Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Τι είναι αναβολικά – Κατηγορίες Ντοπάρισμα – Τι – Πως – Γιατί Επιπτώσεις από τη χρήση αναβολικών Κατάλογος αθλητών που έκαναν χρήση αναβολικών ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

2

3 Λόγοι χρησιμοποίησης Αναβολικών Ανδρογόνων Στεροειδών από τους αθλητές:
Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή για να βελτιώσουν την αθλητική τους επίδοση και συγκεκριμένα για να: Αυξήσουν το μέγεθος, και την ισχύ των μυών τους. Μπορούν να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να αυξήσουν την αντοχή τους και να μειώσουν την προκαλούμενη κόπωση. Αυξήσουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. Προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία. Τα Αναβολικά Στεροειδή βοηθούν τον αθλητή να προπονείται σκληρότερα και να ανακάμπτε ταχύτερα με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ενδυνάμωσή του. Αθλητές που προπονούνται σκληρά και κάνουν ταυτόχρονα λήψη αναβολικών στεροειδών, ίσως επωφεληθούν αν ακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα προπόνησης σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και ενέργεια. Η ανάπτυξη λοιπόν μυϊκής δύναμης εξαρτάται από την κατάλληλη δίαιτα και το πρόγραμμα άσκησης.

4

5

6 ΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ντοπάρισμα: Το πώς – Το τί - Το γιατί

7 ΟΡΙΣΜΟΣ   Αναβολικά είναι οι οργανικές χημικές ενώσεις που προάγουν τον αναβολισμό, δηλαδή τις βιοχημικές εκείνες διεργασίες του οργανισμού που οδηγούν σε σύνθεση μεγαλύτερων χημικών μορίων. Στην πράξη κυρίως ενδιαφέρει η προαγωγή του αναβολισμού (δηλαδή της σύνθεσης) των πρωτεϊνών.

8 Γιατί   Οι αθλητές χρησιμοποιούνε τα αναβολικά στεροειδή για να: Αυξήσουν το μέγεθος, και την ισχύ των μυών τους. Μπορούν να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να αυξήσουν την αντοχή τους και να μειώσουν την προκαλούμενη κόπωση. Αυξήσουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. Προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία.

9 Πως; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ
Πως;   ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ. ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Από τις ουσίες που φυσιολογικά υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, ισχυρή αναβολική δράση διαπιστώθηκε ότι έχουν τα ανδρογόνα, δηλαδή οι ανδρικές γεννητικές ορμόνες, που παράγονται κυρίως από τους όρχεις και δευτερευόντως από τα επινεφρίδια και χημικά ανήκουν στα στεροειδή. Το σημαντικότερο από τα φυσικά ανδρογόνα είναι η τεστοστερόνη και η δεϋδροεπιανδροστερόνη. Στην γυναίκα δρουν σαν αντιοιστρογόνα χρησιμοποιούνται σε ανωμαλίες της κλιμακτηρίου, σε καρκίνο του μαστού για αναστολή του γαλακτισμού, σε συμφορητική διόγκωση του μαστού μετά τον τοκετό.

10 ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Τα συνθετικά αναβολικά είναι παράγωγα της τεστοστερόνης και από αυτά συνηθέστερα χρησιμοποιούνται η νανδρολόνη, η μεθενολόνη και η οξυμεθολόνη. Δυστυχώς όλα διατηρούν, αν και εξασθενημένη, την ανδρογόνο δράση τους. Η ενίσχυση του μυϊκού συστήματος αναμφίβολα βοηθά στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Αυτό οδήγησε στην ευρεία χρήση αναβολικών από αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό.

