Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ Δρ. Ι.Γ.Καράλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ Δρ. Ι.Γ.Καράλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ Δρ. Ι.Γ.Καράλη

2 Η ανθρώπινη όραση είναι ευαίσθητη σε ακτινοβολίες με μήκη κύματος από
ΤΟ ΟΡΑΤΟ Ή ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ Η ανθρώπινη όραση είναι ευαίσθητη σε ακτινοβολίες με μήκη κύματος από 400nm-750nm. Και μπορεί να διακρίνει 150 περίπου διαφορετικές αποχρώσεις.

3 ΘΕΩΡΙΑ YOUNG-HELMHOLTZ ΠΕΡΙ ΟΡΑΣΕΩΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, υπάρχουν τρεις τύποι υποδοχέων χρωμάτων, Ο καθένας διεγείρεται έκαστος με ένα από τα χρώματα μπλε, κόκκινο και πράσινο. Το χρώμα που βλέπουμε ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ από την έκταση στην οποία καθένας από τους τρεις υποδοχείς διεγείρεται. Το φως που εκπέμπεται από μια φωτεινή πηγή, φθάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ανθρώπινου οφθαλμού και προκαλεί μια σειρά φωτοχημικών διεργασιών, οι οποίες διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα του οφθαλμού, τα οποία μεταφέρουν την πληροφορία στον εγκέφαλο στον οποίο τελικώς δημιουργείται το αντίστοιχο αίσθημα του χρώματος.

4 δεν γίνονται αντιληπτές από τον οφθαλμό.
ΔΗΛΑΔΗ: Ακτινοβολίες με μικρότερα ή μεγαλύτερα μήκη κύματος δεν γίνονται αντιληπτές από τον οφθαλμό.

5

6 ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ TO ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ονομάζεται
Όταν ένα αντικείμενο απορροφά εκλεκτικά ένα τμήμα της ορατής ακτινοβολίας, ( nm) εμείς βλέπουμε το τμήμα της ακτινοβολίας που δεν απορροφήθηκε, οπότε το αντικείμενο εμφανίζεται έγχρωμο. TO ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ονομάζεται ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΗΚΕ.

7 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ Απορροφούμενο φως Εκπεμπόμενο χρώμα λ nm
Αντίστοιχο χρώμα Υπεριώδες Ουδέν 400 Ιώδες Κιτρινοπράσινο 425 Κυανό Κίτρινο 450 Μπλε Πορτοκαλί 490 Κυανοπράσινο Ερυθρό 510 Πράσινο Πορφυρό 530 550 590 640 730

8

9 ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΜΙΞΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (SECONDARIES ). Η προσθετική μίξη επιτυγχάνεται με την προβολή εγχρώμων ακτινοβολιών σε λευκή οθόνη, υπό την μορφή εγχρώμων κύκλων μερικώς αλληλεπικαλυπτομένων. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται πειραματικά με τρεις προβολείς λευκού φωτός που καθένας φέρει κατάλληλο έγχρωμο φίλτρο. Εάν τα φίλτρα παράγουν τα τρία πρωτεύοντα (primaries) χρώματα , κόκκινο, μπλε και πράσινο, τότε οι δυνατές αλληλεπικαλύψεις,ανά δύο, δημιουργούν χρώματα, που ονομάζονται ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (secondaries ).

10 ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΜΙΞΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

11 ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ
ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΙΞΗ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Τα χρώματα της φύσης δεν οφείλονται σε ακτινοβολίες που εκπέμπονται απευθείας από την πηγή παραγωγής φωτός, αλλά σε δευτερογενείς ακτινοβολίες ανακλώμενες ή διαθλώμενες από τα έγχρωμα σώματα μετά την πρόσπτωση πάνω σε αυτά ηλιακού φωτός και την εκλεκτική απορρόφηση ακτινοβολίας από το ολικό φάσμα του. ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΩΣ.

12 ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΙΞΗ Η ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΙΞΗ ΑΝΑ ΔΥΟ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΑΤΑ ΣΤΗ ΒΑΦΙΚΗ.

13 ΤΡΙΤΕΥΟΝΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (TERTIARIES)
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΜΑΥΡΟΥ ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΚΟΥΡΟΤΕΡΑ (DULLER) ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΤΕΥΟΝΤΑ (TERTIARIES).

14

15 ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ OTTO NIKOLAUS WITT
To 1876 o Witt διετύπωσε την άποψη ότι το μόριο μιας χρωστικής ύλης αποτελείται από τρία μέρη: ΑΥΞΟΧΡΩΜΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΧΡΩΜΟΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

16 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WITT ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΧΡΩΜΟΦΟΡΑ
Αρωματικές ενώσεις, όπως το βενζόλιο το ναφθαλένιο ή συμπυκνωμένοι βενζολικοί δακτύλιοι. ΧΡΩΜΟΦΟΡΑ Ακόρεστα συστήµατα όπως, >C=C<, >C=O<, -N=O, αρωματικός δακτύλιος, οι οποίες προκαλούν βαθυχρωµία και άρα εµφάνιση χρώµατος

17 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WITT ΑΥΞΟΧΡΩΜΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Κορεσµένες οµάδες µε µονήρες ζεύγος ηλεκτρονίων που σε συζυγιακή θέση µε χρωµοφόρα προκαλούν υπερχρωµία, δηλαδή αύξηση της έντασης απορρόφησης Δραστικές ομάδες, οι οποίες όταν συνδεθούν με τις έγχρωμες ενώσεις καθιστούν αυτές ικανές για τη βαφή των υφανσίμων υλών, αυτές κυρίως είναι: Υδρόξυ ομάδα και τα παράγωγα της -ΟΗ, -ΟR, -OΑr Αμινο ομάδα και τα παράγωγα της -NH2 , -NHR ,-NHAr ,-NR΄R΄΄ Αλογόνα : -F ,-Cl ,-Br ,-I

18 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WITT ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ και η ΧΡΩΜΟΦΟΡΟΣ ΟΜΑΔΑ
είναι μια ΕΓΧΡΩΜΗ ΕΝΩΣΗ, η οποία ονομάζεται ΧΡΩΜΟΓΟΝΟ. Το χρωμογόνο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να χρησιμοποιηθεί για βαφή. Αυτό πετυχαίνεται με την εισαγωγή του ΑΥΞΟΧΡΩΜΟΥ στο μόριο του χρωμογόνου. ΣΥΝΕΠΩΣ: Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΜΟΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΧΡΩΣΤΙΚΗ ΥΛΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΒΑΦΗ.

19 Χρωμογόνο Χρωμοφόρες Αυξόχρωμη Πικρικό Οξύ Βενζόλιο ΕΦΑΡΜΟΓΗ

20 ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WITT
Χρησιμοποιείται τροποποιημένη ως προς την λειτουργία των αυξόχρωμων, τα οποία θεωρούνται δότες ηλεκτρονίων και των αντιαυξόχρωμων (οποιαδήποτε ρίζα μπορεί να δεχθεί ζεύγος ηλεκτρονίων) τα οποία θεωρούνται δέκτες ηλεκτρονίων και της παραδοχής ότι τα χρωμοφόρα συνδέονται με γραμμικά και κυκλικά υποστρώματα που διαθέτουν συστήματα συζυγιακών διπλών δεσμών. Αυξόχρωμο Αντι- Χρωμογόνο 2

21 Η ΥΠΑΡΞΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΡΙΟ
ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΧΡΩΜΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΟΧΡΩΜΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΡΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΖΥΓΙΑΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΟΡΑΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ( nm).

