Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αεροπλάνα Φώτης Λυμπέρης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αεροπλάνα Φώτης Λυμπέρης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αεροπλάνα Φώτης Λυμπέρης
Αεροπλάνα Φώτης Λυμπέρης

2 Ορισμός ο αεροσκάφος (ή αεροπλάνο) είναι μια πτητική συσκευή βαρύτερη από τον αέρα, με ακίνητη πτέρυγα που δημιουργεί τη δύναμη άνωσης, που κρατά το αεροπλάνο στον αέρα, ενώ η προς τα μπρος κίνηση επιτυγχάνεται με την ελκτική δύναμη του κινητήρα. Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, αλλά και για πολεμικούς σκοπούς.

3 Ιστορική Εξέλιξη Το αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε τον 20ο αιώνα. Οι άνθρωποι όμως, είχαν σκεφθεί να πετάξουν από πολύ παλιά. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι προσπάθειες του Δαίδαλου με το γιο του τον Ίκαρο που πέταξαν με φτερά φτιαγμένα από τον Δαίδαλο ο οποίος χρησιμοποίησε για τη συγκόλλησή τους κερί. Ακόμη, άλλοι άνθρωποι που προσπάθησαν να πετάξουν ήταν ο Ιταλός ζωγράφος και μηχανικός Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Ιταλός Τζιοβάνι Μπορέλι και ο Άγγλος Ρ. Γκουκ. Τελικά, αυτός που κατασκεύασε το πρώτο αεροπλάνο ήταν ο Ρώσος εφευρέτης Α.Φ. Μοζάισκη, και αυτοί που κατάφεραν να κατασκευάσουν το αεροπλάνο που να επιτυγχάνει σταθερή πτήση και με επιβάτη ήταν οι εφευρέτες και αεροπόροι αδελφοί Ράιτ. Ύστερα πολλές κυβερνήσεις ανέπτυξαν αεροπλάνα κυρίως για στρατιωτική χρήση για τους πολέμους όπως είναι τα βομβαρδιστικά, τα αεροπλάνα με στροβιλοκινητήρα και τα πυραυλοκίνητα. Το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο της Ελλάδας ήταν το Henry Farman.

4 Περιγραφή αντικειμένου
Το αεροπλάνο αποτελείτε από τρία βασικά μέρη. α] Το κύριο σώμα του, που είναι το σκάφος [ή αεροσκάφος]. β] Το σύστημα προώθησης του και γ] ο μηχανικός εξοπλισμός. Το σκάφος αποτελείται από δύο μέρη τις πτέρυγες και την άτρακτο. Τα κλασικά αεροπλάνα επειδή παρουσιάζουν αστάθεια στη πτήση χρησιμοποιούν βοηθητικές πτέρυγες στο πίσω μέρος της ατράκτου. Το σύστημα προώθησης είναι είτε ο έλικας στα πιο παλιά είτε ο κινητήρας τζετ [στροβιλοαντιδραστήρας] στα πιο καινούρια. Ο δεύτερος χρησιμοποιείται στα αεροπλάνα που θέλουν να έχουν μεγάλες ταχύτητες γιατί η απόδοση του έλικα ελαττώνεται όταν η ταχύτητα είναι πάνω από 700 χλμ. την ώρα. Ο μηχανικός εξοπλισμός αποτελείται από τα εξαρτήματα που βοηθούν στην οδήγηση του αεροπλάνου, από τις συσκευές κλιματισμού και διατήρησης της πίεσης μέσα στην άτρακτο. Επίσης εδώ περιλαμβάνονται το ταχύμετρο, ο αυτόματος πιλότος, οι εγκαταστάσεις ραδιοτηλεφωνίας και ραδιοεντοπισμού, οι γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, οι επιπλώσεις των θαλάμων κλπ.

