Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση

2 ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ;
Επειδή είναι μορφωμένος. Μολονότι δεν πήγα στο σχολείο, επειδή ήμουν άρρωστος, όμως είχα διαβάσει. Επειδή ήθελα να μάθω πως λειτουργεί η συσκευή, γιατί δεν γνώριζα καθόλου, ώσπου τον ρώτησα.

3 ΠΑΡΑΤΑΞΗ η αςυνδετο ςχημα
ΠΑΡΑΤΑΞΗ η αςυνδετο ςχημα Σύνδεση όμοιων όρων της πρότασης και όμοιων προτάσεων(Κ+Κ,Δ+Δ). Μου αρέσουν τα μακαρόνια, το παστίτσιο, τα σουβλάκια, τα γεμιστά και η πίτσα. Η μαμά μου, ο μπαμπάς μου και τα αδέρφια μου βρίσκονται σε διακοπές. Η δασκάλα μου είπε ότι είμαι έξυπνος, συνεπής και δημιουργικός. Μιλήσαμε για αυτό το θέμα, όταν με πήρε τηλέφωνο, όταν με επισκέφτηκε σπίτι μου και όταν συναντηθήκαμε στη δουλειά.

4 Ο αδερφός μου είναι ευγενικός και έξυπνος.
Σήμερα πέρασα την μέρα μου διαβάζοντας και ακούγοντας μουσική. Διαβάζω πολλά λογοτεχνικά βιβλία αλλά ποτέ αστυνομικά μυθιστορήματα. Θέλεις να δούμε κωμωδία ή αστυνομική περιπέτεια;

5 Αύριο πρέπει να ποτίσω τα λουλούδια και να κουρέψω το γρασίδι.
Δεν πρόλαβα να διαβάσω ούτε να κάνω την εργασία. Όχι μόνο άργησε στο ραντεβού μας αλλά και βιάστηκε να φύγει. Η γιαγιά μου δεν έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο αλλά είναι καλλιεργημένη και πολυμαθής. Στο νησί μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τοπική συγκοινωνία ή να ενοικιάσεις αυτοκίνητο.

6 Μου είπε ότι θα έρθει σύντομα και ότι θα μου φέρει τα πράγματα που ζήτησα.
Δεν μου έκανε τη χάρη ούτε όταν του το ζήτησα ούτε όταν τον παρακάλεσα κλαίγοντας. Σήμερα ο Γιώργος δεν ήρθε στο σχολείο είτε επειδή είναι άρρωστος είτε επειδή δεν διάβασε για το διαγώνισμα. Δεν ξέρω ακόμα πώς θα πάω στο χώρο της συναυλίας και σε ποιο σημείο θα συναντηθώ με τον κολλητό μου.

7 ΠΑΡΑΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΚΑΙ, ΟΥΤΕ , ΜΗΤΕ Συμπλεκτικοί ΑΛΛΑ, ΟΜΩΣ, ΜΑ, ΠΑΡΑ, ΩΣΤΟΣΟ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, ΜΟΛΑΤΑΥΤΑ, ΜΟΛΟΝΟΤΙ, ΕΝΩ, ΑΝ ΚΑΙ (οι διεγραμμένοι αντιθετικοί σύνδεσμοι εισάγουν δευτερεύουσες προτάσεις) Αντιθετικοί ΄Η, ΕΙΤΕ-ΕΙΤΕ Διαχωριστικοί ΛΟΙΠΟΝ, ΑΡΑ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΩΣΤΕ, (ο τελευταίος συχνότερα εισάγει δευτερεύουσες προτάσεις) Συμπερασματικοί

8 ΥΠΟΤΑΞΗ Σύνδεση μη όμοιων προτάσεων (Κύρια +Δευτερεύουσα)
Έμαθα ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει ο Πέτρος από την Σάμο. Η μητέρα του Παύλου ανησυχούσε μήπως έπαθε κάτι στο δρόμο. Όταν θα με πάρει τηλέφωνο, θα μάθω τι έγινε. Αν και δεν είχα διαβάσει καλά, δεν τα πήγα τόσο άσχημα. Δεν μου είπες αν σου άρεσαν οι φωτογραφίες μου στο facebook. Θα κοιτάξω στο διαδίκτυο πόσο κοστίζει η συσκευή, γιατί ενδιαφέρομαι να την αγοράσω.

9 Την Παρασκευή θα πάω στο χωριό μου, για να δω την γιαγιά μου.
Ήμουν πολύ κουρασμένη, ώστε δεν είχα όρεξη για βόλτα. Όποιος χρειαστεί κάτι, να με πάρει τηλέφωνο. Θα συναντηθούμε όπου είπαμε. Ανησυχώ μήπως η ιστοσελίδα, από όπου έκανα την παραγγελία, δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.

10 ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΟΤΙ, ΠΩΣ, ΠΟΥ Ειδικοί ΌΤΑΝ, ΑΦΟΥ, ΚΑΘΩΣ, ΠΡΙΝ, ΜΟΛΙΣ, ΩΣΠΟΥ, ΠΡΟΤΟΥ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ, ΕΝΩ Χρονικοί ΕΠΕΙΔΗ, ΓΙΑΤΙ, ΑΦΟΥ, ΔΙΟΤΙ, ΚΑΘΩΣ Αιτιολογικοί ΕΑΝ, ΑΝ Υποθετικοί ΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ Τελικοί ΜΗΠΩΣ, ΜΗΝ Ενδοιαστικοί ΑΝ ΚΑΙ, ΠΑΡ’ΟΛΟ ΠΟΥ, Εναντιωματικοί ΜΟΛΟΝΟΤΙ, ΚΑΙ ΑΣ, ΚΑΙ ΑΝ, ΚΑΙ ΝΑ, ΚΑΙ ΠΟΥ Αντιθετικοί


Κατέβασμα ppt "ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google