Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Π. Β’2 Λυκείου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Π. Β’2 Λυκείου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Π. Β’2 Λυκείου

2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα Ίδρυση Ίδρυση Γενικά Γενικά Ιστορία της Δ.Ε.Θ Ιστορία της Δ.Ε.Θ Δραστηριότητες της Δ.Ε.Θ Δραστηριότητες της Δ.Ε.Θ Εγκαταστάσεις Εγκαταστάσεις Επίλογος Επίλογος

3 Ίδρυση Ίδρυση Ο Νικόλαος Γερμανός, ο ιδρυτής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης υπήρξε εξαίρετος επιστήμων, δόκιμος συγγραφέας και αξιόλογος πολιτικός. Υπήρξε ένας άνθρωπος με πλατιά μόρφωση και υψηλά ιδανικά, ταυτόχρονα όμως ήταν και άνθρωπος της δράσης. Πριν από εβδομήντα χρόνια, ο Νικόλαος Γερμανός συνέλαβε την ιδέα της οργάνωσης μιας Γενικής Έκθεσης, όχι στην πρωτεύουσα, αλλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Νικόλαος Γερμανός, ο ιδρυτής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης υπήρξε εξαίρετος επιστήμων, δόκιμος συγγραφέας και αξιόλογος πολιτικός. Υπήρξε ένας άνθρωπος με πλατιά μόρφωση και υψηλά ιδανικά, ταυτόχρονα όμως ήταν και άνθρωπος της δράσης. Πριν από εβδομήντα χρόνια, ο Νικόλαος Γερμανός συνέλαβε την ιδέα της οργάνωσης μιας Γενικής Έκθεσης, όχι στην πρωτεύουσα, αλλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

4 Διέθετε την επιμονή, τη διπλωματική ευελιξία και το θάρρος που απαιτούνταν για να ξεπεραστούν οι αμέτρητες δυσκολίες και η γραφειοκρατική αδράνεια, για να γίνει το όραμά του πραγματικότητα. Τον άνθρωπο αυτό με το μοναδικό χαρακτήρα και την έντονη προσωπικότητα, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να τον θυμάται μ' ευγνωμοσύνη. Διέθετε την επιμονή, τη διπλωματική ευελιξία και το θάρρος που απαιτούνταν για να ξεπεραστούν οι αμέτρητες δυσκολίες και η γραφειοκρατική αδράνεια, για να γίνει το όραμά του πραγματικότητα. Τον άνθρωπο αυτό με το μοναδικό χαρακτήρα και την έντονη προσωπικότητα, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να τον θυμάται μ' ευγνωμοσύνη.

5 Λαϊκό πανηγύρι Λαϊκό πανηγύρι Από μια άλλη σκοπιά, τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η ΔΕΘ είναι σωστό πανηγύρι. Τα καλύτερα κέντρα της πόλης είχαν εκεί παραρτήματα, όπου διασκέδαζαν οι επισκέπτες. Τα περίπτερα μοιράζουν για διαφημιστικούς λόγους σακουλάκια με σταφίδες, σύκα και άλλα γλυκίσματα. Kάθε χρόνο παρουσιάζονται νέες ατραξιόν, όπως το 1930 ένας ποδηλάτης με μια κοπέλα στην πλάτη του διένυε μια απόσταση 50 μέτρων σε ένα σύρμα σε ύψος 20 μέτρων. Μετά το τέλος των ατραξιόν, έσβηναν τα φώτα και 2-3 φορές τη βδομάδα εκτοξεύονταν πυροτεχνήματα. Από μια άλλη σκοπιά, τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η ΔΕΘ είναι σωστό πανηγύρι. Τα καλύτερα κέντρα της πόλης είχαν εκεί παραρτήματα, όπου διασκέδαζαν οι επισκέπτες. Τα περίπτερα μοιράζουν για διαφημιστικούς λόγους σακουλάκια με σταφίδες, σύκα και άλλα γλυκίσματα. Kάθε χρόνο παρουσιάζονται νέες ατραξιόν, όπως το 1930 ένας ποδηλάτης με μια κοπέλα στην πλάτη του διένυε μια απόσταση 50 μέτρων σε ένα σύρμα σε ύψος 20 μέτρων. Μετά το τέλος των ατραξιόν, έσβηναν τα φώτα και 2-3 φορές τη βδομάδα εκτοξεύονταν πυροτεχνήματα.

