Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιωματικές δράσεις Ά τάξη 2ου γυμνασίου Αλεξάνδρειας σχ.έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιωματικές δράσεις Ά τάξη 2ου γυμνασίου Αλεξάνδρειας σχ.έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιωματικές δράσεις Ά τάξη 2ου γυμνασίου Αλεξάνδρειας σχ.έτος 2013-2014
ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ Βιωματικές δράσεις Ά τάξη 2ου γυμνασίου Αλεξάνδρειας σχ.έτος

2 Γενικά Πολλοί επιστήμονες και ψυχολόγοι έχουν μελετήσει την σχέση χρώματος και διάθεσης . Αρκετοί από αυτούς πιστεύουν ότι τα χρώματα που χρησιμοποιούμε στην ζωή μας έχουν τη δύναμη όχι μόνο να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις, αλλά και να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση και την υγεία μας.

3

4 Φυσικά ο πολιτισμός και η παράδοση της κάθε χώρας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην έννοια των χρωμάτων.

5 Το θέαμα της καταπράσινης φύσης είναι συνηθισμένο για τους λαούς που ζουν στην Ευρώπη ,
ωστόσο, για ένα λαό που ζει στην έρημο το πράσινο είναι πολύ ιδιαίτερο χρώμα και σπάνιο αφού συναντάται μόνο στις οάσεις.

6 Από την αντίθετη πλευρά οι Εσκιμώοι έχουν πάρα πολλές ονομασίες – αποχρώσεις για το λευκό, αφού το συναντάνε παντού γύρω τους.

7 ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ
Αν και η «χρωματική αντίληψη» είναι σχετικά υποκειμενική υπόθεση, ωστόσο, η επίδραση κάποιων χρωμάτων φαίνεται να είναι αντικειμενικώς αποδεκτή.

8 Χρωματίζοντας τα συναισθήματά μας…
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τα «ζεστά χρώματα» όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο. Τα χρώματα αυτά προκαλούν μια θετική αίσθηση όπως ζεστασιά και άνεση, αλλά και αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό και εχθρότητα.

9 Από την άλλη πλευρά, στο χρωματικό φάσμα διακρίνονται και τα «ψυχρά χρώματα» όπως το μπλε, το μοβ και το πράσινο. Συνήθως τα χρώματα αυτά προκαλούν ηρεμία και ανακούφιση, αν και μπορεί να ξυπνήσουν και συναισθήματα θλίψης και αδιαφορίας.

10 ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ
Πολλοί είναι οι ερευνητές ( Dr. Μorton Walker :The power of color) οι οποίοι μελέτησαν τους «πολιτισμικούς συμβολισμούς» των χρωμάτων. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα στην Κίνα συμβολίζει την τύχη και στην Ινδία την αγνότητα ενώ στην Ευρώπη το πάθος και το θυμό το δε βαθύ κόκκινο θεωρείτε βασιλικό. Το κίτρινο στην Ασία έχει την έννοια του ιερού και του αυτοκρατορικού.

11 νύφες

12 Το άσπρο στην Ιαπωνία συμβολίζει το θάνατο ενώ στις ανατολικές χώρες συνδέεται με την ψυχρότητα και την στειρότητα σ’ εμάς την αγνότητα, το πράσινο στην Ινδία είναι το χρώμα του Ισλάμ, στην Ιρλανδία αντιπροσωπεύει το χρώμα της Καθολικής θρησκείας ενώ σε κάποιες τροπικές χώρες συμβολίζει τον κίνδυνο και το μπλε είναι το χρώμα που για τους Εβραίους συμβολίζει την αγιότητα και για τους Κινέζους την αθανασία.

