Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Δρ. Ι.Γ.Καράλη. ΤΟ ΟΡΑΤΟ Ή ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ Η ανθρώπινη όραση είναι ευαίσθητη σε ακτινοβολίες με μήκη κύματος από 400nm-750nm. Και μπορεί να.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Δρ. Ι.Γ.Καράλη. ΤΟ ΟΡΑΤΟ Ή ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ Η ανθρώπινη όραση είναι ευαίσθητη σε ακτινοβολίες με μήκη κύματος από 400nm-750nm. Και μπορεί να."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Δρ. Ι.Γ.Καράλη

2 ΤΟ ΟΡΑΤΟ Ή ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ Η ανθρώπινη όραση είναι ευαίσθητη σε ακτινοβολίες με μήκη κύματος από 400nm-750nm. Και μπορεί να διακρίνει 150 περίπου διαφορετικές αποχρώσεις.

3 ΘΕΩΡΙΑ YOUNG-HELMHOLTZ ΠΕΡΙ ΟΡΑΣΕΩΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ  Στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, υπάρχουν τρεις τύποι υποδοχέων χρωμάτων, Ο καθένας διεγείρεται έκαστος με ένα από τα χρώματα μπλε, κόκκινο και πράσινο.  Το χρώμα που βλέπουμε ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ από την έκταση στην οποία καθένας από τους τρεις υποδοχείς διεγείρεται.  Το φως που εκπέμπεται από μια φωτεινή πηγή, φθάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ανθρώπινου οφθαλμού και προκαλεί μια σειρά φωτοχημικών διεργασιών, οι οποίες διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα του οφθαλμού, τα οποία μεταφέρουν την πληροφορία στον εγκέφαλο στον οποίο τελικώς δημιουργείται το αντίστοιχο αίσθημα του χρώματος.

4 Ακτινοβολίες με μικρότερα ή μεγαλύτερα μήκη κύματος δεν γίνονται αντιληπτές από τον οφθαλμό. ΔΗΛΑΔΗ:

5

6 ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Όταν ένα αντικείμενο απορροφά εκλεκτικά ένα τμήμα της ορατής ακτινοβολίας, (400-750nm) εμείς βλέπουμε το τμήμα της ακτινοβολίας που δεν απορροφήθηκε, οπότε το αντικείμενο εμφανίζεται έγχρωμο. TO ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ονομάζεται ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΗΚΕ.

7 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ Απορροφούμενο φωςΕκπεμπόμενο χρώμα λ nmΑντίστοιχο χρώμα 200-400ΥπεριώδεςΟυδέν 400ΙώδεςΚιτρινοπράσινο 425ΚυανόΚίτρινο 450ΜπλεΠορτοκαλί 490ΚυανοπράσινοΕρυθρό 510ΠράσινοΠορφυρό 530ΚιτρινοπράσινοΙώδες 550ΚίτρινοΚυανό 590ΠορτοκαλίΜπλε 640ΕρυθρόΚυανοπράσινο 730ΠορφυρόΠράσινο

8

9 ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΜΙΞΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (SECONDARIES ). Η προσθετική μίξη επιτυγχάνεται με την προβολή εγχρώμων ακτινοβολιών σε λευκή οθόνη, υπό την μορφή εγχρώμων κύκλων μερικώς αλληλεπικαλυπτομένων. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται πειραματικά με τρεις προβολείς λευκού φωτός που καθένας φέρει κατάλληλο έγχρωμο φίλτρο. Εάν τα φίλτρα παράγουν τα τρία πρωτεύοντα (primaries) χρώματα, κόκκινο, μπλε και πράσινο, τότε οι δυνατές αλληλεπικαλύψεις,ανά δύο, δημιουργούν χρώματα, που ονομάζονται ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (secondaries ).

10 ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΜΙΞΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

11 ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΙΞΗ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Τα χρώματα της φύσης δεν οφείλονται σε ακτινοβολίες που εκπέμπονται απευθείας από την πηγή παραγωγής φωτός, αλλά σε δευτερογενείς ακτινοβολίες ανακλώμενες ή διαθλώμενες από τα έγχρωμα σώματα μετά την πρόσπτωση πάνω σε αυτά ηλιακού φωτός και την εκλεκτική απορρόφηση ακτινοβολίας από το ολικό φάσμα του. ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΩΣ.

