Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ

2 ΤΣΙΓΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ

3 Σύντομη περιγραφή διαδικασιών
Γνωριμία Κατασκευή θυρεού Κατασκευή εννοιολογικού χάρτη Δημιουργία ερωτηματολογίου Διανομή ερωτηματολογίου Κατασκευή βίντεο Ενεργειακό αποτύπωμα Δημιουργία υπόθεσης Εξαγωγή αποτελεσμάτων από ερωτηματολόγιο Βιβλιογραφική έρευνα Δημιουργία γραφημάτων στο Excel Εξαγωγή συμπεράσματος Σύνθεση γραπτής εργασίας Δημιουργία διαφανειών στο Power Point Παρουσίαση Power Point

4 ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η ομάδα μας ασχολήθηκε με τις μορφές ενέργειας. Οι μορφές ενέργειας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Α) Κινητικές μορφές ενέργειας. Κινητική μορφή ενέργειας συναντούμε σε κάθε μορφή κίνησης σωματιδίων ή κυμάτων ( π.χ. αιολική, φωτεινή, ηχητική ) Β) Δυναμικές μορφές ενέργειας. Η δυναμική μορφή ενέργειας είναι η συσσωρευμένη ενέργεια που περιμένει να απελευθερωθεί ( π.χ. πυρηνική, χημική, ταλάντωσης )

5 Βασικός σκοπός της έρευνάς μας, είναι να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να γνωρίσουμε καλύτερα τους συμμαθητές μας, μέσω αυτής της ερευνητικής εργασίας. Επιπλέον σκοπός μας είναι να μελετήσουμε τις μορφές ενέργειας, να μάθουμε να τις αναγνωρίζουμε αλλά και να ενημερωθούμε σχετικά με το ποιες ενέργειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωφέλιμα για εμάς αλλά και για το ποιες ενέργειες είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

6 Πιο συγκεκριμένα Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται "ήπια μορφή ενέργειας" και περιλαμβάνεται στις "καθαρές" πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστία (πανιά) των πρώτων ιστιοφόρων πλοίων και πολύ αργότερα οι ανεμόμυλοι στην ξηρά. Ονομάζεται αιολική γιατί στην ελληνική μυθολογία ο Αίολος ήταν ο θεός του ανέμου. Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής μέσω των αιολικών πάρκων. Το «καύσιμο» είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι αξιοσημείωτα.

7 Η Ηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια που μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα, που αναφέρεται στην κινητική ενέργεια των κινούμενων ηλεκτρονίων (ηλεκτρικό ρεύμα), λόγω της ύπαρξης διαφοράς δυναμικού στα άκρα ενός αγωγού. Όταν γίνεται χρήση του ηλεκτρισμού η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε άλλη μορφή ενέργειας όπως η κινητική ενέργεια όταν λειτουργεί ένας κινητήρας ή σε φωτεινή ενέργεια όταν ανάβει ένας λαμπτήρας.Υπάρχουν πολλοί τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κυριότεροι είναι η καύση διαφόρων ουσιών (λιγνίτης, πετρέλαιο, κάρβουνο), τα πυρηνικά εργοστάσια, τα ηλιακά πάρκα, τα υδροηλεκτρικά φράγματα και τα αιολικά πάρκα.

8 Η θερμική ενέργεια είναι η μορφή ενέργειας που παράγεται από την τυχαία κίνηση των ατόμων και μορίων των ουσιών. Όσο πιο έντονη είναι η κίνηση αυτών, τόσο πιο θερμό γίνεται το σώμα. Η κίνηση αυτή για να μεταβληθεί απαιτεί την είσοδο εξωτερικής ενέργειας, η οποία μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως μεγάλου μήκους κύματος ηλιακή ενέργεια. Εν προκειμένω με τον όρο θερμότητα εννοούμε ειδικά την ενέργεια που μεταφέρεται από ένα σώμα υψηλής θερμοκρασίας σε άλλο με χαμηλότερη θερμοκρασία, και ποτέ αντίστροφα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κινητική ενέργεια των σωματιδίων του δεύτερου. Συνεπώς θερμική ενέργεια διαθέτουν όλα τα σώματα είτε αυτά είναι ζεστά είτε είναι κρύα. Απλά το θερμό σώμα έχει περισσότερη θερμική ενέργεια η οποία και διαδίδεται με διάφορους τρόπους όπως είναι η θερμική ακτινοβολία.

9 Η Φωτεινή ενέργεια ή ενέργεια Ακτινοβολίας ονομάζεται η ενέργεια που περιέχεται στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ή φωτόνια, αναλόγως του τρόπου που μετράμε την ακτινοβολία αυτή) που εκπέμπονται από μια πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τα οποία ταξιδεύουν στον κενό χώρο με την ταχύτητα του φωτός. Η Ηχητική ενέργεια χαρακτηρίζεται εκείνη η ενέργεια που γίνεται αντιληπτή από το αισθητήριο όργανο της ακοής, το αφτί. Δηλαδή η ενέργεια που προκαλεί την αίσθηση της ακοής. Η ηχητική ενέργεια δεν είναι τίποτε άλλο από ταλαντώσεις που φθάνουν ως ηχητικό κύμα στο αφτί όπου και μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα που μέσω του ακουστικού νεύρου οδηγείται στον εγκέφαλο και δημιουργεί την αίσθηση της ακοής. Ο ήχος διαδίδεται σε όλα τα υλικά οποιασδήποτε μορφής. Επίσης ο ήχος δεν διαδίδεται στο κενό.

