Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ G.I.S. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΧΟΥ ΜΕ Η/Υ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια ΣΕΠ: κ. Ελ. Μοναστηριώτη ΕΠΕΑΕΚ II ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

2

3 ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ

4 1. Περιγραφή του επαγγέλματος
Ο χορογράφος επινοεί τις χορευτικές κινήσεις για παραστάσεις σε ταινίες, στο θέατρο ή την τηλεόραση. Σχεδιάζει την χορογραφία σε κάποιο μουσικό κομμάτι, επιλέγει τους χορευτές, συνεργάζεται μαζί τους στις πρόβες. Μπορεί επίσης να διδάξει σε μια σχολή χορού.

5 2. Συνθήκες και περιβάλλον εργασίας
Χρειάζεται ένας μεγάλος χώρος με ξύλινο πάτωμα, καθρέφτες και βέβαια μουσική. Δουλεύει στο γραφείο του ή στην αίθουσα χορού σε ωράριο μη καθορισμένο, κάνοντας και πολλές πρόβες με τους χορευτές. Οι παραστάσεις γίνονται σε θέατρα ή κέντρα διασκέδασης, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Χορεύοντας καθημερινά, υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί. Οι χορογράφοι μπορούν να εργαστούν προετοιμάζοντας παραστάσεις Όπερας, στην Εθνική Λυρική Σκηνή ή σε χορογραφίες μπαλέτου, ή σαν δάσκαλοι χορού. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι τα διάφορα ταξίδια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

6 3. Προσωπικές Δεξιότητες - Ικανότητες - Ενδιαφέροντα
Ο χορογράφος πρέπει να έχει σπουδάσει χρόνια χορό, να έχει καλλιτεχνική παιδεία, μουσική αντίληψη, φαντασία, ευαισθησία, αίσθηση του ρυθμού και της κίνησης, να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Να αναπτύσσει καλή επικοινωνία με τους ανθρώπους, να έχει οργανωτικά και διοικητικά προσόντα και συνέπεια.

7 4. Εκπαιδευτικά και άλλα τυπικά προσόντα
Η εκπαίδευση διαρκεί πολλά χρόνια. Υπάρχει η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης καθώς και ιδιωτικές ανώτερες σχολές. Το πτυχίο είναι ισότιμο των Τ.Ε.Ι. και χρειάζεται εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο καθηγητής χορού χρειάζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος και η παρακολούθηση συνεχών σεμιναρίων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αν θέλει κάποιος να είναι ενημερωμένος καλλιτεχνικά.

8 5. Υλικές αμοιβές Μέσος μηνιαίος μισθός είναι γύρω στα 800 ευρώ. Βέβαια, μπορεί να πληρωθείς πολύ περισσότερα, ιδιαίτερα αν είσαι αναγνωρισμένος καλλιτέχνης.

9 6. Προοπτικές εργασίας Η απασχόληση στο επάγγελμα δεν είναι μόνιμη, αφού κάθε σεζόν πρέπει να αναζητήσει ο χορογράφος εργασία. Μόνο κάποιοι γνωστοί χορογράφοι βρίσκουν εύκολα απασχόληση. Εκτός από τις πληροφορίες που αναζητήσαμε στο Διαδίκτυο, είχαμε μια μεγάλη συνέντευξη της μαθήτριας Παπογιάν Τατεβίκ με τους ιδιοκτήτες της Σχολής Χορού Diagonal, Γιάννη Μαργαρώνη και Νάντια Κουτζιαμπάση.

10 ΖΩΓΡΑΦΟΣ

11 1) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο ζωγράφος ζωγραφίζει πίνακες, πορτρέτα, τοπία σε μουσαμά, χαρτί ή επιφάνειες όπως τοίχους ή γυάλινες επιφάνειες ή θεατρικά σκηνικά. Άλλοι ζωγραφίζουν εκ του φυσικού τοπία ή παραστάσεις που φαντάζονται.

12 2) ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο καλλιτέχνης μπορεί να ζωγραφίσει στο σπίτι, στο εργαστήριό του ή στο ύπαιθρο. Το ωράριό του είναι ελεύθερο. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί μπορεί να μυρίζουν έντονα και να του προξενήσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Χρειάζονται μολύβια, τέμπερες, λάδια, χαρτιά μουσαμάδες κ.λ.π.

13 3) ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ-ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Για να γίνει κάποιος ζωγράφος πρέπει να έχει έμφυτες ικανότητες, «καλό χέρι», δηλαδή ταλέντο στο σχέδιο και στα χρώματα. Να διαθέτει φαντασία, υπομονή, να μπορεί να διεισδύει στην προσωπικότητα των προ-σώπων. Να ενημερώνεται για τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επι-σκεπτόμενος μουσεία και εκθέσεις.