12 ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΙΞΗ Η ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΙΞΗ ΑΝΑ ΔΥΟ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΑΤΑ ΣΤΗ ΒΑΦΙΚΗ.

13 ΤΡΙΤΕΥΟΝΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (TERTIARIES) ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΜΑΥΡΟΥ ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΚΟΥΡΟΤΕΡΑ (DULLER) ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΤΕΥΟΝΤΑ (TERTIARIES).

14

15 ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ OTTO NIKOLAUS WITT 1853-1915 To 1876 o Witt διετύπωσε την άποψη ότι το μόριο μιας χρωστικής ύλης αποτελείται από τρία μέρη: ΧΡΩΜΟΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΑΥΞΟΧΡΩΜΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

16 ΧΡΩΜΟΦΟΡΑ Ακόρεστα συστήµατα όπως, >C=C C=O<, -N=O, αρωματικός δακτύλιος, οι οποίες προκαλούν βαθυχρωµία και άρα εµφάνιση χρώµατος ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WITT ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ Αρωματικές ενώσεις, όπως το βενζόλιο το ναφθαλένιο ή συμπυκνωμένοι βενζολικοί δακτύλιοι.

17 ΑΥΞΟΧΡΩΜΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Κορεσµένες οµάδες µε µονήρες ζεύγος ηλεκτρονίων που σε συζυγιακή θέση µε χρωµοφόρα προκαλούν υπερχρωµία, δηλαδή αύξηση της έντασης απορρόφησης ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WITT Δραστικές ομάδες, οι οποίες όταν συνδεθούν με τις έγχρωμες ενώσεις καθιστούν αυτές ικανές για τη βαφή των υφανσίμων υλών, αυτές κυρίως είναι: Υδρόξυ ομάδα και τα παράγωγα της -ΟΗ, -ΟR, -OΑr Αμινο ομάδα και τα παράγωγα της -NH 2, -NHR,-NHAr,-NR΄R΄΄ Αλογόνα : -F,-Cl,-Br,-I

18 ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ και η ΧΡΩΜΟΦΟΡΟΣ ΟΜΑΔΑ είναι μια ΕΓΧΡΩΜΗ ΕΝΩΣΗ, η οποία ονομάζεται ΧΡΩΜΟΓΟΝΟ. ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WITT Το χρωμογόνο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να χρησιμοποιηθεί για βαφή. Αυτό πετυχαίνεται με την εισαγωγή του ΑΥΞΟΧΡΩΜΟΥ στο μόριο του χρωμογόνου. ΣΥΝΕΠΩΣ: Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΜΟΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΧΡΩΣΤΙΚΗ ΥΛΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΒΑΦΗ.

19 Χρωμογόνο Χρωμοφόρες Αυξόχρωμη Πικρικό Οξύ Βενζόλιο

20 ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WITT Χρησιμοποιείται τροποποιημένη ως προς την λειτουργία των αυξόχρωμων, τα οποία θεωρούνται δότες ηλεκτρονίων και των αντιαυξόχρωμων (οποιαδήποτε ρίζα μπορεί να δεχθεί ζεύγος ηλεκτρονίων) τα οποία θεωρούνται δέκτες ηλεκτρονίων και της παραδοχής ότι τα χρωμοφόρα συνδέονται με γραμμικά και κυκλικά υποστρώματα που διαθέτουν συστήματα συζυγιακών διπλών δεσμών. Αυξόχρωμο Αντι- Αυξόχρωμο Χρωμογόνο 2 2

21 Η ΥΠΑΡΞΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΡΙΟ ΧΡΩΜΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΟΧΡΩΜΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΖΥΓΙΑΣ. ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΟΡΑΤΟΥ ΦΩΤΟΣ (400-700 nm).

