Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Η παράσταση αρχίζει Όρνιθες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Η παράσταση αρχίζει Όρνιθες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Η παράσταση αρχίζει Όρνιθες

2 Στον ευθύ λόγο ακούμε ή διαβάζουμε τα λόγια ενός προσώπου έτσι ακριβώς όπως τα είπε. Στον ευθύ λόγο ακούμε ή διαβάζουμε τα λόγια ενός προσώπου έτσι ακριβώς όπως τα είπε. Ευθύς και Πλάγιος λόγος Π.χ. Η μητέρα ρώτησε τη Θεολογία: - Γιατί άργησες;

3 Στον πλάγιο λόγο ακούμε ή διαβάζουμε τα λόγια ενός προσώπου όχι ακριβώς όπως τα είπε, αλλά όπως μας τα μεταφέρει κάποιος άλλος. Στον πλάγιο λόγο ακούμε ή διαβάζουμε τα λόγια ενός προσώπου όχι ακριβώς όπως τα είπε, αλλά όπως μας τα μεταφέρει κάποιος άλλος. Ευθύς και Πλάγιος λόγος Π.χ. Η μητέρα ρώτησε τη Θεολογία. γ γιατί άργησε.

4 Μπορούμε να μετατρέψουμε τον ευθύ λόγο σε πλάγιο και το αντίστροφο ως εξής: Μπορούμε να μετατρέψουμε τον ευθύ λόγο σε πλάγιο και το αντίστροφο ως εξής: Ευθύς και Πλάγιος λόγος Πλάγιος λόγοςΕυθύς λόγος Η μητέρα ρώτησε τη Θεολογία γιατί άργησε κι εκείνη απάντησε πως είχε πολλή δουλειά. Η Μητέρα ρώτησε τη Θεολογία: - Γιατί άργησες; Εκείνη απάντησε: - Είχα πολλή δουλειά.

5 1.Προσθέτουμεταονόματατωνπροσώπωνήαντωνυμίες1.Προσθέτουμεταονόματατωνπροσώπωνήαντωνυμίες1.Προσθέτουμεταονόματατωνπροσώπωνήαντωνυμίες1.Προσθέτουμεταονόματατωνπροσώπωνήαντωνυμίες1.Προσθέτουμεταονόματατωνπροσώπωνήαντωνυμίες1.Προσθέτουμεταονόματατωνπροσώπωνήαντωνυμίες1.Προσθέτουμεταονόματατωνπροσώπωνήαντωνυμίες1.Προσθέτουμεταονόματατωνπροσώπωνήαντωνυμίες1.Προσθέτουμεταονόματατωνπροσώπωνήαντωνυμίες 1. Τα πρόσωπα που μιλούν, τα οποία πρέπει να δηλώνονται είτε με το όνομα τους είτε με αντωνυμία 2. Τους συνδέσμους ( ό,τι, πως, να, κ.ά.) που χρειάζεται να προστεθούν σε πολλές περιπτώσεις 3. Τα ρήματα που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε, αν δε μας δίνονται, για να εισάγουμε τον πλάγιο λόγο. Τέτοια ρήματα είναι:λέω, υποστηρίζω, αναφέρω, ρωτώ, απαντώ, παρακαλώ, ζητώ κ.ά. 3. Τα ρήματα που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε, αν δε μας δίνονται, για να εισάγουμε τον πλάγιο λόγο. Τέτοια ρήματα είναι: λέω, υποστηρίζω, αναφέρω, ρωτώ, απαντώ, παρακαλώ, ζητώ κ.ά. 4. Τα πρόσωπα των ρημάτων που κατά κανόνα αλλάζουν μπαίνουν στο τρίτο ενικό ή πληθυντικό πρόσωπο. Τι πρέπει να προσέξω

6 Η μητέρα ρώτησε, ποια βγήκε πρώτη στον αγώνα κολύμβησης και τα παιδιά απάντησαν πως βγήκε η Ελπίδα. Η μητέρα ρώτησε, ποια βγήκε πρώτη στον αγώνα κολύμβησης και τα παιδιά απάντησαν πως βγήκε η Ελπίδα. Ο Δήμαρχος ρώτησε: - Υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει στο τελείωμα του έργου; - Η ομάδα των καινούργιων οικοδόμων, απάντησε το συμβούλιο. Πλάγιος λόγος Ευθύς λόγος Ο Δήμαρχος ρώτησε αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να βοηθήσει στο τελείωμα του έργου και το συμβούλιο απάντησε πως μπορεί η ομάδα των καινούργιων οικοδόμων. Η μητέρα ρώτησε: - Π- Π- Π- Ποια βγήκε πρώτη; Τα παιδιά απάντησαν: - Η Ελπίδα.

7 Ελένη αν θέλει να πάνε στο θέατρο το Σάββατο το απόγευμα. Η Ελένη απάντησε ότι δεν μπορεί γιατί έχει πολύ διάβασμα. Η Μαρία ξαναρώτησε την Ελένη αν θα μπορεί την Κυριακή και η Μαρία της είπε ότι δεν μπορεί να της απαντήσει τώρα, αλλά θα της τηλεφωνήσει το απόγευμα.

8 Ο Διευθυντής μας ρώτησε ποιοι θέλουμε να πάμε στο θέατρο και εμείς του απαντήσαμε ότι θέλουμε να πάμε όλοι. Ο ταμίας του θεάτρου ρώτησε τη δασκάλα: - Π- Π- Π- Πόσα εισιτήρια θέλετε; - Θ- Θ- Θ- Θα θέλαμε είκοσι εισιτήρια. Η δασκάλα, στο τέλος, μας ρώτησε αν μας άρεσε η παράσταση κι εμείς φωνάξαμε όλοι μαζί ότι ήταν καταπληκτική.


Κατέβασμα ppt "2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Η παράσταση αρχίζει Όρνιθες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google