Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Περιβαλλοντικά προβλήματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Περιβαλλοντικά προβλήματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Περιβαλλοντικά προβλήματα
 Περιβαλλοντικά προβλήματα Ελισάβετ Ουζουνιδου

2

3 Περιβαλλοντικά προβλήματα
 Περιβαλλοντικά προβλήματα Οικολογικά προβλήματα ή περιβαλλοντικά προβλήματα ονομάζονται οι διαταραχές στη γήινη βιόσφαιρα και στο φυσικό περιβάλλον οι οποίες συνηθίζεται να αποδίδονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Στον βαθμό που τα οικολογικά προβλήματα απειλούν την επιβίωση ενός πληθυσμού, οδηγούν σε μία οικολογική κρίση. Ωστόσο οι οικολογικές κρίσεις μπορεί να έχουν και φυσικά αίτια. Στα περιβαλλοντικά προβλήματα συγκαταλέγονται η περιβαλλοντική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η τρύπα του όζοντος, η αποδάσωση(αποψίλωση των δασών), η ερημοποίηση, η εξαφάνιση βιολογικών ειδών, η όξινη βροχή κλπ

4 Ρύπανση θαλασσών Πλέον χαρακτηρίζεται αρκετά κρίσιμη η κατάσταση των θαλασσών. Η γεωργία με τα λιπάσματα, η βιομηχανία με τα απόβλητα και οι κατοικίες με τα λύματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα έχουν μολύνει τα υπόγεια υδροφόρα κοιτάσματα, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ποσότητα του πόσιμου νερού και να καθίστανται οι θάλασσες λιγότερο κατάλληλες για την υδρόβια ζωή. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την υπερεντατική αλιεία.

5 Ρύπανση και ευτροφισμός σε κλειστούς κόλπους και λίμνες είναι κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα σήμερα. Όμως ρύπανση και ευτροφισμός δεν είναι πάντα το ίδιο πράγμα. Μια περιοχή μπορεί να είναι ρυπασμένη χωρίς να γίνει ευτροφική. Για παράδειγμα, ρύπανση μπορεί να προξενηθεί από βιομηχανικά τοξικά απόβλητα που αναστέλλουν τις διαδικασίες της φωτοσύνθεσης και δε συμμετέχουν στον ευτροφισμό.

6

7 Ρύπανση από Πετρελαιοειδή
Ποσότητες πετρελαίου που λόγω ατυχήματος ή ανθρώπινης αμέλειας διαρρέουν και εξαπλώνονται στην επιφάνεια της θάλασσας, αποτελώντας μία από τις σοβαρότερες αιτίες ρύπανσης και καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας στην έκταση που καταλαμβάνουν. Πετρελαιοκηλίδες μπορούν να προκληθούν από ατυχήματα σε πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια, από τον παράνομο καθαρισμό των δεξαμενών καυσίμου των πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα  και την απόρριψη χρησιμοποιημένων λιπαντικών και υπολειμμάτων καύσης, από ατυχήματα σε εξέδρες υποθαλάσσιων γεωτρήσεων πετρελαίου κ.λπ. Η Ελλάδα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο από τη διακίνηση και αποθήκευση των πετρελαιοειδών.

8 Η ρύπανση της θάλασσας αλλά και του εδάφους με πετρελαιοειδή έχει τεράστιες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον. Το πετρέλαιο είναι ελαφρότερο από το νερό και γι' αυτό επιπλέει στην επιφάνειά του. Από τη στιγμή που το πετρέλαιο θα βρεθεί στη θάλασσα, αρχίζει μια αργή, φυσική διαδικασία οξείδωσης και βιοδιάσπασής του από  μικροοργανισμούς που έχουν την ικανότητα να διασπούν υδρογονάνθρακες.

9 ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Όξινη βροχή ονομάζεται το φαινόμενο των ασυνήθιστα όξινων μετεωρολογικών κατακρημνισμάτων, όπως π.χ. βροχή, χαλάζι, χιόνι,ομίχλη, πάχνη, ως και ξηρή σκόνη. Το επίθετο «ασυνήθιστα» χρησιμοποιείται γιατί συνήθως και η γήινη βροχή έχει όξινο χαρακτήρα, λόγω της διάλυσης σε αυτήν αερίων συστατικών της με όξινη συμπεριφορά, όπως π.χ. το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). H όρος όξινη βροχήαναφέρεται στην παρουσία σε αυτήν όξινων διαλυμένων ρύπων, δηλαδή ουσιών (αερίων ή μη) που δεν αποτελούν φυσιολογικά χαρακτηριστικά της καθαρής ατμόσφαιρας, αλλά είναι προϊόντα ανθρώπινης δραστηριότητας ή άλλων ρυπογόνων αιτιών (π.χ. ηφαιστειακής δραστηριότητας). Επειδή τα διάφορα καυσαέρια ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και οι γαιάνθρακες, περιέχουν συχνά (όξινα) οξείδια του θείου και του αζώτου, μεταξύ άλλων, παράγεται όξινη βροχή που περιέχει σε διάλυση τα αντίστοιχα οξέα. Η όξινη βροχή επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα  σε οικοσύστηματα, καλλιέργειες, πολιτιστικά μνημεία και περιουσιακά στοιχεία των πολιτών (π.χ. αυτοκίνητα). Οι βαριές επιπτώσεις του φαινομένου ανάγκασαν, τα τελευταία χρόνια, πολλές κυβερνήσεις να επιβάλλουν νόμους και άλλα μέτρα με σκοπό τη μείωση, τουλάχιστον, του φαινομένου και άρα των επιπτώσεών του.

10 ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ Κάθε δευτερόλεπτο καταστρέφεται και ένα κομμάτι του «πνεύμονα» της Γης, του παρθένου αμαζονιακού δάσους το οποίο παρέχει στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες οξυγόνου ετησίως. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις συνεχείς πυρκαγιές σε Ευρώπη και Αμερική.

11 αναδάσωση είναι μια λειτουργία που αποτελείται για να αποκαταστήσει ή να δημιουργήσει περιοχές αναδασωμένος ή δάσηποιοι έχουν κατασταλθεί από η κοπή ξυρίζει (ή «κοπή του κενού»)) ή καταστρεμμένος από τις διαφορετικές αιτίες μέσα στο παρελθόν (υπερεκμετάλλευση, πυρκαγιά του δάσους, surpâturage, πόλεμος..). Μερικές φορές, ενεργείται ρητά δάση της προστασίας. Οι που δημιουργούνται αναδασώσεις ή δασικοί massifs έτσι (re) μπορούν να παρουσιάσουν τα διάφορα οφέλη τόσο γιαοικοσυστήματα και ως τη θελκτικότητα, παρά για τους πόρουςοικονομικός αποκατεστημένος. είναι potentiellements επίσης φρεάτιο του άνθρακα (εάν δεν καίνε έναν επανειλημμένο τρόπο). Η έννοια «αναδάσωση», αφήνει να υποθέσει ένας πιό φιλόδοξος στόχος στον όρο της επιφάνειας και οικολογικής ή της paysagère ποιότητας από αυτός της αναδάσωσης. Ο στόχος που είναι τότε γενικά για να αποκαταστήσει ενός οικοσύστημα του τύπουδασοφύλακας, φθάνοντας επομένως σε μια αρκετά σημαντική εμφάνιση να δικαιολογήσει qualitificatif δάσος.

12 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Περιβαλλοντικά προβλήματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google