6 Οι πρώτοι στόχοι Οι πρώτοι στόχοι Ανήκει στα στοιχεία του ιστορικού της Έκθεσης - αλλά μέσα απ' αυτά βγαίνουν και οι πρώτοι στόχοι της - η κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Το βασικό δεδομένο της ιστορικής πραγματικότητας ήταν το ότι λίγα χρόνια πριν η Ελλάδα, ύστερα από μία μακρά πολεμική περίοδο (η οποία ουσιαστικά άρχισε το 1912 και τελείωσε το 1922), ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ανταλλαγής των πληθυσμών. Η Θεσσαλονίκη, επιπλέον, ήταν ακόμα βαριά πληγωμένη από την πυρκαϊά του 1917, που είχε καταστρέψει τις πιο κεντρικές περιοχές της. Ανήκει στα στοιχεία του ιστορικού της Έκθεσης - αλλά μέσα απ' αυτά βγαίνουν και οι πρώτοι στόχοι της - η κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Το βασικό δεδομένο της ιστορικής πραγματικότητας ήταν το ότι λίγα χρόνια πριν η Ελλάδα, ύστερα από μία μακρά πολεμική περίοδο (η οποία ουσιαστικά άρχισε το 1912 και τελείωσε το 1922), ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ανταλλαγής των πληθυσμών. Η Θεσσαλονίκη, επιπλέον, ήταν ακόμα βαριά πληγωμένη από την πυρκαϊά του 1917, που είχε καταστρέψει τις πιο κεντρικές περιοχές της.

7 Για την Ελλάδα υπήρχε ένα σκέλος μεγάλου ιστορικού παθητικού. Ένα μεγάλο τμήμα του ελληνισμού είχε ξεριζωθεί απ' τις προαιώνιες εστίες του. Η ανταλλαγή των πληθυσμών γινόταν σημείο καμπής σε μια ιστορία τουλάχιστον 3.000 χρόνων. Αλλά, ο απολογισμός, όσο κι αν σκιάζεται απ' την Μικρασιατική συμφορά, δεν πρέπει να αλλοιώνει την αληθινή σημασία των γεγονότων. Και αυτό γιατί, όταν το 1923 με την συνθήκη της Λωζάνης, έκλεισε ο κύκλος της εξόρμησης του 1912, τα σύνορα της Ελλάδας είχαν επεκταθεί από την Μελούνα στον Έβρο και έφθαναν πλέον από τη Δοϊράνη στο Λιβυκό Πέλαγος. Όπως αναφέρθηκε, το γενέθλιο έτος της ΔΕΘ είναι το 1926. Στις 3 Οκτωβρίου της χρονιάς αυτής, έγιναν τα εγκαίνια της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η ιστορική ακρίβεια, ωστόσο, επιβάλλει να σημειώσουμε ότι σαν ιδρυτικό έγγραφο της ΔΕΘ, πρέπει να θεωρηθεί η υπ' αριθμόν 16968/30 Απριλίου 1925 απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε αναφορά του Νικολάου Γερμανού. Με την απάντηση αυτή το Υπουργείο αποδέχθηκε την πρόταση για τη διοργάνωση Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Πρόταση που έγινε πραγματικότητα το επόμενο έτος. Για την Ελλάδα υπήρχε ένα σκέλος μεγάλου ιστορικού παθητικού. Ένα μεγάλο τμήμα του ελληνισμού είχε ξεριζωθεί απ' τις προαιώνιες εστίες του. Η ανταλλαγή των πληθυσμών γινόταν σημείο καμπής σε μια ιστορία τουλάχιστον 3.000 χρόνων. Αλλά, ο απολογισμός, όσο κι αν σκιάζεται απ' την Μικρασιατική συμφορά, δεν πρέπει να αλλοιώνει την αληθινή σημασία των γεγονότων. Και αυτό γιατί, όταν το 1923 με την συνθήκη της Λωζάνης, έκλεισε ο κύκλος της εξόρμησης του 1912, τα σύνορα της Ελλάδας είχαν επεκταθεί από την Μελούνα στον Έβρο και έφθαναν πλέον από τη Δοϊράνη στο Λιβυκό Πέλαγος. Όπως αναφέρθηκε, το γενέθλιο έτος της ΔΕΘ είναι το 1926. Στις 3 Οκτωβρίου της χρονιάς αυτής, έγιναν τα εγκαίνια της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η ιστορική ακρίβεια, ωστόσο, επιβάλλει να σημειώσουμε ότι σαν ιδρυτικό έγγραφο της ΔΕΘ, πρέπει να θεωρηθεί η υπ' αριθμόν 16968/30 Απριλίου 1925 απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε αναφορά του Νικολάου Γερμανού. Με την απάντηση αυτή το Υπουργείο αποδέχθηκε την πρόταση για τη διοργάνωση Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Πρόταση που έγινε πραγματικότητα το επόμενο έτος.