14 4) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
Θα πρέπει να τελειώσει την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που είναι Πανεπιστημιακού επιπέδου. Αλλιώς, σε ιδιωτική σχολή όπου διδάσκεται ζωγραφική και σχέδιο. Ζωγράφος όμως μπορεί να γίνει και κάποιος αυτοδίδακτος.

15 5) ΥΛΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ Ανάλογα με το ταλέντο του ο ζωγράφος μπορεί να αμείβεται με λιγότερα ή περισσότερα χρήματα. Συνήθως λίγοι είναι οι καλά αμειβόμενοι ζωγράφοι.

16 6) ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Μπορεί να ανοίξει δικό του κατάστημα και να συμμετέχει σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Γενικά δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει εξασφαλισμένο εισόδημα. Οι προοπτικές δεν είναι πολύ καλές. * Τις πληροφορίες πήραμε μετά από συνέντευξη που παραχώρησε η ζωγράφος Μαρία Λέτσιου που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

17 Τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού

18 1. Περιγραφή του επαγγέλματος
Ο τεχνικός εγκαταστάσεως ψύξης και κλιματισμού τοποθετεί, συντηρεί και επισκευάζει συστήματα και μηχανήματα ψύξης, εξαερισμού και κλιματισμού σε σπίτια, γραφεία, βιομηχανίες, νοσοκομεία και σε άλλους δημόσιους χώρους. Σε τακτικά διαστήματα συντηρεί τα μηχανήματα και επισκευάζει τις τυχόν βλάβες.

19 2. Συνθήκες και περιβάλλον εργασίας
Η δουλειά του τεχνικού ψύξης και κλιματισμού είναι χειρωνακτική, πολύπλοκη και γίνεται κυρίως στους χώρους εγκατάστασης των μηχανημάτων. Εργάζεται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αν δουλεύει σε κατασκευές και συντήρηση ψυκτικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, το περιβάλλον έχει πολύ θόρυβο. Ο τεχνικός μπορεί να απασχοληθεί σε δημόσια υπηρεσία ή σαν ελεύθερος επαγγελματίας στη δική του επιχείρηση.

20 3. Προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος
Δίπλωμα Ι.Ε.Κ. ή Τ.Ε.Ε. και άδεια τεχνίτη ψυκτικών εγκαταστάσεων.

21 4. Προσωπικές Δεξιότητες - Ικανότητες - Ενδιαφέροντα
Για να ασχοληθεί κανείς με την δουλειά αυτή πρέπει να μπορεί να χειρίζεται εργαλεία και μηχανήματα και να έχει σωματική αντοχή.

22 5. Εκπαιδευτικά προσόντα
Για να ειδικευτεί κανείς, μπορεί να φοιτήσει σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. μετά το Λύκειο, ή Τ.Ε.Ε. όπως του Ευκλείδη ή του Ο.Α.Ε.Δ. στο Ωραιόκαστρο, μετά το Γυμνάσιο.

23 6. Υλικές αμοιβές Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν σταθερό μισθό, ενώ όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται ανάλογα με τα προσόντα και τις εμπειρίες τους.

24 7. Προοπτικές εργασίας Η θερμοκρασία στον πλανήτη συνέχεια ανεβαίνει και κυρίως το καλοκαίρι στην Ελλάδα τα κλιματιστικά έχουν γίνει απαραίτητα. Εκτός από τις πληροφορίες στο Διαδίκτυο, πολλές πληροφορίες πήραν οι μαθητές από την επίσκεψη στις Σχολές ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου και από το ΤΕΕ «Ευκλείδης».

25 ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ G.I.S

26 1) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ασχολείται με την επεξεργασία και τη μελέτη πληροφοριών που έχουν σχέση με τον γεωγραφικό χώρο. Χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ο ειδικός δίνει στοιχεία σχετικά με την ακίνητη περιουσία, ιδιωτική ή δημόσια. Είναι απαραίτητο για το κτίσιμο νέων περιοχών, την επέκταση των πόλεων και την αγροτική ανάπτυξη ή την αλλαγή των καλλιεργειών. Βοηθά στη δημιουργία δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, για να εγκατασταθεί ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και φυσικό αέριο. Συντάσσει και ενημερώνει το Εθνικό Κτηματολόγιο.

27 2) ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εργάζεται πολλές ώρες στον υπολογιστή κλεισμένος σε ένα γραφείο. Τα ωράρια εργασίας είναι ανάλογα με το αν εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία ή στο Δημόσιο. Συντάσσει μελέτες που βελτιώνουν το κυκλοφοριακό ή την ανάλυση και επεξεργασία γεωγραφικών πληροφοριών.