13 Κόκκινο: Το χρώμα της αγάπης του πάθους και της βίας
Κόκκινο: Το χρώμα της αγάπης του πάθους και της βίας. Συμβολίζει την δυναμικότητα και επιθετικότητα, την φωτιά, τον θυμό και τις συγκρούσεις. Το κόκκινο είναι συχνά το αγαπημένο χρώμα των παιδιών. Τα περίεργα του κόσμου: Στην Ρωσία το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τον πλούτο. Στην Κίνα οι νύφες φοράνε συχνά κόκκινο φόρεμα ,στην αρχαία Κίνα το κόκκινο θεωρούνταν τυχερό χρώμα και χρησιμοποιούταν για να διώχνει τα κακά πνεύματα. 

14 Πράσινο: Το χρώμα της φύσης και της ελπίδας
Πράσινο: Το χρώμα της φύσης και της ελπίδας. Φρέσκο και αρμονικό συμβολίζει την ισορροπία, την ελπίδα, την ασφάλεια και την χαλάρωση. Το έχουμε συνδέσει κυρίως με τη άνοιξη και με τον κύκλο της φύσης αλλά και με την ίδια την αναγέννηση της ζωής. Τα περίεργα του κόσμου: Το πράσινο είναι το σύμβολο της ελπίδας για ζωή και έτσι σε πολλές περιοχές του κόσμου χρησιμοποιείτε από διαφορετικές θρησκείες ως σύμβολο ελπίδας και ιερό χρώμα στον αγώνα της επιβίωσης στη ζωή.

15 Μπλε: Το χρώμα του ουρανού και του νερού
Μπλε: Το χρώμα του ουρανού και του νερού. Είναι χρώμα βαθύ και δημιουργεί ήρεμη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Συμβολίζει την αλήθεια και την αιωνιότητα και την πληρότητα. Τα περίεργα του κόσμου: Στην αρχαία Αίγυπτο ως χρώμα του νερού συμβόλιζε την ίδια η ζωή. Στην Κίνα συμβολίζει την εξουσία του ουρανού και της αθανασίας. Στην αρχαία Ανατολή τύλιγαν τα βρέφη σε μπλε υφάσματα για καλοτυχία.

16 Κίτρινο: Το χρώμα του ήλιου
Κίτρινο: Το χρώμα του ήλιου. Είναι ζεστό και φωτεινό χρώμα, συμβολίζει τον πλούτο, την δύναμη των σκέψεων, την χαρά και την ηρεμία. Διεγείρει τον εγκέφαλο και κρατά σε εγρήγορση το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα περίεργα του κόσμου: Στην αρχαιότητα το κίτρινο ήταν συνδεδεμένο με τον ήλιο και την λατρεία του θεού ήλιου, ως ζωογόνο θεότητα και είχε προστατευτική επίδραση. Στην Ανατολή, στην Αίγυπτο, στην Ρωσία και σε ορισμένες Βαλκανικές χώρες το κίτρινο θεωρείται χρώμα του γάμου και της καλοτυχίας.

17 Πορτοκαλί: Το πορτοκαλί χρώμα συμβολίζει την αισιοδοξία, την χαρά, την κοινωνικότητα, το θάρρος, την δύναμη, την πνευματική ενέργεια και την ζεστασιά. Το πορτοκαλί είναι κατεξοχήν χαρούμενο χρώμα συνδέεται με την τόνωση της διάθεσης και όρεξη για δημιουργία και για ζωή. Τα περίεργα του κόσμου: Το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει τον Ιρλανδικό προτεσταντισμό. Στο Βουδισμό είναι το χρώμα του υψηλότερου επιπέδου της ανθρώπινης φώτισης. Στην Κίνα η επίσημη στολή των αξιωματούχων είναι πορτοκαλί. Στις Κάτω Χώρες είναι το χρώμα της ελευθερίας.

18 Μωβ: Συμβολίζει τον υπερβολικό πλούτο και την βασιλική καταγωγή
Μωβ: Συμβολίζει τον υπερβολικό πλούτο και την βασιλική καταγωγή. Συνδέεται με την σοφία την πνευματικότητα αλλά και με τη μυστικοπάθεια και την αρνητική σκέψη. Τα περίεργα του κόσμου: Στην αρχαία Ρώμη η τήβεννος του αυτοκράτορα ήταν χρώματος μωβ καθώς και ο χιτώνας των νικητών στους αγώνες. Στο χριστιανισμό χρησιμοποιείται σαν χρώμα μετάνοιας και πένθους.