22 ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΟΣ
ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΤΡΕΙΣ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ. Η θεωρία του ελεύθερου ηλεκτρόνιου (Free electron theory) Η θεωρία Σθένους Δεσμού (Valence Bond V.B. theory) Η θεωρία των Μοριακών Τροχιακών (Molecular Orbital M.O. theory )

23 ΣΘΕΝΟΔΕΣΜΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ – ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ
ΣΘΕΝΟΔΕΣΜΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ – ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ Η Σθενοδεσμική θεωρία προϋποθέτει την εισαγωγή αξιωματικά , ορισμένων προσεγγίσεων ως προς την ηλεκτρονική δομή της θεμελιώδους καταστάσεως και την ηλεκτρονική δομή της πρώτης διεγερμένης καταστάσεως. Μια ένωση είναι δυνατόν να απεικονισθεί ως υβρίδιο συντονισμού ενός πλήθους συνεισφερουσών δομών συντονισμού , μερικές από τις οποίες είναι κανονικές δομές και μερικές είναι δομές με διαχωρισμό φορτίου, που προκύπτουν από την μετατόπιση ηλεκτρονίων από τον δότη προς τον δέκτη.

24 ΣΘΕΝΟΔΕΣΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ αφορά την ηλεκτρονική δομή της θεμελιώδους καταστάσεως, η οποία θα πρέπει να είναι η σταθερότερη εκ των συνεισφερουσών δομών συντονισμού. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, αφορά την ηλεκτρονική δομή της πρώτης διεγερμένης καταστάσεως, η οποία θα πρέπει να είναι η ολιγότερο σταθερή εκ των συνεισφερουσών δομών συντονισμού με διαχωρισμό φορτίου. Από την εξίσωση του Planck: ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ: το ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ στο οποίο ένα χρώμα απορροφά ενέργεια ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ( βαθοχρωμική μετατόπιση ), όσο Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΔΕ), μεταξύ της θεμελιώδους και της πρώτης διεγερμένης καταστάσεως γίνεται ΕΛΑΧΙΣΤΗ . Η ΣΘΕΝΟΔΕΣΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΔΕ).

25 ΣΘΕΝΟΔΕΣΜΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ – ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ
ΣΘΕΝΟΔΕΣΜΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ – ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

26 ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΟΣ Κατά την θεωρία των Μετωπικών Μοριακών Τροχιακών ( Frontier Molecular Orbitals ή FMO) η απορρόφηση ακτινοβολίας από την υπεριώδη και την ορατή περιοχή του φάσματος αντιστοιχεί σε ανύψωση ( μετάπτωση ) ενός ηλεκτρονίου από το υψηλότερο κατειλημμένο μοριακό τροχιακό [Highest Occupied Molecular Orbital (HOMO )] , στο χαμηλότερο μη κατειλημμένο μοριακό τροχιακό [Lowest Unoccupied Molecular Orbital (LUMO )] της ένωσης.

27 ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ
Η2C=CΗ2 Η2

28 ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΦΙΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

29 ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ
ΒΕΝΖΟΛΙΟ

30 ΟΙ ΣΤΑΘΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Ο. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ

31 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΤΑΘΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Ο.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΤΑΘΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Ο. Μεταπτώσεις σ σε σ* Μεταπτώσεις π σε π* ΧΡΩΜΟΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: ΑΛΚΕΝΙΑ ΑΛΚΙΝΙΑ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΑ ΧΡΩΜΟΦΟΡΑ ΟΜΑΔΑ: ΑΛΚΑΝΙΑ

32 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΤΑΘΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Ο.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΤΑΘΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Ο. Μεταπτώσεις n σε π* Μεταπτώσεις η σε σ* ΧΡΩΜΟΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΑΙΘΕΡΕΣ ΑΜΙΝΕΣ ΘΕΙΟΥΧΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΧΡΩΜΟΦΟΡΑ ΟΜΑΔΑ: ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΑ

33 ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙΣ ΑΠΛΩΝ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΧΡΩΜΟΦΟΡΩΝ ΟΜΑΔΩΝ.

34 ΣΧΕΣΗ ΣΥΖΥΓΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ
Στους ακόρεστους υδρογονάνθρακες η HOMO – LUMO είναι π –π*. Επειδή η ΔΕ έχει σχετικά μικρή τιμή ,εμφανίζεται ως έντονη απορρόφηση σε μεγαλύτερα μήκη κύματος . Όσο αυξάνεται η συζυγία του συστήματος, δηλαδή ο αριθμός των διπλών δεσμών, τόσο ελαττώνεται η ενέργεια διέγερσης ΔΕ π – π* και το μέγιστο της απορροφήσεως μετατοπίζεται σε μεγαλύτερα μήκη κύματος .

