Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

CHERNOBYL FUKUSHIMA.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "CHERNOBYL FUKUSHIMA."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 CHERNOBYL FUKUSHIMA

2 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Πυρηνική ενέργεια ή ατομική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται ατομικοί πυρήνες. Είναι δηλαδή η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλεισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν. Η πυρηνική ενέργεια απελευθερώνεται κατά τη σχάση ή σύντηξη των πυρήνων και εφόσον οι πυρηνικές αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες (όπως συμβαίνει στην καρδιά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες.

3 CHERNOBYL Το πυρηνικό ατύχημα του Chernobyl έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του Το ατύχημα συνέβη στη 01:26 ώρα Μόσχας. Εκείνη την ώρα στο εργοστάσιο βρίσκονταν περίπου 200 εργαζόμενοι. Αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν η διάνοιξη μιας τρύπας στην οροφή του κτιρίου καθώς και ότι ο πυρήνας του αντιδραστήρα βρέθηκε σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον με άμεση συνέπεια μεγάλο μέρος του ουρανίου που χρησιμοποιούνταν ως καύσιμο να φύγει στον αέρα. Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ προήλθε γενικά από μια σειρά γεγονότων η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων μη προβλεπόμενους χειρισμούς και λάθη. Οι ακόλουθοι παράγοντες σύμφωνα με την επανεκτίμηση του ατυχήματος από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας προκάλεσαν το Πυρηνικό Ατύχημα στο Τσερνόμπιλ: Κάποια βλάβη στην αντλία ή κράτηση της αντλίας που πραγματοποιούσε την κυκλοφορία του ψυκτικού μέσου. Στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ το ψυκτικό μέσον ήταν ζέον ύδωρ. Ενδεχόμενη διαταραχή λειτουργίας της αντλίας ψύξης ή κένωσή της από ψυκτικό.

4 FUKUSHIMA Στις 11 Μαρτίου του 2011,ένας σεισμός χτύπησε τις ακτές της Ιαπωνίας. Ακολούθησε ένα τσουνάμι το οποίο καταστρέψε κοινότητες και έλαβε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ το Επίσης, αποκάλυψε σοβαρές ελλείψεις στο ιαπωνικό σύστημα για την εξασφάλιση της ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων. Μετά από ένα μεγάλο σεισμό και ένα 15 μέτρων τσουνάμι απενεργοποιήθηκε η παροχή ισχύος και ψύξης των τριών αντιδραστήρων Fukushima Daiichi, προκαλώντας ένα πυρηνικό ατύχημα στις 11 Μαρτίου 2011. Δεν υπήρξαν θάνατοι ή περιπτώσεις ασθένειας από το πυρηνικό ατύχημα.

5 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μια μέρα μετά τον σεισμό και η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα αντιστοιχούσε στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης και διατάχθηκε η εκκένωση των κοντινών κατοικιών σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις αναφορές τοπικών μέσων, περίπου 190 κάτοικοι της περιοχής εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, ενώ το ραδιενεργό σύννεφο που προκάλεσε η έκρηξη κατευθυνόταν προς τη ρωσική χερσόνησο. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι, σε βάθος χρόνου, περιστατικά καρκίνου θα αποδοθούν στην πυρηνική καταστροφή.

6 Το πρωί της 15ης Μαρτίου σημειώθηκε νέα έκρηξη στον αντιδραστήρα 2, ενώ προηγουμένως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου. Η έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 κατέστρεψε το περίβλημα του πυρήνα με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιοενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού. Στη Ιαπωνία έχει κατά καιρούς εντοπιστεί ραδιενέργεια σε αγροτικά προϊόντα όπως ρύζι μοσχάρι, φρούτα, λαχανικά, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στο κοινό και μεγάλο κόστος στην ιαπωνική οικονομία. Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα έχει πολύ πιο δραστικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία απ' όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν επιστήμονες.

7 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Σκοπός του ερωτηματολογίου ήταν να ερευνήσουμε τις απόψεις και τις στάσεις των συμμαθητών μας για τη χρήση και τα αποτελέσματα της πυρηνικής ενέργειας. 45 % 55%

8

9

10

11 Από τα αποτελεσματα των ερωτηματολογίων μας βγάλαμε κάποια συμπεράσματα:
Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών απάντησε λάθος ή δε γνώριζε ενώ μόλις το 43% απάντησε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό μόλις 2% συμφωνεί με την άποψη ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φθηνή και ‘’καθαρή’’ ενώ η συντρηπτική πλειοψηφεία απάντησε ότι διαφωνεί ή ότι δε γνωρίζει. Επίσης παραπάνω από τους μισούς μαθητές που απάντησαν γνωρίζουν την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν στα πυρηνικά εργοστάσια που είναι το ουράνιο. Όσον αφορά την ερωτηση αν έχουμε πυρηνικά εργοστάσια στη χώρα μας προκάλεσε εντύπωση πως μόνο 58% απάντησε αρνητικά ενώ οι υπόλοιποι είτε δε γνώριζαν είτε απάντησαν θετικά. Ακόμα το μεγαλύτερο ποσοστό δε γνώριζε σε γενικά πλαίσια τον αριθμό των πυρηνικών εργοστασίων στην Ευρώπη και μόλις το 40% απάντησε ότι ξεπερνά τα 50. Στην ερώτηση για τις επιπτώσεις του ατυχήματος του Chernobyl και της Fukushima οι περισσότεροι γνωρίζαν ότι το πρώτο έχει επηρεάσει τη χώρα μας ενώ για το δεύτερο μικρό ποσοστό γνώριζε ότι υπήρχαν επιπτώσεις. Τέλος οι απόψεις ήταν διχασμένες όσον’ αφορά την πιθανή δημιουργία εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας κοντά στον τόπο κατοικίας.


Κατέβασμα ppt "CHERNOBYL FUKUSHIMA."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google