Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΟΝΤΖΟΥ ΜΑΡΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΟΝΤΖΟΥ ΜΑΡΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΟΝΤΖΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΟΝΤΖΟΥ ΜΑΡΙΑ

2 Δεκάδες αντικείμενα στο σπίτι μας που βρίσκονται στα ράφια στα ντουλάπια και στα δωμάτια περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για τον οργανισμό μας. Μερικές τοξικές βόμβες μπορεί να είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, αφρός ξυρίσματος ακόμα και τα σεντόνια στο κρεβάτι μας απειλούν την υγεία μας καθώς και το περιβάλλον. Φθαλικές ενώσεις, φορμαλδεΰδη, χλώριο, βρωμιούχες ενώσεις, μέταλλα και πτητικές οργανικές ενώσεις είναι μερικές μόνο από τις τοξικές ουσίες που περιέχονται σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ακόμη και αν δεν... τους φαίνεται. Κι επειδή αρκετές μελέτες έδειξαν πως οι συγκεκριμένοι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες ενοχοποιούνται για νευρολογικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές, ακόμη και καρκινογενέσεις, πριν από λίγα χρόνια η Ε.Ε. απαγόρευσε τη χρήση τους.

3 πολλά αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας και ούτε καν έχουμε σκεφτεί και κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας είναι τα παρακάτω: 1. Κουρτίνα μπάνιου από βινύλιο (PVC) : To φαινόμενο αυτό εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του προϊόντος. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι κακής ποιότητας και υπερθερμανθεί τότε απελευθερώνονται αέρια που ενοχοποιούν τον καρκίνο του ήπατος. Η χημική ένωση PVC ανήκει σε μια μεγάλη ένωση χημικών που ονομάζονται φθαλικοί εστέρες , η οποία αν διεισδύσει στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές και βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα? Αρχικά πριν αγοράσουμε ένα προϊόν πρέπει να σιγουρευόμαστε ότι έχει την ένδειξη CE. Επιπλέον τα παιδιά κάτω τον 3 ετών θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα αντικείμενα για να μην αντιμετωπίσουν στο μέλλον ορμονικές διαταραχές και βλάβες στο αναπαραγωγικό τους σύστημα

4 Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα?
. Προϊόντα ξύλου, βερνίκια - βαφές επίπλων προϊόντα ξύλου όπως Ινοσανίδες (όπως MDF), οι μελαμίνες, το κόντρα πλακέ και οι μοριοσανίδες (νοβοπάν) περιέχουν φορμαλδεΰδη , η οποία προκαλεί αλλεργίες ,κινητικά προβλήματα καθώς καμία φορά ενοχοποιείται και για καρκίνο. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα? καταρχάς θα πρέπει να προτιμάμε προϊόντα με χαμηλές εκπομπές φορμαλδεΰδης . Να προσέχουμε στην επιλογή επίπλων αφού θα πρέπει να ελέγχουμε τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί. Τέλος όταν θελήσουμε να βάψουμε να το κάνουμε σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

5 Αντικολλητικά σκεύη Σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 260οC , τα σκεύη αρχίζουν να βγάζουν αναθυμιάσεις , οι οποίες με την εισπνοή προκαλούν συμπτώματα γρίπης. Ακόμα ενοχοποιούνται και για καρκινογενέσεις Πως θα το αντιμετωπίσουμε ? αρχικά πρέπει να προσέχουμε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και να προτιμούνται τα αντικολλητικά χωρίς τεφλόν , διοτι γίνεται πολύ επικίνδυνο όταν υπερθερμαίνεται.

6 Πώς να το αντιμετωπίσουμε
Αντισηπτικές λοσιόν ορισμένα προϊόντα περιέχουν τρικλοζάνη , η οποία σε διάφορα πειράματα έδειξε ότι διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι εμφανίζεται και στο μητρικό γάλα. Ακόμα η τριλοζάνη χρησιμοποιείται για στοματικά διαλύματα Πώς να το αντιμετωπίσουμε Θα πρέπει να επιλέγουμε αντισηπτικές λοσιόν με αλκοόλη . Επίσης διάφορες μελετες εχουν δείξει ότι τρικλοζάνη αυξάνει την ανθεκτικότητα των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά.

7 Πλαστικά τάπερ Κατασκευάζονται από πολυκαρβονικό υλικό και περιέχουν διφαινόλη Α η οποία στο ζεστό φαγητό χύνεται επάνω σε αυτό. Έρευνες έχουν δείξει ότι διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα , το αναπαραγωγικό και προκαλεί διαβήτη. Πως το αντιμετωπίζουμε ? θα πρέπει να προτιμούμε τα γυάλινα τάπερ από τα πλαστικά. ακόμα η Δανία απαγορεύει τα μπιμπερό με διφαινόλη Α . Μπιμπερό χωρίς διφαινόλη Α εμπορεύονται σε πολλές εταιρίες της χώρας μας

8 Χρώματα οι λαδομπογιές περιέχουν οργανικές πτητικές ενώσεις όπως τα πλαστικά χρώματα. Τα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα , παρενέργειες στο νευρικό σύστημα και βλάβες σε ήπαρ ή νεφρά Τι να κάνουμε? Προτιμάμε λαδομπογιές που έχουν διαλύτη το νερό. Ακόμα ψάχνουμε για βαφές με την ένδειξη «Low Voc» και «No Voc», που σημαίνει χαμηλή συγκέντρωση σε οργανικές πτητικές ενώσεις. Επιπρόσθετα να ελέγχουμε το προϊόν να έχει την ειδική σήμανση Ε.Ε

9 Καθαριστικά με χλωρίνη
Προκαλούν ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα. Όταν χρησιμοποιούνται σε μικρούς χώρους μπορεί να προκαλέσουν οξεία πνευμονίτιδα Ακόμη πιο επικίνδυνα γίνονται όταν αναμειχθούν με προϊόντα που περιέχουν αμμωνία, γιατί παράγουν χλωραμίνη που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα. Πως το αντιμετωπίζουμε? Καταρχάς θα πρέπει να περιορίσουμε τα δραστικά με χλωρίνη και ως ενεργό συστατικό χλωρίου να χρησιμοποιούμαι προϊόντα με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Επιπλέον τα προϊόντα που περιέχουν triclosan . Επομένως η πιο ασφαλή λύση είναι να επιλεγούμε βιολογικά καθαριστικά

10 ΣΚΟΡΟΚΤΟΝΑ Περιέχουν την χημική ουσία παραδιχλωροβενζολιο που προκαλεί ερεθισμό στη μύτη και στους πνεύμονες όταν εισπνέεεται. Πώς να το αντιμέτωπίσουμε ?   Η φυσική λεβάντα κρατάει μακριά το σκόρο από τα μάλλινα ρούχα. Επιπλέον όσον αφορά τα χημικά εντομοκτόνα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε λιγότερο στο σπίτι ή στη θέση τους να βρίσκονται άλλα προιόντα.

11 Τα παραπάνω παραδείγματα ήταν χημικές απειλές που αντιμετωπίζουμε καθημερινά μέσα στο σπίτι μας και δεν καταλαβαίνουμε τις αρνητικές τους συνέπειες. Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να σας βοήθησαν να αντιληφθείτε τους κινδύνους και να λάβετε κάποια μέτρα.


Κατέβασμα ppt "ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΟΝΤΖΟΥ ΜΑΡΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google