35 ΣΥΖΥΓΙΑ & ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΖΥΓΙΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

36 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

37 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Α. ΒΑΘΥΧΡΩΜΙΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ‘Η ΕΡΥΘΡΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ (bathochromic shift, redshift) όταν υπάρχει μετατόπιση μιας απορρόφησης προς μεγαλύτερα μήκη κύματος (προς το ερυθρό χρώμα του ορατού). Β. ΥΠΟΧΡΩΜΙΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ Η ΜΠΛΕ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ (hypochromic shift, blueshift) όταν μια απορρόφηση μετατοπίζεται προς μικρότερα μήκη κύματος(προς την πλευρά του μπλε χρώματος). Γ. ΥΠΕΡΧΡΩΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (hyperchromic effect) όταν προκαλείται αύξηση της έντασης της απορρόφησης. Δ. ΥΨΙΧΡΩΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (hypochromic effect) όταν προκαλείται μείωση της έντασης μιας απορρόφησης.

38 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΜΕΘΥΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΘΥΛΟ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ . Οι μετατροπείς μόνοι τους δεν είναι ικανοί να προκαλέσουν μετατόπιση της απορροφήσεως στην ορατή περιοχή του φάσματος , αλλά μπορεί να προκαλέσουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΧΡΩΣΤΙΚΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΣΤΟ ΟΡΑΤΟ. Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΟΡΙΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΑΘΟΧΡΩΜΙΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ , ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.

39 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΕΡΥΘΡΟ ΧΡΩΜΑ ΕΡΥΘΡΟ ΒΙΟΛΕ ΧΡΩΜΑ ΚΥΑΝΟ ΒΙΟΛΕ ΧΡΩΜΑ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

40 ΑΛΛΟΧΡΩΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ: ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ :
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΝΩ ΤΟ ΜΟΡΙΟ ΜΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΩΜΟ, ΤΟ ΑΛΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΧΡΩΜΟ. ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ: πολλές οικογένειες οργανικών ενώσεων, όπως στα παράγωγα του τριφαινυλομεθανίου, στις ακόρεστες, αλειφατικές και αρωματικές καρβονυλικές ενώσεις, σε καρβονυλικές ενώσεις, σε αλκοόλες, αιθέρες, εστέρες, ακόρεστους υδρογονάνθρακες, σε νιτρωδοενώσεις και γενικά σε ενώσεις που περιέχουν π- ηλεκτρονικό ζεύγος. ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ : Στον ιονισμό του μορίου λόγω προσροφήσεως ηλεκτρικών φορτίων από ορισμένα άτομα ή ομάδες ατόμων του μορίου

41 ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ
Η εισαγωγή των κβαντομηχανικών μεθόδων υπολογισμού του μήκους κύματος της μέγιστης απορρόφησης ενός χρώματος δεν είναι πάντοτε εφικτή. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ .

42 ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΩΜΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΞΟΧΡΩΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Κατάλληλος συνδυασµός χρωµοφόρων και αυξόχρωµων οµάδων µε απαραίτητη ύπαρξη συζυγίας δηµιουργεί έγχρωµα µόρια κάθε επιθυµητής απόχρωσης. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΩΜΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΞΟΧΡΩΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ -SO3Na, -OSO3Na, -COONa, -OH, -NH2, -NHR, -NR2, -NH+R3 ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ αλκυλοοµάδες µε πολλά άτοµα άνθρακα, για αντοχή στις υγρές κατεργασίες ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΠΟΛΟΥ Ύπαρξη στο µόριο ανιονικών-όξινων και κατιονικών-βασικών οµάδων ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ φθορο- και χλωρο- τριαζινικές οµάδες, όξινες και βασικές οµάδες για βαφή κατιονικών και ανιονικών ινών αντίστοιχα

43 ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΕΛΟΣ Δρ. Ι.Γ.Καράλη


Κατέβασμα ppt "ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ Δρ. Ι.Γ.Καράλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google