Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

2 Γιαννόπουλος Παναγιώτης Κατσανάκης Κων/νος Καμβύσης Χρήστος
ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : «Η δύναμη της φωτιάς» ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: Καπλάνης Γεώργιος Γιαννόπουλος Παναγιώτης Κατσανάκης Κων/νος Καμβύσης Χρήστος project : Ήλιος, πηγή ενέργειας. ΘΕΜΑ : ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΗΣ

3 Η πιό κοινή ενεργειακή μορφή που μεταφέρεται σε μια παραγωγική διαδικασία είναι η θερμότητα. Υπό τη θερμοδυναμική έννοια, η θερμότητα υπάρχει μόνο ως «ενέργεια σε μεταφορά».

4 Θερμότητα… Ονοµάζεται η ποσότητα ενέργειας (θερµικής ενέργειας) που ακτινοβολεί κάθε υλικό σώµα µε συνέπεια να µεταφέρεται µεταξύ όµορων σωµάτων ή µορίων λόγω της διαφοράς θερµοκρασίας των. Γενικότερα µε τον όρο θερµότητα µπορούµε να ορίσουµε τη µεταφορά ενέργειας από ένα σύστηµα προς το περιβάλλον του, σαν συνέπεια µόνο της διαφοράς θερµοκρασίας.

5 Μονάδες μέτρησης Μονάδα μέτρηση στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων είναι το joule .Στο Τεχνικό Σύστημα η μονάδα θερμότητας είναι η Βρετανική μονάδα θερμότητας (Btu) Η θερμίδα (cal) και η χιλιοθερμίδα (kcal) ήταν η μονάδα που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θερμότητα. Οι μονάδες θερμότητας έχουν μεταξύ τους τις ακόλουθες σχέσεις: 1 kcal = 1000 cal = 4186,8 joules = 3.968 btu.

6 Θερμοχωρητικότητα Εν γένει, η θερμοχωρητικότητα ενός υλικού δεν είναι μια σταθερά, αλλά εξαρτάται από τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τη θέρμανση του υλικού.

7 Μετάδοση της θερμότητας με μεταφορά (ή συναγωγή)
Μετάδοση της θερμότητας με αγωγή   Μετάδοση της θερμότητας με μεταφορά (ή συναγωγή)  Μετάδοση της θερμότητας με ακτινοβολία Θερμότητα ατμοπαραγωγής Ολική θερμότητα

8 ΕΙΚ. 2 (μέταλλο από σιδηρουργείο)
Θερμική ακτινοβολία Θερμική ακτινοβολία ονομάζεται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από την επιφάνεια ενός σώματος λόγω της θερμοκρασίας του. ΕΙΚ. 2 (μέταλλο από σιδηρουργείο)

9 Εικ. 3 (Φάσμα ακτινοβολίας μέλανος σώματος.)
Η πορτοκαλοκίτρινη λάμψη αποτελεί το ορατό μέρος του φάσματος της θερμικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται λόγω της ψηλής θερμοκρασίας. Τα υπόλοιπα αντικείμενα της φωτογραφίας εκπέμουν επίσης θερμική ακτινοβολία, αλλά λιγότερο έντονα και σε μεγαλύτερα μήκη κύματος που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να συλλάβει.Μια υπέρυθρη κάμερα μπορεί να καταγράψει αυτή την ακτινοβολία.  Εικ. 3 (Φάσμα ακτινοβολίας μέλανος σώματος.)

10 Η θερμική ακτινοβολία έχει τα εξής κύρια χαρακτηριστικά: Ένα σώμα που βρίσκεται σε ορισμένη θερμοκρασία εκπέμπει ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων. Η κύρια συχνότητα ( στην περίπτωση του ορατού φάσματος) αυξάνεται καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Η συνολική ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπει το σώμα σε όλες τις συχνότητες αυξάνεται πολύ γρήγορα όσο αυξάνεται η θερμοκρασία.

11 ΠΙΝΑΚΑΣ °C Υποκειμενικό χρώμα 480 εξασθενισμένο κόκκινο 580
Υποκειμενικό χρώμα  480 εξασθενισμένο κόκκινο 580 σκούρο κόκκινο 730 λαμπερό κόκκινο, ελαφρώς πορτοκαλί 930 λαμπερό πορτοκαλί 1100 κιτρινοπό πορτοκαλί 1300 κιτρινοπό άσπρο 1400 άσπρο

12 Θερμική αγωγιμότητα Θερμική αγωγιμότητα κεραμικών υλικών Ως θερμική αγωγιμότητα (k) ορίζεται η χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης που προσδιορίζει την ευκολία ή δυσκολία διάδοσης της θερμότητας στο εσωτερικό ενός υλικού.

13 Μεταφορά θερμότητας Η μεταφορά θερμότητας από ένα σώμα μεγαλύτερης θερμοκρασίας προς ένα άλλο μικρότερης θερμοκρασίας είναι ένα φυσικό φαινόμενο  που πραγματοποιείται με τρεις δυνατούς τρόπους: Αγωγή θερμότητα: που πραγματοποιείται μέσω της μάζας ή των μορίων στερεών. Συναγωγή θερμότητας: που πραγματοποιείται μόνο στα ρευστά που παρουσιάζουν μικρή θερμική αγωγιμότητα. Θερμική ακτινοβολία: που πραγματοποιείται μεταξύ σωμάτων που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους.

14 Διαστολή στα στερεά   Η θερμική διαστολή των στερεών συνεπάγεται τη μεταβολή του όγκου τους. Εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία μεταβάλλεται, ενώ ο όγκος του στερεού σταθεροποιείται σε έναν συγκεκριμένο όγκο μόλις σταθεροποιηθεί και η θερμοκρασία του.

15 Γενικά… Η θερμότητα τελικα αποτελεί το πιο σημαντικο και απαραίτητο πράγμα στον πλανήτη για την ζωή και την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού αλλα και για κάθε υλικό σώμα.

16 Παράδειγμα ηλιακού θερμοσήφωνα


Κατέβασμα ppt "ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google