22 ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΤΡΕΙΣ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ. Η θεωρία του ελεύθερου ηλεκτρόνιου (Free electron theory) Η θεωρία Σθένους Δεσμού (Valence Bond V.B. theory) Η θεωρία των Μοριακών Τροχιακών (Molecular Orbital M.O. theory )

23 ΣΘΕΝΟΔΕΣΜΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ – ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ Η Σθενοδεσμική θεωρία προϋποθέτει την εισαγωγή αξιωματικά, ορισμένων προσεγγίσεων ως προς την ηλεκτρονική δομή της θεμελιώδους καταστάσεως και την ηλεκτρονική δομή της πρώτης διεγερμένης καταστάσεως. Μια ένωση είναι δυνατόν να απεικονισθεί ως υβρίδιο συντονισμού ενός πλήθους συνεισφερουσών δομών συντονισμού, μερικές από τις οποίες είναι κανονικές δομές και μερικές είναι δομές με διαχωρισμό φορτίου, που προκύπτουν από την μετατόπιση ηλεκτρονίων από τον δότη προς τον δέκτη.

24  Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ αφορά την ηλεκτρονική δομή της θεμελιώδους καταστάσεως, η οποία θα πρέπει να είναι η σταθερότερη εκ των συνεισφερουσών δομών συντονισμού.  Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, αφορά την ηλεκτρονική δομή της πρώτης διεγερμένης καταστάσεως, η οποία θα πρέπει να είναι η ολιγότερο σταθερή εκ των συνεισφερουσών δομών συντονισμού με διαχωρισμό φορτίου. το ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ στο οποίο ένα χρώμα απορροφά ενέργεια ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ( βαθοχρωμική μετατόπιση ), όσο Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΔΕ), μεταξύ της θεμελιώδους και της πρώτης διεγερμένης καταστάσεως γίνεται ΕΛΑΧΙΣΤΗ. Η ΣΘΕΝΟΔΕΣΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΔΕ). ΣΘΕΝΟΔΕΣΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Από την εξίσωση του Planck: ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ:

25 ΣΘΕΝΟΔΕΣΜΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ – ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ

26 ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΟΣ Κατά την θεωρία των Μετωπικών Μοριακών Τροχιακών ( Frontier Molecular Orbitals ή FMO) η απορρόφηση ακτινοβολίας από την υπεριώδη και την ορατή περιοχή του φάσματος αντιστοιχεί σε ανύψωση ( μετάπτωση ) ενός ηλεκτρονίου από το υψηλότερο κατειλημμένο μοριακό τροχιακό [Highest Occupied Molecular Orbital (HOMO )], στο χαμηλότερο μη κατειλημμένο μοριακό τροχιακό [Lowest Unoccupied Molecular Orbital (LUMO )] της ένωσης.

27 ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ Η 2 C=CΗ 2 Η2Η2

28 ΑΡ Ω ΜΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΦΙΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

29 ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ ΒΕΝΖΟΛΙΟ

30 ΟΙ ΣΤΑΘΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Ο. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΕΝΕΡΓΕΙΑ

31 Μεταπτώσεις σ σε σ*Μεταπτώσεις π σε π* ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΤΑΘΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Ο. ΧΡΩΜΟΦΟΡΑ ΟΜΑΔΑ: ΑΛΚΑΝΙΑ ΧΡΩΜΟΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: ΑΛΚΕΝΙΑ ΑΛΚΙΝΙΑ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΑ

32 Μεταπτώσεις n σε π* Μεταπτώσεις η σε σ* ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΤΑΘΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Ο. ΧΡΩΜΟΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΑΙΘΕΡΕΣ ΑΜΙΝΕΣ ΘΕΙΟΥΧΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΧΡΩΜΟΦΟΡΑ ΟΜΑΔΑ: ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΑ

33 ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙΣ ΑΠΛΩΝ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΧΡΩΜΟΦΟΡΩΝ ΟΜΑΔΩΝ.