19 Λευκό: Το λευκό δεν είναι χρώμα αλλά σύνολο χρωμάτων
Λευκό:  Το λευκό δεν είναι χρώμα αλλά σύνολο χρωμάτων. Συμβολίζει την καθαρότητα την αγνότητα την αθωότητα την ειλικρίνεια και την εντιμότητα καθώς και το μέγιστο σημείο πνευματικής ανύψωσης. Τα περίεργα του κόσμου: Χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σαν σύμβολο ειρήνης, παράδοσης και ανακωχής. Στις περισσότερες θρησκείες συμβολίζει το θείο ,το θεϊκό ενώ στους ανατολικούς πολιτισμούς την σοφία των υπερηλίκων και σε λιγότερο φωτεινούς τόνους το πένθος και τον θάνατο.

20 Μαύρο: Το χρώμα της νύχτας του σκοταδιού
Μαύρο: Το χρώμα της νύχτας του σκοταδιού. Συμβολίζει τα αρνητικά συναισθήματα, την μοναξιά, τον φόβο, το πένθος, τον θάνατο, αλλά και τη κομψότητα και τη σοβαρότητα. Τα περίεργα του κόσμου: Το άσπρο και το μαύρο είναι χρώματα που εκφράζουν την αιώνια πάλη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στο καλό και το κακό, στην ζωή και στο θάνατο. Μαζί χρησιμοποιούνται από όλες τις θρησκείες για τους παραπάνω συμβολισμούς τους. Στην Ινδία οι μητέρες εξακολουθούν να βάφουν τα μάτια των παιδιών τους με μαύρη καπνιά για προστασία από το κακό μάτι.

21 Επίλογος . . . Κλείνοντας φυσικά και ο πολιτισμός και η παράδοση της κάθε χώρας οι εμπειρίες και οι γνώσεις μας, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην έννοια των χρωμάτων. Η αντίδραση του χρώματος στην ψυχολογία μας είναι κληρονομική αλλά και αποτέλεσμα μάθησης. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το φύλο, η ηλικία, η ευφυΐα και η μόρφωση. Επίσης η θερμοκρασία, το κλίμα, το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και οι τοπικές παραδόσεις έχουν επίδραση στον τρόπο που αντιδρούμε στα χρώματα.

22 Video από το φεστιβάλ των χρωμάτων της Ινδίας μια θρησκευτική γιορτή (Holi-Ινδουιστές) για την υποδοχή και καλωσόρισμα της άνοιξης. Εν τέλει, το χρώμα, μας επηρεάζει συναισθηματικά αλλά και τα συναισθήματά μας, επηρεάζουν τα χρώματα που προτιμούμε.

23 τέλος υπεύθ. καθ. Γαβριηλίδης Πασχάλης
Λιγότερο ή περισσότερο συμμετείχαν οι Αγγελοπούλου Χριστίνα Αργυροπούλου Αναστασία Γεμενετζίδου Ευαγγελία Γεροπούλου Μαρία Λυμπεράκη Λυδία Παπαζήσης Οδυσσέας Πιπιλιάρη Καλλιόπη Πιπιλιάρη Μάρθα Πιπιλιάρη Ραφαέλα Πρίφτη Αντωνία Ρίγγου Εμιόνη Τζουβάρα Δήμητρα Τόλιας Ευθύμιος Τόλιος Ελευθέριος Τσιαπανίτου Θεοδώρα Τσολακίδης Ζώης Τσουμάρα Μαρία Χατζοπούλου Θεοδώρα Χρηστάκης Βασίλειος Χριστοδουλόπουλος Στέφανος υπεύθ. καθ. Γαβριηλίδης Πασχάλης τέλος


Κατέβασμα ppt "Βιωματικές δράσεις Ά τάξη 2ου γυμνασίου Αλεξάνδρειας σχ.έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google