8 Ιστορία της Δ.Ε.Θ Ιστορία της Δ.Ε.Θ Το 1926, ο Νικόλαος Γερμανός ανοίγει τις πόρτες της πρώτης Εκθεσης, η οποία στεγαζόταν κατόπιν παραχωρήσεως του στρατού στο πεδίο του Αρεως ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας (έχει κατεδαφιστεί σήμερα). Kάλυπτε 7.000 τ.μ. Σύμφωνα με τα αρχεία της ΔΕΘ, στην πρώτη Εκθεση συμμετείχαν 600 εκθέτες, από τους οποίους οι 310 ήταν από το εξωτερικό, με δύο επίσημες συμμετοχές της Σοβιετικής Ενωσης και της Ουγγαρίας. Από την Εκθεση πέρασαν 150.000 επισκέπτες. Η μορφή της ήταν κυρίως ανταγωνιστική με κύρια χαρακτηριστικά την ξένη τεχνολογία και την ανταγωνιστικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια χρονιά σημαδεύτηκε και με την ίδρυση Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας την περίοδο αυτή χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια των κυβερνήσεων να επιλύσουν το πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού πληθωρισμού. Αυτό, εξάλλου, αποτελούσε όρο των διεθνών κεφαλαιαγορών προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια πίστη της χώρας, που χρειαζόταν δάνεια από το εξωτερικό για να αποκαταστήσει 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και να εξισορροπήσει τον κρατικό προϋπολογισμό.Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την άνοιξη του 1927 η Ελληνική Kυβέρνηση προσέφυγε στην Kοινωνία των Εθνών για να πετύχει έκδοση δανείου υπό την εγγύησή της, αφού η πίστη της χώρας στις ξένες αγορές ήταν τότε χαμηλή. Το 1926, ο Νικόλαος Γερμανός ανοίγει τις πόρτες της πρώτης Εκθεσης, η οποία στεγαζόταν κατόπιν παραχωρήσεως του στρατού στο πεδίο του Αρεως ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας (έχει κατεδαφιστεί σήμερα). Kάλυπτε 7.000 τ.μ. Σύμφωνα με τα αρχεία της ΔΕΘ, στην πρώτη Εκθεση συμμετείχαν 600 εκθέτες, από τους οποίους οι 310 ήταν από το εξωτερικό, με δύο επίσημες συμμετοχές της Σοβιετικής Ενωσης και της Ουγγαρίας. Από την Εκθεση πέρασαν 150.000 επισκέπτες. Η μορφή της ήταν κυρίως ανταγωνιστική με κύρια χαρακτηριστικά την ξένη τεχνολογία και την ανταγωνιστικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια χρονιά σημαδεύτηκε και με την ίδρυση Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας την περίοδο αυτή χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια των κυβερνήσεων να επιλύσουν το πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού πληθωρισμού. Αυτό, εξάλλου, αποτελούσε όρο των διεθνών κεφαλαιαγορών προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια πίστη της χώρας, που χρειαζόταν δάνεια από το εξωτερικό για να αποκαταστήσει 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και να εξισορροπήσει τον κρατικό προϋπολογισμό.Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την άνοιξη του 1927 η Ελληνική Kυβέρνηση προσέφυγε στην Kοινωνία των Εθνών για να πετύχει έκδοση δανείου υπό την εγγύησή της, αφού η πίστη της χώρας στις ξένες αγορές ήταν τότε χαμηλή.

9 Γεγονότα στο χώρο της ΔΕΘ 1926: Ξεκινάει τη λειτουργία του ο Ραδιοσταθμός Θεσσαλονίκης, από τον ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη. 1926: Ξεκινάει τη λειτουργία του ο Ραδιοσταθμός Θεσσαλονίκης, από τον ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη. 1926Χρίστο Τσιγγιρίδη 1926Χρίστο Τσιγγιρίδη 1957: Στο χώρο της ΔΕΘ επινοήθηκε ο φραπέ, από τον υπάλληλο της κατασκευάστριας εταιρίας Δημήτρη Βικόνδιο. 1957: Στο χώρο της ΔΕΘ επινοήθηκε ο φραπέ, από τον υπάλληλο της κατασκευάστριας εταιρίας Δημήτρη Βικόνδιο. 1957 φραπέΔημήτρη Βικόνδιο 1957 φραπέΔημήτρη Βικόνδιο 1959: Ξεκινάει το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης από το ΕΙΡ. 1959: Ξεκινάει το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης από το ΕΙΡ. 1959Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 1959Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης

