με τα φτερά τους ένα ρεύμα αέρα έτσι ώστε να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού που υπάρχει στο νέκταρ και το μέλι να γίνει συμπυκνωμένο. Τέλος, οι μέλισσες σφραγίζουν τα κελιά με ένα πολύ λεπτό στρώμα κεριού. Όταν, σφραγιστούν τουλάχιστον τα 2/3 της κηρήθρας με κερί, ο μελισσοκόμος μπορεί να πάρει την κηρήθρα με το μέλι. Για να βγάλει το μέλι, πρέπει αρχικά να απολεπίσει την κηρήθρα, δηλαδή να αφαιρέσει το κερί από τα κελιά και στη συνέχεια να την τοποθετήσει σε ένα μελιτοεξαγωγέα που περιστρέφεται οπότε το μέλι βγαίνει από τα κελιά. Το μέλι μετά χρειάζεται μόνο φιλτράρισμα (απομακρύνονται κομματάκια κεριού, γύρης) για να συσκευασθεί σε βάζα και να πάει στα ράφια των καταστημάτων.

16 Το είδος κάθε μελιού εξαρτάται από την εποχή, την περιοχή και από την πρώτη ύλη που παράγεται. Τα μέλια χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: • Στα μέλια που προέρχονται από μεγάλα δέντρα, όπως τα πεύκα και τα έλατα. • Στα μέλια που προέρχονται από τα βότανα και τα λουλούδια, όπως είναι το θυμαρίσιο και τα ανθόμελα. Οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες είναι ότι τα ανθόμελα είναι ανοιχτόχρωμα, πολύ ρευστά και με πολύ έντονο άρωμα και γεύση, ενώ τα μέλια από κωνοφόρα είναι πιο σκούρα, πιο παχύρευστα, πλουσιότερα σε μέταλλα και λιγότερο γλυκά.

17 Το μέλι κάνει καλό Απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό οπότε μας προσφέρει μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα πολύτιμα συστατικά του. • Δίνει ενέργεια στον οργανισμό και καταστέλλει καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης. • Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του στομάχου και γενικά στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. • Είναι πλούσιο σε σίδηρο • Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. • Προστατεύει τα δόντια σε αντίθεση με τη ζάχαρη. • Έχει πολλά στοιχεία που συμβάλουν στη προστασία από τον καρκίνο. • Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη που προκαλεί πολλές αρνητικές παρενέργειες στην υγεία μας και έχοντας διπλάσια γλυκαντική ικανότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δίαιτα εξοικονομώντας το 50% των θερμίδων.

18 κυψέλη

19 Μεταφορά κυψελών γιατί;

20 μελισσοκόμος

21 Συλλογή μελιού

22 Παλιά εργαλεία μελισσοκόμων

23 Η μέλισσα και η σφήκα είναι το ίδιο έντομο;
Η ΣΦΗΚΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Η ΣΦΗΚΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΩΜΑ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΟΤΑΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΝΩ ΟΙ ΣΦΗΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΦΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ, ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ


Κατέβασμα ppt "Η μέλισσα ένα ασπόνδυλο ζώο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google