Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αστική Θερμική Νησίδα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αστική Θερμική Νησίδα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αστική Θερμική Νησίδα

2   Με τον όρο θερμική αστική νησίδα ορίζεται η τάση των κέντρων των πόλεων να παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα σε σχέση με την ύπαιθρο που τις περιβάλλει. Συνήθως η διαφορά αυτή είναι πιο έντονη κατά τις νυχτερινές ώρες σε σχέση με την υπόλοιπη ημέρα.

3 Επίσης εντονότερο εμφανίζεται φαινόμενο κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Οι συνθήκες περιορισμένου ανέμου ή άπνοιας ευνοούν τη δημιουργία της θερμικής αστικής νησίδας. Η διαφορά της θερμοκρασίας εξαρτάται από τους παράγοντες-αίτια του φαινομένου και μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 15οC. 

4   Τα κυριότερα αίτια του φαινομένου είναι τροποποίηση της επιφάνειας του εδάφους, λόγω αστικής ανάπτυξης, καθώς και η παραγωγή ‘θερμικών αποβλήτων’ εξαιτίας της ενεργειακής χρήσης (π.χ. θέρμανση, κυκλοφορία οχημάτων).

5 Όσο πιο πυκνοδομημένη είναι μια περιοχή, τόσο περισσότερο τα διάφορα κτιριακά στοιχεία παγιδεύουν την θερμότητα στην περιοχή και δεν επιτρέπουν την γρήγορη ανανέωση του αέρα. Τα δομικά υλικά και η άσφαλτος έχουν διαφορετικές θερμικές ιδιότητες από τα φυσικά στοιχεία της υπαίθρου και εκπέμπουν με διαφορετικό τρόπο την προσπίπτουσα ακτινοβολία

6

7

8

9 ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ… Με την αύξηση του πληθυσμού των πόλεων, όλο και περισσότερες πολυκατοικίες θα χτίζονται και το φαινόμενο της θερμικής νησίδας θα αυξάνεται. Έχουν αναπτυχτεί υλικά που δεν απορροφούν τη θερμότητα κατά τόσο μεγάλο βαθμό, και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για το χτίσιμο των νέων οικοδομών. Τέλος, αν μπορούσαμε να μετατρέψουμε, τα αυτοκίνητα των μεγάλων πόλεων, σε πιο οικολογικά , θα καταφέρναμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της θερμικής νησίδας.

10 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Χρήστος Γκαϊταντζής Γιώργος Δεληπετρίδης


Κατέβασμα ppt "Αστική Θερμική Νησίδα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google