Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στα φυσικά οικοσυστήματα η υπεραύξηση των πληθυσμών περιορίζεται από.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στα φυσικά οικοσυστήματα η υπεραύξηση των πληθυσμών περιορίζεται από."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στα φυσικά οικοσυστήματα η υπεραύξηση των πληθυσμών περιορίζεται από κάποιους μηχανισμούς, αναδραστικούς παράγοντες. Όταν οι μηχανισμοί αυτοί απουσιάζουν, η διαταραχή που προκαλείται στο οικοσύστημα γίνεται άμεσα αντιληπτή... Η παρακάτω ιστορία είναι αληθινή. Μπορείτε να βρείτε τη σωστή σειρά των προτάσεων; Ο πληθυσμός των αγριοκάτσικων σε ένα νησάκι του Αιγαίου κυμαίνονταν γύρω από κάποιο σταθερό αριθμό. Γεννούσαν και αυξάνονταν στην υγρή περίοδο του χρόνου, που υπάρχουν φυτά για να βοσκήσουν, ενώ το καλοκαίρι ένα μέρος πέθαινε από έλλειψη νερού και τροφής. Έτσι ο πληθυσμός παρέμενε περίπου σταθερός, συντονισμένος με τις δυνατότητες και τις συνθήκες του οικοσυστήματος του νησιού... Με τον τρόπο αυτό ο αναδραστικός παράγοντας, η έλλειψη του νερού, που έλεγχε το μέγεθος του πληθυσμού, έπαψε να υπάρχει και ο πληθυσμός των αγριοκάτσικων άρχισε να αυξάνεται χωρίς έλεγχο. Οι παραγωγοί του οικοσυστήματος μειώθηκαν σοβαρά και λιγόστεψε η ενέργεια που ήταν διαθέσιμη. Όμως ο άνθρωπος, βλέποντας κάθε καλοκαίρι τα άτομα που νεκρώνονταν, σκέφτηκε να μεταφέρει στο νησάκι νερό σε ποτίστρες. Δηλαδή από ένα ωραιότατο οικοσύστημα της φύσης υπάρχει κίνδυνος να καταλήξουμε σε μια στάνη. Η παρέμβαση του ανθρώπου εδώ ήταν καταστροφική. Μ' αυτόν τον τρόπο όμως υπερβόσκησαν το περιβάλλον. Έφτασε πλέον ο καιρός που τα αγριοκάτσικα κινδύνεψαν με συνολική εξαφάνιση. Τώρα χρειάζεται να φέρουν τροφή για να τα διατηρήσουν. Πηγή: Βιολογία Γ' Λυκείου, ΟΕΔΒ, 1998, Κεφ. 5 ο, σελ. 204-5 - Προσαρμογή από το ΚΠΕ Καστοριάς ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10α 1 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ 7 Για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου &λυκείου

2 ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ο πληθυσμός των αγριοκάτσικων σε ένα νησάκι του Αιγαίου κυμαίνονταν γύρω από κάποιο σταθερό αριθμό. Γεννούσαν και αυξάνονταν στην υγρή περίοδο του χρόνου, που υπάρχουν φυτά για να βοσκήσουν, ενώ το καλοκαίρι ένα μέρος πέθαινε από έλλειψη νερού και τροφής. Έτσι ο πληθυσμός παρέμενε περίπου σταθερός, συντονισμένος με τις δυνατότητες και τις συνθήκες του οικοσυστήματος του νησιού... Με τον τρόπο αυτό ο αναδραστικός παράγοντας, η έλλειψη του νερού, που έλεγχε το μέγεθος του πληθυσμού, έπαψε να υπάρχει και ο πληθυσμός των αγριοκάτσικων άρχισε να αυξάνεται χωρίς έλεγχο. Οι παραγωγοί του οικοσυστήματος μειώθηκαν σοβαρά και λιγόστεψε η ενέργεια που ήταν διαθέσιμη. Όμως ο άνθρωπος, βλέποντας κάθε καλοκαίρι τα άτομα που νεκρώνονταν, σκέφτηκε να μεταφέρει στο νησάκι νερό σε ποτίστρες. Δηλαδή από ένα ωραιότατο οικοσύστημα της φύσης υπάρχει κίνδυνος να καταλήξουμε σε μια στάνη. Η παρέμβαση του ανθρώπου εδώ ήταν καταστροφική. Μ' αυτόν τον τρόπο όμως υπερβόσκησαν το περιβάλλον. Έφτασε πλέον ο καιρός που τα αγριοκάτσικα κινδύνεψαν με συνολική εξαφάνιση. Τώρα χρειάζεται να φέρουν τροφή για να τα διατηρήσουν. Πηγή: Βιολογία Γ' Λυκείου, ΟΕΔΒ, 1998, Κεφ. 5 ο, σελ. 204-5 - Προσαρμογή από το ΚΠΕ Καστοριάς 1 Για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου &λυκείου 2 3 4 5 6 7 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10β ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ


Κατέβασμα ppt "ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στα φυσικά οικοσυστήματα η υπεραύξηση των πληθυσμών περιορίζεται από."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google