11 Τρόπος δρασης των αναβολικών Οι βασικές βιολογικές δράσεις των ανδρογόνων είναι ότι: Προκαλούν ωρίμανση των έξω γεννητικών οργάνων του άρρενος. Αυτό φυσιολογικά συμβαίνει κατά την ήβη, οπότε και αρχίζουν να εκκρίνονται τα ανδρογόνα σε μεγάλες ποσότητες. Κατά την εμβρυϊκή ζωή προάγουν τη διαφοροποίηση του γεννητικού κόλπου και των γεννητικών πόρων προς την κατεύθυνση του άρρενος. Χορήγηση ανδρογόνων σε γυναίκα που κυοφορεί θήλυ έμβρυο οδηγεί σε αλλοίωση της μορφολογίας των γεννητικών του οργάνων (ψευδερμαφροδιτισμός). Αυξάνουν σημαντικά τη μάζα και την ισχύ του μυϊκού συστήματος, ενώ παράλληλα ελαττώνουν το υποδόριο λίπος και το κατανέμουν ομοιόμορφα σε όλο το σώμα.

12 Παρενέργειες Στους άνδρες: στειρότητα και ανικανότητα αναστολή της σπερματογένεσης συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων νεφρική βλάβη γυναικομαστία Στις γυναίκες: ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής διαταραχές εμμήνου ρύσεως ( υπολειτουργία στις  ωοθήκες, αμηνόρροια  και  στείρωση ) αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση Στους εφήβους: Σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες , αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών . Ψυχολογικές παρενέργειες: Κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης

13 Βλάβες του σώματος: Καρδιαγγειακές: Σχηματισμός θρόμβων, αυξημένη πίεση αίματος, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία. Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές: Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, καταστροφή   στα νεφρά   και  στο συκώτι διαταραχές στη δραστηριότητα της ινσουλίνης και στα διάφορα ένζυμα του μεταβολισμού Ηπατικές: Ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα. Άλλες βλάβες: Νανισμός (πολύ μικρό ύψος).

14

15

16

17

18

19

20

21 ΑΝΑΒΟΛΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ (Από την Ολυμπιάδα του 1896 μέχρι και σήμερα)

22 Μερικοί από τους Έλληνες αθλητές ήταν:
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΘΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΟΥΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 1 Τσουμελέκα  Αθανασία Στίβος Ελληνική cera 2008 2 Ρέγας Δημήτρης methyltrienolone  3 Χονδροκούκης Δημήτρης Άλμα εις ύψος stanozolol 2012 4 Βερούλη Άννα Ακοντισμός nandrolone 1984 5 Γραμματικόπουλος Σεραφείμ Άρση βαρών 2000 6 Χαλκιά Φανή 7 Μπλιάμου Αικατερίνη Κολύμβηση  8 Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος 9 Πετροπουλος Πετρος caffeine 1980 10  Δεμέτης Βασίλης  1992

23 Μερικοί από τους ξένους αθλητές ήταν:
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΘΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΟΥΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 1 Gay Tyson Στίβος Αμερικάνικη tested positive 2013 2 Gatlin Justin Amphetamine, Testosteron e 2006 3 Koch Marita Γερμανική Chlorodehydromethyltestosterone 1991 4 Powell Asafa Ιαμαϊκή Oxilofrine 5 Johnson Ben Καναδική stanozolol 1988 6 Smith Michelle Κολύμβηση Ιρλανδική Androstenedione 1996 7 Jensen Knud Enemark Ποδηλασία Δανική amphetamine 1961 8 Virén Lasse Artturi φιλανδική Oxygen-rich blood 1980 9 Joyner Florence Griffith steroids 10 Armstrong Lance testosterone

