Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ -ΑΛΚΟΟΛ ΠΑΘΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ -ΑΛΚΟΟΛ ΠΑΘΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ -ΑΛΚΟΟΛ ΠΑΘΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
2ο ΕΠΑ.Λ. ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ: Α1

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

3 Ναρκωτικά είναι οποιαδήποτε ουσία φυσική ή τεχνητή που μπορεί να δράσει στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ), και που μπορει να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει κάποιο άτομο τη διάθεση του. Ο όρος "ναρκωτικά", δεν ανταποκρίνεται με ακρίβεια στις ουσίες αυτές, γιατί άλλες από αυτές έχουν κατασταλτική επίδραση και άλλες διεγερτική. Ο πιο σωστός όρος για τα "ναρκωτικά" είναι εξαρτησιογόνες ουσίες καθώς όλες αυτές οι ουσίες προκαλούν σωματική και ψυχική εξάρτηση ή μόνο ψυχική.

4 ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

5 ΕΙΔΗ ΟΥΣΙΩΝ Νικοτίνη Κοκαϊνη Ηρωίνη Ινδική κάνναβη

6 ΝΙΚΟΤΙΝΗ    Μέχρι το 1492, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, το φυτό του καπνού –κύριο συστατικό του οποίου είναι η νικοτίνη- παρέμενε άγνωστο στους Ευρωπαίους. Αντίθετα, για τον πολιτισμό των Αζτέκων και την κουλτούρα των Ινδιάνων το φυτό αυτό αποτελούσε κομμάτι της καθημερινότητας τους, καθώς του απέδιδαν υπερφυσικές ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το κάπνισμα είχε ήδη μπει στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, ήδη από τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, υπήρχαν καπνοκαλλιέργειες στην Θεσσαλονίκη και, αργότερα, στη Θράκη, ενώ ακόμη και σήμερα αποτελούν σημαντικές πηγές πλούτου για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.

7 ΚΟΚΑΪΝΗ  Η κοκαΐνη απομονώθηκε από τα φύλλα του θάμνου Erythroxylon coca, ο οποίος ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής. Οι Ισπανοί κατακτητές το 1530 παρατήρησαν ότι οι Ίνκας, πιθανότατα οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν φύλλα κόκας, τα μασούσαν ανάμεικτα με κομματάκια ασβεστόλιθου ή στάχτες για ευχαρίστηση ή για να αντέξουν τις δύσκολες εργασίες, την πείνα και την δίψα. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν σε θρησκευτικές τελετές. Τo μάσημα των φύλλων συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στην Κολομβία, στο Περού, στον Ισημερινό και στη Βολιβία ακόμη και από  τουρίστες, καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση της ‘‘Νόσου του Μεγάλου Υψομέτρου’’.Ο πρώτος που απομόνωσε την κοκαΐνη στην κρυσταλλική μορφή της από τα φύλλα του Erythroxylon coca ήταν ο Γερμανός χημικός Wohler το 1858, ο οποίος και διαπίστωσε  ότι προκαλεί αναισθησία στη βλεννογόνο της γλώσσας. Οι μελέτες που πραγματοποίησε  ο Freud σχετικά με την κλινική χρήση της κοκαΐνης χαρακτηρίζουν την αποκαλούμενη «περίοδο της κοκαΐνης» ( ). Η μελέτη του Freud έστρεψε την προσοχή των ιατρών στην κοκαΐνη και ο οφθαλμολόγος Karl Kohler επέκτεινε τη χρήση της, ανακαλύπτοντας πως λειτουργεί αναισθητικά και στο μάτι.

8 ΗΡΩΙΝΗ    Η ηρωίνη παρασκευάστηκε αρχικά, για να αντικαταστήσει την μορφίνη, θεωρώντας ότι δεν θα υπάρξει έντονος εθισμός του χρήστη. Τα αποτελέσματα όμως ήταν αντίθετα των αρχικών επιδιώξεων και έτσι η ηρωίνη, τρεις φορές πιο ισχυρή από την μορφίνη,  ενέπλεκε τον χρήστη σε ένα φαύλο κύκλο εξάρτησης.    Την δεκαετία του ’30, παρατηρείται η διακίνηση της ηρωίνης από τις φυτείες της Τουρκίας στην Ευρώπη και στην Αμερική, την οποία διαχειρίζονταν η Ιταλική Μαφία και οι Κορσικανοί. Η εισαγωγή ηρωίνης στην Αμερική διαρκώς αυξανόταν και γύρω στο 1950 διαπιστώνεται το πόσο πολύ έχει επεκταθεί η χρήση της  σε όλα τα κοινωνικά στρώματα της χώρας.     Η ηρωίνη ανήκει στις οπιούχες ουσίες και προέρχεται από την κατεργασία του οπίου. Συχνά της αναφέρεται ως “σκληρό ναρκωτικό”. Είναι παράγωγο της μορφίνης και η μορφή της συνήθως είναι λευκή ή καφέ κρυσταλλική πούδρα/ σκόνη. Λαμβάνεται κυρίως με ενέσιμη μορφή και λιγότερο συχνά με εισπνοή ή με κάπνισμα.

9 ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ   Η ινδική κάνναβη (Cannabis indica) περιέχει λίγη έως πολύ τετραϋδροκανναβινόλη, ανάλογα την ποικιλία, και χρησιμοποιείται κυρίως ως θεραπευτικό και, παράνομα, ως ευφορικό μέσο. Από την ινδική κάνναβη παρασκευάζεται και το γνωστό χασίς (η αποξηραμένη ρητίνη του φυτού), καθώς και φάρμακα για ορισμένες ασθένειες, όπως γλαύκωμα, σκλήρυνση κατά πλάκας, νευρική ανορεξία, κάποιες μορφές καρκίνου, AIDS, κ.λπ. Η καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες.   Τα είδη της κάνναβης, αν και μοιάζουν μορφολογικά μεταξύ τους, παρουσιάζουν και σημαντικές διαφορές με κυριότερη την περιεκτικότητα του κάθε είδους, σε ορισμένες δραστικές ουσίες, όπως είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (ΤHC) – η ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης.

10 Γαργαϊτίδου Φωτεινή Γενίτζελης Άγγελος Βακάλου Αναστασία Ανθιμιάδης Γιώργος Βασιλείου Ραφαήλ Βαγένας Θανάσης


Κατέβασμα ppt "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ -ΑΛΚΟΟΛ ΠΑΘΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google