Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χημικά αέρια Σάββας Χαλκίδης Αλεξία Λογοθέτη Γιάννης Ζολώτας Κων/νος Δημόπουλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χημικά αέρια Σάββας Χαλκίδης Αλεξία Λογοθέτη Γιάννης Ζολώτας Κων/νος Δημόπουλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χημικά αέρια Σάββας Χαλκίδης Αλεξία Λογοθέτη Γιάννης Ζολώτας Κων/νος Δημόπουλος

2 Ορισμός Με τον όρο χημικά αέρια χαρακτηρίζονται οι πάσης φύσεως χημικές ουσίες που μπορούν να μετατραπούν σε αέρια ή ατμούς ή σταγονίδια ή σκόνη. Με τον όρο χημικά αέρια χαρακτηρίζονται οι πάσης φύσεως χημικές ουσίες που μπορούν να μετατραπούν σε αέρια ή ατμούς ή σταγονίδια ή σκόνη.

3 Δακρυγόνα-Καπνογόνα

4 Δακρυγόνα Ορισμός Ορισμός Τα δακρυγόνα είναι χημικά αέρια που προσβάλλουν τους βλεννογόνους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος και κάνουν τα μάτια να δακρύζουν. Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο διαδηλώσεων. Παλιότερα χρησιμοποιήθηκαν και στο πεδίο της μάχης, αλλά η χρήση τους στον πόλεμο είναι πλέον απαγορευμένη κατά τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα. Τα δακρυγόνα είναι χημικά αέρια που προσβάλλουν τους βλεννογόνους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος και κάνουν τα μάτια να δακρύζουν. Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο διαδηλώσεων. Παλιότερα χρησιμοποιήθηκαν και στο πεδίο της μάχης, αλλά η χρήση τους στον πόλεμο είναι πλέον απαγορευμένη κατά τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα.

5 Είδη Δακρυγόνων CN ( Chloroacetophenone ) CN ( Chloroacetophenone ) -Παρασκευάστηκε πρώτη φορά το 1871 -Παρασκευάστηκε πρώτη φορά το 1871 -Είναι το πιο γνωστό δακρυγόνο -Είναι το πιο γνωστό δακρυγόνο. -Διαλύεται σε οργανικούς διαλύτες (σπρέι) -Δεν αντιδρά με το νερό -Δεν αντιδρά με το νερό -Χρησιμοποιήθηκε για 1 η φορά στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο -Χρησιμοποιήθηκε για 1 η φορά στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο -Αντικαταστάθηκε από το CS (Orthochlorobenzalmalononitrile) -Αντικαταστάθηκε από το CS (Orthochlorobenzalmalononitrile)

6 Η χρήση των δακρυγόνων μπορεί να γίνει με πολλές μορφές Με χειροβομβίδα δακρυγόνου. Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως μία χειροβομβίδα. Μετά την απασφάλιση και τη ρίψη της, η χειροβομβίδα αρχίζει και απελευθερώνει το δακρυγόνο σε αέρια μορφή. Με χειροβομβίδα δακρυγόνου. Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως μία χειροβομβίδα. Μετά την απασφάλιση και τη ρίψη της, η χειροβομβίδα αρχίζει και απελευθερώνει το δακρυγόνο σε αέρια μορφή. Με εκτοξευτήρα δακρυγόνου σε μορφή σπρέι (γνωστό και ως φυσούνα). Με εκτοξευτήρα δακρυγόνου σε μορφή σπρέι (γνωστό και ως φυσούνα).

7 Καπνογόνα

8 Καπνογόνα - Χρήσεις  Η κύρια χρήση τών καπνόγονων είναι σε περίπτωση κινδύνου όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές  Η χρήση των καπνογόνων γίνεται και σε αγωνιστικούς χώρους

9 Φωσγένιο (COCl 2 ) - Ιδιότητες  μη εύφλεκτη ουσία  πολύ τοξική χημική ένωση  συνήθως υπάρχει στην κατάσταση αερίου ή κατεψυγμένου υγρού  ισχυρό ασφυξιογόνο

10 Ιδιότητες  είναι άχρωμο  δημιουργεί λευκό ή υποκίτρινο νέφος όταν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα  είναι βαρύτερο από τον αέρα  σε υψηλές συγκεντρώσεις, η οσμή του γίνεται έντονη και δυσάρεστη

11 Ιστορικά Στοιχεία  παρασκευάστηκε το 1812 από τον άγγλο γιατρό και ερασιτέχνη χημικό John Davy,εκθέτοντας στο ηλιακό φως ένα μείγμα μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και χλωρίου (Cl2)  Πήρε το όνομά της από τις ελληνικές λέξεις “φως” και “γεννώ”

12 Ιστορικά Στοιχεία  Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το φωσγένιο χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο από την Αντάντ και την Γερμανία. Υπολογίζεται ότι από τους 100.000 νεκρούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από χημικά αέρια, οι 85.000 πέθαναν από το φωσγένιο

13 Χρήσεις  Xρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή βαφών, ζιζανιοκτόνων και φαρμακευτικών ουσιών

14 Θάλαμος Αερίων

15 Ορισμός : Ο θάλαμος αερίων είναι μια εγκατάσταση που χρησιμοποιεί δηλητηριώδη αέρια για τη θανάτωση ζώων και ανθρώπων. Το άερια εκκρίνονται μέσα από πολλούς σωλήνες. Ορισμός : Ο θάλαμος αερίων είναι μια εγκατάσταση που χρησιμοποιεί δηλητηριώδη αέρια για τη θανάτωση ζώων και ανθρώπων. Το άερια εκκρίνονται μέσα από πολλούς σωλήνες.

16 Θάλαμος Αερίων  Αρχικά χρησημοποιόταν διοξείδειο (CO2) και μονοξείδειο (CO) του άνθρακα ενώ στην συνέχεια το υδροκυάνιο (HCN)  Χρησιμοποιούνταν στις Η.Π.Α., ως μέσω επιβολής της θανατικής ποινής  Στην Ναζιστική Γερμανία οι Ες Ες τον χρησιμοποιούσαν κυρίως για μαζικές εκτελέσεις Εβραίων και γενικώς αιχμαλώτων πολέμου στο ολωκαύτωμα.

17 Βιβλιογραφία http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE %B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%B 3%CF%8C%CE%BD%CE%BF http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE %B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%B 3%CF%8C%CE%BD%CE%BF http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE %B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%B 3%CF%8C%CE%BD%CE%BF http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE %B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%B 3%CF%8C%CE%BD%CE%BF http://www.defencenet.gr/defence/o/1703 8 http://www.defencenet.gr/defence/o/1703 8 http://www.defencenet.gr/defence/o/1703 8 http://www.defencenet.gr/defence/o/1703 8 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE %AC%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B F%CF%82_%CE%B1%CE%B5%CF%81% CE%AF%CF%89%CE%BD http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE %AC%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B F%CF%82_%CE%B1%CE%B5%CF%81% CE%AF%CF%89%CE%BD http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE %AC%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B F%CF%82_%CE%B1%CE%B5%CF%81% CE%AF%CF%89%CE%BD http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE %AC%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B F%CF%82_%CE%B1%CE%B5%CF%81% CE%AF%CF%89%CE%BD


Κατέβασμα ppt "Χημικά αέρια Σάββας Χαλκίδης Αλεξία Λογοθέτη Γιάννης Ζολώτας Κων/νος Δημόπουλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google