24 ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ:   Αμφεταμίνη είναι ομάδα ενώσεων το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται επίσης παράνομα ως ψυχαγωγικό. Αποτελεί υποκατάστατο της κοκαΐνης στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα με παρόμοια δράση και σε αρκετά χαμηλότερη τιμή. Μεθυλτριενολόνη ουσία που συνδέεται ισχυρά με τον υποδοχέα ανδρογόνων και υπολογίζεται ότι η δράση της είναι περίπου εκατό φορές πιο ισχυρή από αυτή της τεστοστερόνης. Η μεθυλτριενολόνη περιλαμβάνεται στη λίστα απαγορευμένων ουσιών της WADA. Μπορεί να προκαλέσει γρήγορη αύξηση της μυϊκής μάζας, καύση του λίπους καθώς και αυξημένη αντοχή. Έχει ζωή περίπου 2-3 ημερών και λόγω της μεγάλης της ισχύος χρησιμοποιείται σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες, κάτι που κάνει τον εντοπισμό της δύσκολο.  Νανδρολόνη  είναι ανδρογόνο αναβολικό στεροειδές, το οποίο χρησιμοποιείται, κυρίως, από αθλητές και μπόντι μπίλντερς, για την ανάπτυξη μυών, τη μείωση της κόπωσης, την αύξηση της αντοχής, την ανακούφιση των φλεγμονών, των πόνων των τενόντων και των αρθρώσεων και την τόνωση του κολλαγόνου. Έχει πολλά κοινά με την τεστοστερόνη, συγκριτικά με την οποία, έχει πιο ισχυρή αναβολική δράση, Χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση.

25 Χαρακτηριστικέσ περιπτώσεισ αθλητών που έκαναν χρήση αναβολικών ουσιών υπήρξαν:
Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ:Κατά την περίοδο που ξεκίνησε να πετυχαίνει παγκόσμια ρεκόρ, διάφορες θεωρίες για χρήσεις απαγορευμένων ουσιών άρχισαν να εμφανίζονται. Το 1988, ο χρυσός ολυμπιονίκης του Λος Άντζελες, Χοακίμ Κρούζ, υποστήριξε πως οι επιδόσεις της πρέπει να προέρχονται από χρήση στεροειδών ή άλλων αναβολικών ουσιών, καθώς τόσο η σωματοδομή της όσο και οι επιδόσεις της είχαν αυξηθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα. Πριν το 1988 οι επιδόσεις της ήταν στα στα 100 μ. (βελτιώνοντας τους χρόνους της κατά 0,47 δευτερόλεπτα) και στα 200 μ. 21,96 (διαφορά 0,62). Η διαφορά αυτή είναι μοναδική για αθλητή σε τόσο μικρό διάστημα. Η αποχώρησή της μετά την ολυμπιάδα της Σεούλ ενίσχυσε αυτές τις υποψίες, καθώς από το 1989 θα ξεκινούσε η εφαρμογή των ξαφνικών ελέγχων.Η Γκρίφιθ πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998 σε ηλικία 38 ετών, κατά τη διάρκεια του ύπνου της. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ανακοινώθηκε από τις αρχές πως πιθανές αιτίες του θανάτου της ήταν η ασφυξία λόγω θέσης

26 Τζάστιν Γκάτλιν: Το 2001 αποκλείστηκε για 2 χρόνια καθώς βρέθηκε θετικός σε χρήση αμφεταμίνης. Έκανε έφεση υποστηρίζοντας ότι ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή. Ακολούθησε ο θρίαμβος με τρία μετάλλια στην Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σάρωσε και το 2005 στο Παγκόσμιο του Ελσίνκι για να έρθει η "βόμβα" της ντόπας την επόμενη χρονιά. Αρχικά τιμωρήθηκε με 8ετή αποκλεισμό αντί ισόβιο καθώς δέχθηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Στην τελική δίκη η ποινή έπεσε στα 4 χρόνια και ο Γκάτλιν επέστρεψε, κατακτώντας 2 μετάλλια στο Λονδίνο το 2012.

27 Θύτες με θύματα τον εαυτό τους, όσοι αθλητές ντοπάρονται, είναι εκείνοι που πληρώνουν το τίμημα του ντόπινγκ, με κόστος την υγεία τους και κάποιες φορές την ίδια τους την ζωή….

28 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΣ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΣ. Με εκτίμηση: Ανδριανάκης Κωνσταντίνος Δημακίδου Κυριακή Χριστοδουλίδης Χρήστος Χαραλαμπίδης Ιωάννης Α’ Γενικού Λυκείου Καμπάνη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δημητριάδου Βαρβάρα

29

30 ΠΗΓΕΣ: ttp://


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google