Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1η Θεματική Ενότητα Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1η Θεματική Ενότητα Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1η Θεματική Ενότητα Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι
ΙΣΤΟΡΙΑ Ε’ ΤΑΞΗΣ 1η Θεματική Ενότητα Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι Κεφάλαιο Πρώτο Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες © Δημήτρης Γαρουφαλής, 2008

2 Μέτρα των Ρωμαίων για τη διοίκηση των ελληνικών πόλεων
Μέτρα των Ρωμαίων για τη διοίκηση των ελληνικών πόλεων Κατάργησαν τα δημοκρατικά πολιτεύματα και τις συμμαχίες. Έδωσαν ανεξαρτησία ή αυτονομία στις φιλικές πόλεις. Επέβαλαν σκληρά μέτρα σε όσους αντιστάθηκαν.

3 Συνέπειες της κατάκτησης της Ελλάδας από τους Ρωμαίους
Συνέπειες της κατάκτησης της Ελλάδας από τους Ρωμαίους Διατροφή των ρωμαϊκών λεγεώνων από τα προϊόντα της υπαίθρου. Στρατολογία πληθυσμού. Μετακινήσεις προς στις πόλεις. Επαναστάσεις και κατάπνιξή τους.

4 146 π.Χ. Οι Ρωμαίοι, μετά την κατάκτηση της Ελλάδας το 146 π.Χ., αντιμετώπισαν δυσκολίες στη διακυβέρνησή της και στην αρχή εφάρμοσαν πολύ σκληρά μέτρα.

5 «Διαίρει και βασίλευε»
Κατάργησαν τα δημοκρατικά πολιτεύματα και τις συμμαχίες των πόλεων, για να είναι διαιρεμένοι οι Έλληνες. Εσείς οι Έλληνες όλο επαναστείτε εναντίον της Ρώμης. Να ξεχάσετε τη Δημοκρατία. Ούτε λόγος να σχηματίζετε μεταξύ σας συμμαχίες.

6 Σκληρή τιμωρία αξίζει σ’ όσους Έλληνες συμμάχησαν κατά της Ρώμης.
Καρότο και μαστίγιο Παραχώρησαν ανεξαρτησία ή αυτονομία στις πόλεις που συμμάχησαν μαζί τους, ενώ τιμώρησαν όσες αντιστάθηκαν, με γκρέμισμα τειχών, αιχμαλωσίες, φόρους κλπ. Τις φιλικές πόλεις διοικούσαν φιλορωμαίοι Έλληνες και τις εχθρικές Ρωμαίοι αξιωματούχοι. Σκληρή τιμωρία αξίζει σ’ όσους Έλληνες συμμάχησαν κατά της Ρώμης.

7 Εσωτερική μετανάστευση
Τα ρωμαϊκά στρατεύματα στην Ελλάδα τρέφονταν από τα προϊόντα της υπαίθρου. Η καταπίεση ανάγκαζε πολλούς κατοίκους της υπαίθρου να καταφεύγουν στην πόλη, όπου ζούσαν με στερήσεις.

8 Οι Έλληνες επαναστατούν!
Η δουλεία και η καταπίεση οδηγούσε τους Έλληνες σε εξεγέρσεις, που καταπνίγονταν με σκληρότητα από τους Ρωμαίους.


Κατέβασμα ppt "1η Θεματική Ενότητα Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google