10 Η Χημική ενέργεια είναι η μορφή ενέργειας που είναι αποθηκευμένη σε διάφορα σώματα όπως τρόφιμα και τα καύσιμα και απελευθερώνεται με την καύση τους. Ως χημική ενέργεια χαρακτηρίζεται επίσης το σύνολο της δυναμικης ενέργειας που απαιτήθηκε για την συγκρότηση μορίων χημικών ουσιών από διάφορα άτομα , κάτω από την αλληλεπίδραση ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων ή που αποθηκεύεται σε χημικές ενώσεις. Εξ'ορισμού η λανθάνουσα θερμότητα είναι το ποσό της θερμότητας που απαιτείται για την μετατροπή 1 kg νερού θερμοκρασίας βρασμού σε ατμό ίδιας θερμοκρασίας . Ταλάντωση χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε παλινδρομική περιοδική μεταβολή οποιουδήποτε φυσικού μεγέθους γύρω από μία κεντρική τιμή. Με άλλα λόγια ταλάντωση είναι η αρμονική μεταβολή μεγέθους, γύρω από μία τιμή και η οποία επαναλαμβάνεται.

11 Πυρηνική ενέργεια ή ατομική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται ατομικοί πυρήνες. Είναι δηλαδή η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλεισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν. Η πυρηνική ενέργεια απελευθερώνεται κατά τη σχάση ή σύντηξη των πυρήνων και εφόσον οι πυρηνικές αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες (όπως συμβαίνει στην καρδιά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες.

12 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

13

14

15

16

17 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Σε όλο το διάστημα της εργασίας η συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας δεν ήταν εντελώς αρμονική. Πιο συγκεκριμένα η κατανομή των ρόλων στην ομάδα ήταν λανθασμένη καθώς λίγοι ήταν εκείνοι που εργαστήκαν πραγματικά. Έτσι παρά το γεγονός ότι οι ρόλοι του κάθε ατόμου μοιράστηκαν από την αρχή, στην πορεία αναλάμβαναν συγκεκριμένα μέλη της ομάδας τους ρόλους άλλων μελών είτε διότι δεν ενδιαφέρονταν είτε διότι δεν μπορούσαν για διάφορους λόγους να τα βγάλουν πέρα. Το blog μας βοήθησε αρκετά καθώς ό.τι κάναμε ήταν οργανωμένο και αρχειοθετημένο εκεί . Για το λόγο αυτό το επισκεφτήκαμε αρκετές φόρες κατά τη διάρκεια του τετραμήνου. Η συνεργασία μεταξύ των ατόμων που εργάστηκαν ήταν άψογη, δεν ήταν όμως καθόλου καλή ανάμεσα στα υπόλοιπα μη ενεργά μέλη. Για τον λόγο αυτό δεν υπήρχε και ευκολία στη λήψη αποφάσεων. Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ο χρόνος ο οποίος ήταν πολύ περιορισμένος αλλά και γενικότερα οι δίχως λόγο αγχώδεις και μερικές φορές πιεστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμασταν. Τέλος σε κάποια σημεία οι απόψεις των μελών ήταν αντίθετες με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαφωνίες.

18 Πιστεύουμε ότι μπορούσαμε να συνεργαστούμε καλύτερα
Πιστεύουμε ότι μπορούσαμε να συνεργαστούμε καλύτερα. Παρά όμως την παρουσία όλων αυτών των προβλημάτων όσοι εργάστηκαν ήταν αρκετά χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, πάρα τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν στη δημιουργία της εργασίας, αφού σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και δίχως την απαραίτητη συνεργασία όλων των μελών της ομάδας κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αξιόλογη εργασία με ένα καλαίσθητο βίντεο, κομψά γραφήματα αλλά και χρήσιμες πληροφορίες. Σε γενικές γραμμές όσοι εργάστηκαν τα πήγαν αρκετά καλά σε όλους τους τομείς και δεν θα άλλαζαν κάτι από τη δουλεία την οποία έκαναν. Η ομάδα που θεωρούμε ότι συνεργάστηκε καλύτερα είναι οι Energizers, καθώς υπήρχε χημεία ανάμεσα στα μέλη της, σωστός καταμερισμός ρόλων αλλά και δουλεία από όλα τα μέλη.

19 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Στο ερωτηματολόγιο , που φτιάξαμε επιλέξαμε ερωτήσεις σχετικά με τις μορφές ενέργειας. Στην πρώτη ερώτηση η οποία ήταν : Ποια δεν είναι κινητική μορφή ενέργειας η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησαν την χημική κάτι που είχαμε προβλέψει μέσα από την υπόθεση μας. Στην δεύτερη ερώτηση η οποία έλεγε "Ποια μορφή ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο στην χώρα μας λόγω κλιματολογικών συνθηκών το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων επέλεξε την Ηλιακή ενώ ένα μικρό ποσοστό αυτών επέλεξε την αιολική, απαντήσεις που συμπίπτουν με την υπόθεση πάνω στην συγκεκριμένη ερώτηση. Στην τρίτη ερώτηση η οποία αναφερόταν στο σημαντικότερο μειονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνει η απάντηση "Κίνδυνος ατυχήματος" εν αντιθέσει με την δική μας πρόβλεψη η οποία ήταν "Δημιουργία Περιβαλλοντολογικών προβλημάτων". Στην επόμενη ερώτηση σχετικά με το αν κάνουν ανακύκλωση και αν ναι τι υλικά το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων απάντησε "Χαρτί-γυαλί-πλαστικό" κάτι το οποίο προβλέψαμε επιτυχώς. Τέλος στην τελευταία ερώτηση σχετικά με το μεγαλύτερο όφελος της Ανακύκλωσης η απάντηση που κατείχε το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η "Εξοικονόμηση πρώτων" κάτι που προβλέψαμε στην υπόθεση μας.

20 ΕΝΝΟΙOΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

21 ΘΥΡΕΟΣ

22

23

24


Κατέβασμα ppt "ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google