Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βίλα Βαρόνης Σβαρτς Μια ιδιαίτερα αγαπητή περιοχή της πόλης των Χανίων τόσο αρχιτεκτονικά όσο και ιστορικά είναι η Χαλέπα. Περπατώντας στους δρόμους της,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βίλα Βαρόνης Σβαρτς Μια ιδιαίτερα αγαπητή περιοχή της πόλης των Χανίων τόσο αρχιτεκτονικά όσο και ιστορικά είναι η Χαλέπα. Περπατώντας στους δρόμους της,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βίλα Βαρόνης Σβαρτς Μια ιδιαίτερα αγαπητή περιοχή της πόλης των Χανίων τόσο αρχιτεκτονικά όσο και ιστορικά είναι η Χαλέπα. Περπατώντας στους δρόμους της, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα καθώς από τη μία συναντάς ιστορικά μνημεία καλοδιατηρημένα και ανακαινισμένα, υπάρχουν ωστόσο και άλλα στα οποία τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή. 

2 Η βίλα κατασκευάστηκε από τη βαρόνη Σβαρτς επί Τουρκοκρατίας για ιδιοκατοίκηση και έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την  Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού .Φιλοξένησε αρκετές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις της εποχής καθώς η ίδια η βαρόνη χαρακτηρίζονταν τόσο για τις αγαθοεργίες όσο και για τη φιλοζωία της. Το κτίσμα κατασκευάστηκε στα πρότυπα της εποχής   και αρκετά υλικά, όπως τα πατώματα, μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό. Η αποκαρδιωτική εικόνα που αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης, καμία σχέση δεν έχει με την αίγλη που απέπνεε το κτίσμα στο παρελθόν. 

3 Περνώντας από τη μισογκρεμισμένη περίφραξη βλέπουμε τη βίλα από κοντά
Περνώντας από τη μισογκρεμισμένη περίφραξη βλέπουμε τη βίλα από κοντά. Ωστόσο, η πεσμένη σκάλα δεν μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο εσωτερικό της. Μπορούμε ακόμα να διακρίνουμε τις οροφογραφίες, όσο θα υπάρχουν και αυτές. Το βλέμμα σταματά στο αγγελάκι με το σπασμένο χέρι… Σχεδόν όλα τα διακοσμητικά στοιχεία της βίλας έχουν καταστραφεί ή κλαπεί.

4 Η μορφή της βίλας σήμερα:

5 Κάνοντας μια βόλτα περιμετρικά του κτηρίου, βλέπουμε τις ανοιγμένες πόρτες και τα παράθυρα λες και κάποιον περιμένουν. Ίσως τον Δήμο Χανίων στην κατοχή του οποίου έχει περιέλθει το κτίσμα εδώ και δεκαετίες, ο οποίος ωστόσο αδρανεί. 

6 Ερωτήσεις

7 Πώς είναι τα έπιπλά της;
Αριστοκρατικά ,ξύλινα από μαόνι, έβενο και τριανταφυλλιά(τρία από τα πιο ακριβά ξύλα για έπιπλα.)

8 Τι χρώμα έχουν οι τοίχοι και οι κουρτίνες της;
Αρχικά τα χρώματα που ήταν μόδα της εποχής ήταν τα έντονα χρώματα όπως σκούρο πράσινο , κόκκινο κλπ. , αλλά και τα ουδέτερα όπως μπεζ , άσπρο κλπ. Κατά την γνώμη μας οι τοίχοι είχαν ταπετσαρίες με έντονα χρώματα και σχέδια. Αλλά το χρώμα των τοίχων είχαν ένα ουδέτερο χρώμα. Η κουρτίνες είχαν έντονο χρώμα.

9 Η μορφή των δωματίων εκείνη την εποχή.

10 Τι μυρίζει; Η μυρωδιά της βίλας έχει επηρεαστεί από τα φυτά που περιέβαλλαν το σπίτι. Τα φυτά τα οποία υπήρχαν στην έπαυλη ήταν πεύκα, κυπαρίσσια, τριαντάφυλλα . Σίγουρα το σπίτι μέσα θα είχε πολλά φυτά τα οποία θα έβαζαν έναν τόνο μυρωδιάς μέσα στο σπίτι.

11 Τι βλέπεις ανοίγοντας την κοσμηματοθήκη;
Ανοίγοντας την κοσμηματοθήκη βλέπεις λαμπερά κοσμήματα από χρυσό ίσως διαμάντια.

12 Τι περιέχει η ντουλάπα της;
Ανοίγοντας την ντουλάπα της αντικρίζεις φορέματα από μετάξι και γενικά ακριβά ρούχα. Ακόμα τα μεγάλα και ακριβά καπέλα που ήταν στην μόδα τότε.

13 Ψάχνεις τις σημειώσεις της καταλαβαίνεις τι γράφει;
Μπορεί να υπήρχαν σημειώματα με τις σκέψεις τις για τον καλό της ακόμα και οι προβληματισμοί τις και οι στεναχώριες της. Με καλλιγραφικά γράμματα όπως ήταν η κουλτούρα τότε.

14 Τι υπάρχει στο κομοδίνο της;
Υπάρχουν σίγουρα κόκκινα τριαντάφυλλα , σοκολατάκια , αρώματα.

15 Τι έχει δίπλα στον καθρέφτη της;
Δίπλα από τον καθρέφτη της μπορεί να υπάρχει ένας πίνακας με την μορφή της. Επίσης μπορεί να υπάρχει καλόγερος ,και από κάτω να υπάρχει ένα μικρό μπαούλο με κεράκια.

16 Τι άλλο βλέπεις στο δωμάτιο;
Υπάρχει ένας μεγάλος πολυέλεος από κεράκια. Μια τουαλέτα στην οποία θα έχει τοποθετήσει πολλά από τα αρώματα της και τις βούρτσες της.


Κατέβασμα ppt "Βίλα Βαρόνης Σβαρτς Μια ιδιαίτερα αγαπητή περιοχή της πόλης των Χανίων τόσο αρχιτεκτονικά όσο και ιστορικά είναι η Χαλέπα. Περπατώντας στους δρόμους της,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google