10 Από την δεκαετία του 1960 καθιερώθηκε ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Έκθεση να προβαίνει σε ανακοινώσεις περισσότερο οικονομικού ενδιαφέροντος (απολογισμό ή προβλέψεις) σχετικά με το επιτελούμενο έργο της Κυβέρνησης. Από την δεκαετία του 1960 καθιερώθηκε ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Έκθεση να προβαίνει σε ανακοινώσεις περισσότερο οικονομικού ενδιαφέροντος (απολογισμό ή προβλέψεις) σχετικά με το επιτελούμενο έργο της Κυβέρνησης.Πρωθυπουργός 1961: Πειραματικός σταθμός τηλεόρασης από την ΔΕΗ λειτουργεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 1961: Πειραματικός σταθμός τηλεόρασης από την ΔΕΗ λειτουργεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 1961τηλεόρασηςΔΕΗ 1961τηλεόρασηςΔΕΗ

11 1974: Ο Κ.Καραμανλής ενθουσιάζει 300.000 Έλληνες, ενώ η Θεσσαλονίκη αποκτά τον πρώτο κινηματογράφο drive-in στα Βαλκάνια Η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη ΔΕΘ του 1974 έχει ήδη μείνει στην ιστορία. Αντί ομιλίας εγκαινίων, είπε: «Εγκαινιάζω την πρώτη μεταπελευθερωτική περίοδο της ΔΕΘ». Λίγο νωρίτερα, έχει κάνει 300.000 Έλληνες να παραληρούν από ενθουσιασμό στη διάρκεια ομιλίας του. Η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη ΔΕΘ του 1974 έχει ήδη μείνει στην ιστορία. Αντί ομιλίας εγκαινίων, είπε: «Εγκαινιάζω την πρώτη μεταπελευθερωτική περίοδο της ΔΕΘ». Λίγο νωρίτερα, έχει κάνει 300.000 Έλληνες να παραληρούν από ενθουσιασμό στη διάρκεια ομιλίας του.

12 Η έκθεση και η Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Μια νέα εποχή ξημερώνει. Τα ήθη και τα έθιμα εκσυγχρονίζονται, κοιτάζοντας προς Δυσμάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων ηθών; Στις 21/9, μία ημέρα προτού κλείσει η ΔΕΘ, η Θεσσαλονίκη αποκτά -πρώτη σε όλα τα Βαλκάνια- κινηματογράφο drive-in. Στην οθόνη, ο επιθεωρητής Κάλαχαν με το μάγκνουμ του… Η έκθεση και η Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Μια νέα εποχή ξημερώνει. Τα ήθη και τα έθιμα εκσυγχρονίζονται, κοιτάζοντας προς Δυσμάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων ηθών; Στις 21/9, μία ημέρα προτού κλείσει η ΔΕΘ, η Θεσσαλονίκη αποκτά -πρώτη σε όλα τα Βαλκάνια- κινηματογράφο drive-in. Στην οθόνη, ο επιθεωρητής Κάλαχαν με το μάγκνουμ του…

13 Εγκαταστάσεις Εγκαταστάσεις Η Helexpo, φορέας υλοποίησης της ΔΕΘ (έκθεσης του Σεπτεμβρίου), όπου και πραγματοποιεί τμηματικές θεματικές εκθέσεις ανά περιόδους. Υπό τον έλεγχο της Helexpo λειτουργεί και το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αττικής HELEXPO Palace στη Αθήνα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός ανήκει στην ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και ονομάζεται "ΡΑΔΙΟ ΔΕΘ 104,9". Η Helexpo, φορέας υλοποίησης της ΔΕΘ (έκθεσης του Σεπτεμβρίου), όπου και πραγματοποιεί τμηματικές θεματικές εκθέσεις ανά περιόδους. Υπό τον έλεγχο της Helexpo λειτουργεί και το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αττικής HELEXPO Palace στη Αθήνα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός ανήκει στην ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και ονομάζεται "ΡΑΔΙΟ ΔΕΘ 104,9".

14 Επίλογος Επίλογος Η Δ.Ε.Θ παραμένει εως και σήμερα ένα από τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης με μεγάλη ιστορία και πολλά και ενδιαφέροντα γεγονότα να έχουν διαδραματιστεί εκει. Η Δ.Ε.Θ παραμένει εως και σήμερα ένα από τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης με μεγάλη ιστορία και πολλά και ενδιαφέροντα γεγονότα να έχουν διαδραματιστεί εκει.

15 Σας Ευχαριστώ! Σας Ευχαριστώ!


Κατέβασμα ppt "Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Π. Β’2 Λυκείου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google