Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΟΛΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΟΛΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΟΛΟΣ

2 Η γεωγραφική θέση και ο πληθυσμός
Η πόλη του Βόλου βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, σε ίση σχεδόν απόσταση από την Αθήνα (319 km) και τη Θεσσαλονίκη. Χτισμένη στο μυχό του Παγασητικού Κόλπου, στους πρόποδες του Πηλίου, είναι η μοναδική διέξοδος προς τη θάλασσα της μεγαλύτερης γεωργικής περιφέρειας της χώρας, της Θεσσαλίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου με πληθυσμό κατοίκους περιλαμβάνει το Δήμο Βόλου με κατοίκους, το Δήμο Νέας Ιωνίας με , το Δήμο Ιωλκού με και μικρότερες κοινότητες (7.500 κατ.). Από το 1881 που η Θεσσαλία προσαρτήθηκε στο Ελληνικό κράτος, μέχρι σήμερα ο Βόλος 20πλασίασε τον πληθυσμό του.

3 Η Νέα Πόλη Μετά το 1830 οι βιοτέχνες του Πηλίου και νέοι κάτοικοι, που ήρθαν από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος κι από άλλα κέντρα του Ελληνισμού άρχισαν να χτίζουν μια νέα πόλη, με παράλληλες προς τη θάλασσα σειρές καταστημάτων, εργαστηρίων, κατοικιών. Εκεί εγκαταστάθηκαν σύντομα τα προξενεία των δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η νέα πόλη, λόγω της θέσης του λιμανιού της κοντά στη μεθόριο του ελληνικού κράτους, ακολούθησε σύντομα ανοδική πορεία με αυξανόμενη εμποροβιοτεχνική δραστηριότητα. Μέχρι το 1850 πάνω από 80 μαγαζιά και αποθήκες ανεγείρονται πάνω στην παραλία και νέοι οικιστές προσελκύονται στην πόλη. Για 40 περίπου χρόνια η πόλη λειτουργούσε διασπασμένη. Το Κάστρο, που αποτελούσε τα "Παλιά", και τα "Νέα Μαγαζεία" συνιστούσαν δύο οικιστικά μορφώματα που διέφεραν στη σύνθεση του πληθυσμού αλλά και στην οργάνωση και λειτουργία τους.

4 Το όνομα της πόλης Για την προέλευση του ονόματος της πόλης μας υπάρχουν 3 εκδοχές. Η πρώτη υποστηρίζει ότι ο "Βόλος" αποτελεί παραφθορά της λέξης "Ιωλκός", γι' αυτό και το "Βώλος" γραφόταν με ωμέγα. Αργότερα άλλοι γλωσσολόγοι διατύπωσαν την άποψη ότι το όνομα προήλθε από τη σλαβική λέξη "γκόλο" που σημαίνει "τόπος χωρίς δέντρα". Τέλος κάποιοι άλλοι διατύπωσαν την άποψη ότι η ονομασία Βόλος προέρχεται από την ομώνυμη λέξη "βόλος", που σημαίνει δίχτυ και είχε βέβαια άμεση σχέση με τις αλιευτικές εργασίες των οικιστών της νεότερης πόλης.

5 Η πόλη μετά την προσάρτηση του 1881
Μετά το 1881, στο Βόλο ξεκινάει οικονομική ανάπτυξη που συνοδεύεται από αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα, με μνημεία και κτίρια χαρακτηριστικά της εποχής νεοκλασικά αλλά και "μοντέρνα". Η τοπική βιοτεχνία εξελίχθηκε σε βιομηχανία με κατευθύνσεις τη μεταλλουργία, την υφαντουργία, την καπνοβιομηχανία, την κεραμουργεία. Μια μικρή σιδηροδρομική γραμμή ένωσε το Βόλο με τις κοινότητες του Πηλίου ως την ορεινή κοινότητα Μηλιές. Μέχρι το 1920, το λιμάνι έχει γίνει και ο αστικός χώρος επεκτείνεται προς τα ανατολικά, στα δυτικά κατοικούν τα εργατικά στρώματα. Τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια ακολουθούν νεοκλασικές φόρμες και η πηλιορείτικη παράδοση παραμένει έξω από το αρχιτεκτονικό ρεπερτόριο της πόλης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ο Βόλος δέχτηκε ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων που συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο της περιοχής. Στη περίοδο του μεσοπολέμου η βιομηχανία τσιμέντων ΟΛΥΜΠΟΣ εγκαθίσταται στα ανατολικά. Σταθμός στην εξέλιξη της πόλης υπήρξαν οι σεισμοί του 1955, που κατέστρεψαν την μέχρι τότε αρχιτεκτονική μορφή του Βόλου. Η μεταπολεμική ανάπτυξη της πόλης συνδέεται με την ίδρυση της Βιομηχανικής Περιοχής, την αναβάθμιση του Λιμανιού και την τουριστική ανάπτυξη στο Βόλο και στην γύρω περιοχή.

6 Άποψη του Βόλου από τη θάλασσα

7 Ο Μουντζούρης

8 Το καπνεργοστάσιο Ματσάγγου (1890-1977)
Η Βιομηχανία του Βόλου Το καπνεργοστάσιο Ματσάγγου ( ) Στην περιοχή από το σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι και το λιμάνι ακόμη διατηρούνται παλιά κτίρια εργοστασίων (Γκλαβάνη, Παπαγεωργίου, Τσαλαπάτα κλπ)

9 Η Βιομηχανία του Βόλου Το παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου (παλιά ήταν η καπναποθήκη Παπαστράτου)

10 Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου
Το σιδηροδρομικό Μουσείο

11 ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
Το κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας

12 ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
Το Δημαρχείο Βόλου Χτίστηκε το 1970 με σχέδια του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, εμπνευσμένο από πηλιορείτικα κτίσματα.

13 ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
Το Δημοτικό Ωδείο (πρώην Εθνική Τράπεζα). Λειτουργεί ως Ωδείο από το1988.

14 ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
Κεραμοποιείο Τσαλαπάτα (Ιδρύθηκε το 1925 και λειτούργησε ως το 1975. Περιλαμβάνει κτίσματα τ.μ. σε έκταση 22 στρεμμάτων). Σήμερα έχει νέα μορφή


Κατέβασμα ppt "ΒΟΛΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google