Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΟΡΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ Σύγκριση στίχων 15-17 και 26-28.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΟΡΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ Σύγκριση στίχων 15-17 και 26-28."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΟΡΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ Σύγκριση στίχων 15-17 και 26-28

2 Η έννοια του όρκου * Ο όρκος είναι μια λέξη με μεγάλη σημασία. Είναι η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης που πρέπει να δείξει κάποιος. * Η δύναμη του όρκου είναι από την αρχαιότητα σοβαρό θέμα, γιατί προϋποθέτει ακλόνητη πίστη σε σταθερές αξίες που συγκρατούν την κοινωνική ζωή.

3 Ο όρκος σήμερα  Σήμερα, χρησιμοποιούμε τον όρκο στην καθημερινή μας ζωή αρκετά συχνά, για να ενισχύσουμε την αλήθεια των όσων λέμε και κάνουμε.  Επίσης,χρησιμοποιούμε τον όρκο για την τήρηση κάποιων καθηκόντων.  Γνωστό παράδειγμα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη, στον οποίο ορκίζονται οι ιατροί για να αρχίσουν να τελούν τα ιατρικά τους καθήκοντα.

4 Έναν όρκο όμως συναντάμε και στην παραλογή «Του νεκρού αδερφού», ο οποίος είναι η αφετηρία της πλοκής. Αυτό συμβαίνει διότι : α)επηρεάζει την απόφαση για τον γάμο της Αρετής στην Βαβυλώνα β)η ανάγκη της εκπλήρωσης του οδηγεί στο «ανακάλεμα» και στη νεκρανάσταση του Κων/ντή.

5 Αν όμως συγκρίνουμε τους στίχους 15-17 αυτής της παραλογής, όπου έχουμε τον όρκο του Κων/ντή: «Βάλλω τον ουρανό κριτή και τους αγίους μαρτύρους,αν τύχει κι έθρει αρρώστια,αν τύχει πίκρα γή χαρά,εγώ να σου την φέρω», με τους στίχους 26-28,όπου έχουμε την επανάληψη του όρκου του Κων/ντή από την μάνα του : «Το τάξιμο που μου τα’ταξες,πότε θα μου το κάμεις;Τον ουρανό ‘βαλες κριτή και τους αγίους μαρτύρους, αν τύχει πίκρα γή χαρά, να πας να μου την φέρεις», διακρίνουμε αρκετές ομοιότητες και διαφορές.

6 Ομοιότητες Οι ομοιότητες των στίχων 15-17 και 26-28 είναι ότι *επικαλούνται την φύση ως δύναμη για την εκπλήρωση του όρκου *επικαλούνται την θρησκεία για να δυναμώσουν τον όρκο και να εκπληρωθεί γρηγορότερα. *επιβάλλονται οι ίδιες προϋποθέσεις,η πίκρα και η χαρά.

7 Διαφορές  Στους στ.15-17 έχουμε την ανακοίνωση του όρκου (στοιχείο πλοκής), ενώ στους στίχους 26-28 έχουμε την απάντηση του.  Στους στ.15-17 ο Κων/ντής ορκίζεται,γιατί νοιάζεται τη μικρή αδερφή του και επιβεβαιώνει ότι η μητέρα δε θα μείνει ποτέ μόνη και αβοήθητη (στοιχείο τραγικότητας), ενώ στους στ.26-28 η μάνα ανακαλεί τον όρκο του Κων/ντή και θέτει ένα άστοχο ερώτημα («Το τάξιμο που μου’ταξες πότε θα μου το κάμεις;») με σκοπό να προκαλέσει την νεκρανάσταση του Κων/ντή και στην συνέχεια την εκπλήρωση του όρκου (κλιμάκωση της τραγικότητας και πρόκληση ελέου και φόβου)  Ενώ στους στίχους 15-17 δεν φαίνεται να κυριαρχεί κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα και ο όρκος δίδεται μέσα σε κλίμα χαράς (του γάμου της Αρετής), στους στίχους 26-28 η μάνα εκφράζει τα συναισθήματά της, την πίκρα και την απόγνωση.  Τέλος, η αναφορά του ουρανού στους στίχους 15-17 προοικονομεί το θάνατο και το κακό που θα συμβεί,ενώ στους στίχους 26-28 επιβεβαιώνεται η προοικονομία με τον θάνατο των εννιά αδελφών.

8 Συμπεράσματα  Ο όρκος είναι κάτι τόσο σημαντικό που,για να εκπληρωθεί,γίνεται το αδύνατο δυνατό, δηλαδή η νεκρανάσταση του Κων/ντή.  Αν ο όρκος δεν εκπληρωθεί και χάσει την δύναμη του, τότε κλονίζονται ταυτόχρονα και όλες αυτές οι αξίες που μπήκαν εγγυητές και μάρτυρες για την τήρηση του. Οι μαθητές: Μαρία Κοσμά Γιώργος Μάρκου Αθανασία Κατσή Ήλιας Λάνδρος


Κατέβασμα ppt "Ο ΟΡΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ Σύγκριση στίχων 15-17 και 26-28."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google