28 3) ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ-ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ- ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Ο ειδικός γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών G.I.S πρέπει να είναι προσεκτικός στις λεπτομέρειες, να είναι καλός στους μαθηματικούς υπολογισμούς, να μπορεί να χειρίζεται άριστα τους H/Y(DOS,Windows,UNIX),να είναι υπομο-νετικός και ακριβής. Να έχει ομαδικό πνεύμα.

29 4) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
Ο πτυχιούχος απολυτηρίου Γενικού ή Τεχνικού Λυκείου πρέπει να σπουδάσει σε δημόσιο ή ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. για 4 εξάμηνα και μετά από εξετάσεις θα πάρει από τον Ο.Ε.Ε.Κ. επίσημη πιστοποίηση. Δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή γνώση της αγγλικής και χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

30 5) ΥΛΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ Οι αμοιβές για το επάγγελμα είναι ικανοποιητικές κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων στο αντικείμενο.

31 6) ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Θέσεις υπάρχουν στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν καλές προοπτικές για δουλειά, κυρίως εφόσον το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύψει αρκετές θέσεις εργασίας. -Πληροφορίες για το επάγγελμα αυτό πήραμε από καθηγητές του Ι.Ε.Κ. Κουφαλίων, τηλεφωνικά από μια απόφοιτο και από το Διαδίκτυο.

32 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΧΟΥ ΜΕ Η/Υ

33 1) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Έχει σχέση με το επάγγελμα του ηχολήπτη. Είναι ο τεχνικός υπεύθυνος για την ποιότητα του ήχου στην παραγωγή, αναπαραγωγή και αναμετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Στις συναυλίες ρυθμίζει κατά τη διάρκειά τους την ένταση και τη χροιά των οργάνων. Μπορεί να αναλάβει την παραγωγή και τον ήχο από ένα διαφημιστικό μήνυμα ή ένα μουσικό έργο σε CD ή δίσκο. Χρειάζονται γνώσεις μουσικής και χειρισμού ψηφιακής κονσόλας.

34 2) ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο χώρος που εργάζεται έχει ηχομόνωση. Είναι μοναχική απασχόληση. Το ωράριο εξαρτάται από το αν η εκπομπή που ανέλαβε είναι πρωινή ή βραδινή ή αν είναι συναυλία.

35 3) ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ-ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Να είναι καλλιεργημένος, να έχει θεωρητικές γνώσεις μουσικής και σολφέζ, να γνωρίζει ψηφιακή τεχνολογία,hard disk-optical disk, synthesizers,να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

36 4) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
Να είναι απόφοιτος Γενικού ή Τεχνικού Λυκείου και να έχει φοιτήσει σε Ι.Ε.Κ ή Τεχνική Επαγγελματική Σχολή (Τ.Ε.Σ.) του Υπουργείου Παιδείας ή ιδιωτική ή σε Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών για 2-3 χρόνια ανάλογα με τη Σχολή. Άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά από εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Χρειάζεται καλή γνώση Η/Υ και της Αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον.

37 5) ΥΛΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ Οι αμοιβές είναι αρκετά καλές. Η χαμηλότερη αμοιβή είναι 670 ευρώ χωρίς τα επιδόματα, αλλά εξαρτάται από την πείρα και τα χρόνια εργασίας.

38 6) ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Υπάρχει ζήτηση στον κλάδο. Υπάρχουν καλές προοπτικές εργασίας στα media. *Οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου πληροφορήθηκαν τα παραπάνω στοιχεία κατά την ευγενική συνέντευξη που τους παραχώρησαν οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM 103,3. Η ομάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα Σ.Ε.Π., οργάνωσε επίσκεψη στους χώρους της εφημερίδας ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'' στις 7/3/2005.

39

40

41

42 Ευχαριστούμε -Την εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»,
-το ραδιοφωνικό σταθμό FM 103,3, -τους καθηγητές από τις σχολές ΤΕΕ του ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου και των ΤΕΕ «Ευκλείδης», -τους καθηγητές του ΙΕΚ Κουφαλίων, -τους χορευτές Γιάννη Μαργαρώνη και Νάντια Κουτζιαμπάση, -τη ζωγράφο Μαρία Λέτσιου, -τη φιλόλογο κ. Παυλίνα Γραικού για την αφίσα, και -το μαθηματικό κ. Δημήτρη Καστανιώτη.

43 Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα
Γκαϊσαρλίδης Κώστας, Γ1 Γκουλιασβίλι Πάτη, Γ1 Ιακωβίδης Σπύρος, Γ1 Κοσμίδης Δαβίδ, Γ1 Παπογιάν Τατεβίκ, Γ2 Ποπίδου Σιουζάνα, Γ2 Σαακιάν Νίνα, Γ3


Κατέβασμα ppt "ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google