Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΦΟΡΔΑΚΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΦΟΡΔΑΚΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΦΟΡΔΑΚΟΣ
Ενεργεία και ισχυσ

2 Ενεργεια

3 Κινητική ενέργεια Κινητική ενέργεια, είναι η ενέργεια που έχει ένα σώμα όταν κινείται και αναφέρεται στην ικανότητά του να παράγει έργο. Η κινητική ενέργεια ενός σώματος, ορίζεται-υπολογίζεται ως το ήμισυ του γινομένου της μάζας του επί το τετράγωνο της ταχύτητάς του: Όπου m=μάζα σώματος και v =ταχύτητα σώματος. Συνεπώς κινητική ένέργεια έχουν τα σώματα που εκτελούν κίνηση ή περιστροφή ή ταλάντωση. Για παράδειγμα το βλήμα ή ο πύραυλος που εκτοξεύεται έχει κινητική ενέργεια λόγω της ταχύτητάς του. Όταν ένα όχημα επιβραδύνεται χάνει σταδιακά την κινητική του ενέργεια.

4 Θερμική ενέργεια Η θερμική ενέργεια, το σύνολο δηλαδή της κινητικής ενέργειας των σωματιδίων που συγκροτούν τα υλικά σώματα, καθώς αυτά κινούνται στο εσωτερικό τους. Με τον όρο θερμότητα εννοούμε ειδικά την ενέργεια που μεταφέρεται από ένα σώμα υψηλής θερμοκρασίας σε άλλο με χαμηλότερη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κινητική ενέργεια των σωματιδίων του.Η θερμική ενέργεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ηλιακής ενέργειας.

5 Πυρηνική ενέργεια ή Ατομική ενέργεια
Ονομάζεται η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται ατομικοί πυρήνες. Είναι δηλαδή η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλεισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν. Η πυρηνική ενέργεια απελευθερώνεται κατά τη σχάση ή σύντηξη των πυρήνων και εφόσον οι πυρηνικές αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες (όπως συμβαίνει στην καρδιά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες.

6 Ηλεκτρική ενέργεια Η ηλεκτρική ενέργεια, που αναφέρεται στην κινητική ενέργεια των κινούμενων ηλεκτρονίων (ηλεκτρικό ρεύμα), λόγω της ύπαρξης διαφοράς δυναμικού στα άκρα ενός αγωγού.

7 Δυναμική ενέργεια Ως δυναμική ενέργεια ορίζεται η ενέργεια που κατέχει ένα σώμα λόγω της θέσεως ή της κατάστασής του, είναι δηλαδή η δυνατότητα του σώματος να παράγει έργο επειδή βρίσκεται μέσα σε κάποιο πεδίο δυνάμεων

8 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

9 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

10 ΓΕΟΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

11 ΙΣΧΥΣ

12 Μηχανική ισχύς Ισχύς μιας μηχανής χαρακτηρίζεται το πηλίκο του έργου που παράγει προς τον χρόνο που απαιτεί. Συνεπώς μια μηχανή χαρακτηρίζεται ισχυρή όταν παράγει πολύ έργο σε σύντομο χρόνο. Παράδειγμα μηχανικής ισχύος είναι η ισχύς που αποδίδεται από βενζινοκινητήρα προς τον άξονα κίνησης των τροχών αυτοκινήτου. Η ισχύς υπολογίζεται ως, όπου M είναι η ροπή που ασκείται στον άξονα και ω η γωνιακή ταχύτητα περιστροφής του

13 Θερμική ισχύς Θερμική ισχύς είναι η θερμότητα στη μονάδα του χρόνου. Για παράδειγμα, ένα δοχείο που περιέχει νερό σε υψηλή θερμοκρασία και αφήνεται να κρυώσει προσδίδει στο περιβάλλον θερμική ισχύ ίση με, όπου είναι η μεταβολή θερμοκρασίας που παρατηρούμε σε χρόνο και είναι η θερμοχωρητικότητα του νερού.

14 Ηλεκτρική ισχύς Αγώγιμο καλώδιο συνδεδεμένο με μπαταρία τάσης V αν διέρχεται από ρεύμα Ι καταναλώνει ισχύ, Αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο φορτίο συνδεδεμένο με το καλώδιο, όπως μια λάμπα ή ένας ηλεκτροκινητήρας, η ισχύς αποδίδεται στο παράδειγμα αυτό ως θερμότητα στο περιβάλλον.

15 Υδραυλική ισχύς Για παράδειγμα, το κομπρεσέρ σε ένα εσκαπτικό μηχάνημα (μπουλτόζα) δίνει στο έμβολο (πιστόνι) κίνησης του εσκαφέα παροχή λαδιού Q υπό πίεση p. Η ισχύς που προσδίδεται στο έμβολο είναι,

16 Μονάδες μέτρησης Μερικές από τις πιο συνηθισμένες μονάδες για τη μέτρηση της ισχύος είναι: 1 W(watt)=1 J/s(joule/sec), 1 kW(kilowatt)=1000 W, 1 kcal/hr(kilocalorie/hour)=1.16 W 1 hp(horsepower ή ιπποδύναμη)=0.73 kW

17 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΦΟΡΔΑΚΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google