34 Στους ακόρεστους υδρογονάνθρακες η HOMO – LUMO είναι π –π*. Επειδή η ΔΕ έχει σχετικά μικρή τιμή,εμφανίζεται ως έντονη απορρόφηση σε μεγαλύτερα μήκη κύματος. Όσο αυξάνεται η συζυγία του συστήματος, δηλαδή ο αριθμός των διπλών δεσμών, τόσο ελαττώνεται η ενέργεια διέγερσης ΔΕ π – π* και το μέγιστο της απορροφήσεως μετατοπίζεται σε μεγαλύτερα μήκη κύματος. ΣΧΕΣΗ ΣΥΖΥΓΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

35 ΣΥΖΥΓΙΑ & ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΖΥΓΙΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

36 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

37 Α. ΒΑΘΥΧΡΩΜΙΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ‘Η ΕΡΥΘΡΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ (bathochromic shift, redshift) όταν υπάρχει μετατόπιση μιας απορρόφησης προς μεγαλύτερα μήκη κύματος (προς το ερυθρό χρώμα του ορατού). Β. ΥΠΟΧΡΩΜΙΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ Η ΜΠΛΕ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ (hypochromic shift, blueshift) όταν μια απορρόφηση μετατοπίζεται προς μικρότερα μήκη κύματος(προς την πλευρά του μπλε χρώματος). Γ. ΥΠΕΡΧΡΩΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (hyperchromic effect) όταν προκαλείται αύξηση της έντασης της απορρόφησης. Δ. ΥΨΙΧΡΩΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (hypochromic effect) όταν προκαλείται μείωση της έντασης μιας απορρόφησης.

38 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΜΕΘΥΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΘΥΛΟ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ. Οι μετατροπείς μόνοι τους δεν είναι ικανοί να προκαλέσουν μετατόπιση της απορροφήσεως στην ορατή περιοχή του φάσματος, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΧΡΩΣΤΙΚΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΣΤΟ ΟΡΑΤΟ. Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΟΡΙΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΑΘΟΧΡΩΜΙΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ, ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.

39 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΕΡΥΘΡΟ ΧΡΩΜΑ ΕΡΥΘΡΟ ΒΙΟΛΕ ΧΡΩΜΑ ΚΥΑΝΟ ΒΙΟΛΕ ΧΡΩΜΑΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

40 ΑΛΛΟΧΡΩΜΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΝΩ ΤΟ ΜΟΡΙΟ ΜΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΩΜΟ, ΤΟ ΑΛΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΧΡΩΜΟ. ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ: πολλές οικογένειες οργανικών ενώσεων, όπως στα παράγωγα του τριφαινυλομεθανίου, στις ακόρεστες, αλειφατικές και αρωματικές καρβονυλικές ενώσεις, σε καρβονυλικές ενώσεις, σε αλκοόλες, αιθέρες, εστέρες, ακόρεστους υδρογονάνθρακες, σε νιτρωδοενώσεις και γενικά σε ενώσεις που περιέχουν π- ηλεκτρονικό ζεύγος. ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ : Στον ιονισμό του μορίου λόγω προσροφήσεως ηλεκτρικών φορτίων από ορισμένα άτομα ή ομάδες ατόμων του μορίου

41 ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ Η εισαγωγή των κβαντομηχανικών μεθόδων υπολογισμού του μήκους κύματος της μέγιστης απορρόφησης ενός χρώματος δεν είναι πάντοτε εφικτή. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ.

42 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Κατάλληλος συνδυασµός χρωµοφόρων και αυξόχρωµων οµάδων µε απαραίτητη ύπαρξη συζυγίας δηµιουργεί έγχρωµα µόρια κάθε επιθυµητής απόχρωσης. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΩΜΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΞΟΧΡΩΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ -SO 3 Na, -OSO 3 Na, -COONa, -OH, -NH 2, -NHR, -NR 2, -NH+R3 ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ αλκυλοοµάδες µε πολλά άτοµα άνθρακα, για αντοχή στις υγρές κατεργασίες ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΠΟΛΟΥ Ύπαρξη στο µόριο ανιονικών-όξινων και κατιονικών-βασικών οµάδων ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ φθορο- και χλωρο- τριαζινικές οµάδες, όξινες και βασικές οµάδες για βαφή κατιονικών και ανιονικών ινών αντίστοιχα

43 ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΕΛΟΣ Δρ. Ι.Γ.Καράλη


Κατέβασμα ppt "ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Δρ. Ι.Γ.Καράλη. ΤΟ ΟΡΑΤΟ Ή ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ Η ανθρώπινη όραση είναι ευαίσθητη σε ακτινοβολίες με μήκη κύματος από 400nm-750nm. Και μπορεί να."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google