5 Ταχύτητα αεροπλάνων Σαν χαρακτηριστικό μέτρο στις ταχύτητες των αεροπλάνων είναι ο αριθμός Μαχ. Αυτός είναι το κλάσμα: Μ=ταχύτητα του αεροπλάνου / ταχύτητα του ήχου. Όταν το Μ είναι μικρότερο από 1, έχουμε τις υποηχητικές ταχύτητες, όταν Μ=1, έχουμε τις ηχητικές και όταν το Μ είναι μεγαλύτερο από 1, τις υπερηχητικές. Για να κατασκευαστεί αεροπλάνο, που να μπορεί να αναπτύξει υπερηχητικές ταχύτητες, χρειάστηκαν πολλές μεταρρυθμίσεις στην όλη διάταξη του αεροπλάνου εξαιτίας μερικών ιδιοτήτων του αέρα και του φράγματος του ήχου.

6 Είδη αεροπλάνων Τα αεροπλάνα, ανάλογα με τον προορισμό τους, διακρίνονται σε πολιτικά και στρατιωτικά. Επίσης ανάλογα με το είδος των οργάνων προσγείωσης σε αεροπλάνα και υδροπλάνα, ανάλογα με τις μορφές του προωθητικού συστήματος σε 'ελικοφόρα και αεριωθούμενα'. Επίσης ένας άλλος διαχωρισμός είναι ανάλογος με τη χρήσης τους, έτσι υπάρχουν αεροσκάφη ψεκαστικά, πυροσβεστικά, στρατιωτικά μαχητικά, στρατιωτικά μεταφορικά, στρατιωτικά κατασκοπευτικά κλπ. Επίσης υπάρχουν και αεροπλάνα νοσοκομειακά με ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο για άμεση εξυπηρέτηση, που όμως δεν είναι τόσο πρακτικά όσο τα ελικόπτερα, γιατί χρειάζονται ειδικό χώρο προσγείωσης (αεροδρόμια). Τα επιβατικά αεροπλάνα έφτασαν στον υψηλότερο ίσως βαθμό εξέλιξής τους με την κατασκευή του υπερηχητικού αεροπλάνου Κονκόρντ από τη γαλλική και βρετανική αεροπορική βιομηχανία, που μπορούσε να μεταφέρει 128 επιβάτες με ταχύτητα χλμ. την ώρα. Το μήκος του είναι 61,66 μ. το ύψος του 12,19 μ. και μπορεί ν' ανέβει στα μ.

7 Χρήσεις αεροπλάνων Πολιτική αεροπορία Τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται για τη γρήγορη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων σε μικρές ή τεράστιες αποστάσεις. Υπάρχουν και τύποι αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται για ειδικούς σκοπούς (π.χ. αεροπυρόσβεση) Στρατιωτική αεροπορία Το αεροπλάνο χρησιμοποιείται και ως πολεμική μηχανή για άμυνα και επίθεση.

8 Σχέση του αεροπλάνου με το περιβάλλον
Τα αεροπλάνα, εκτός από τα ανεμόπτερα που δεν έχουν μηχανή, ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ειδικά τα αεριωθούμενα θεωρούνται πολύ καταστροφικά για το όζον της ατμόσφαιρας γιατί πετούν πολύ ψηλά και βγάζουν πάρα πολλά καυσαέρια. Επίσης υπάρχει και πρόβλημα ηχορύπανσης κοντά στα αεροδρόμια. Βέβαια γίνονται προσπάθειες να μειωθούν αυτές οι επιβλαβείς συνέπειες.

9 Μελλοντική εξέλιξη Τα αεροπλάνα με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα αεροπλάνα θα γίνουν ταχύτερα, λιγότερο επιβλαβή στο περιβάλλον και πιθανόν πιο οικονομικά στη χρήση τους. Έτσι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από πολύ περισσότερους ανθρώπους.

10 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

11 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

12 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

13 ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

14 ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

15

16 ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ


Κατέβασμα ppt "Αεροπλάνα Φώτης Λυμπέρης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google