Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γενικό Λύκειο Ανδραβίδας Σχολικό έτος:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γενικό Λύκειο Ανδραβίδας Σχολικό έτος:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γενικό Λύκειο Ανδραβίδας Σχολικό έτος: 2013-2014
Ερευνητική εργασία Α’ Λυκείου Θέμα: «Εθελοντισμός»

2 Συμμετέχοντες: Αδαμοπούλου Αλεξάνδρα Κουσουνή Χαρά Αρβανίτης Δημήτρης Κούτουλα Κωνσταντίνα Βαρβαρέσου Γεωργία Λάμε Έλενα Γεωργακόπουλος Αντώμης Μυλωνάκη Κωνσταντίνα Γκούμας Νίκος Παπαγιαννακοπούλου Κατερίνα Δημόπουλος Γιάννης Τζανγκόλι Γιούλγια Δουβή Ανδριάνα Τόγια Ελένη Θεοδωροπούλου Βασιλεία Τομαρά Φένια Κονταλής Βασίλης Τσακουμάκος Γιάννης Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Παππά Ευγενία, κλ. ΠΕ06

3 Σκέψου παγκόσμια Δράσε τοπικά
«Εθελοντισμός» Σκέψου παγκόσμια Δράσε τοπικά

4 Εισαγωγή Κατά τη διάρκεια του 1ου τετραμήνου ασχοληθήκαμε με το θέμα του εθελοντισμού, μια στάση ζωής που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή, ενώ οι εθελοντές με τη δράση τους, προωθούν θετικές στάσεις και αντιλήψεις για διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Με σκοπό την διείσδυση στην βαθύτερη ευαισθητοποίηση των μαθητών, χωριστήκαμε σε 5 υποομάδες εξετάζοντας πιο εκτενώς τους ενδιάμεσους τομείς. Η ερευνητική μας εργασία απαρτίζεται εκτός των άλλων και από στατιστική έρευνα μέσα από γονείς, καθηγητές και μαθητές. Βασικά ερωτήματα αποτέλεσαν: «Ποια είναι τα συνηθέστερα σημεία δράσης των εθελοντών;» αλλά και «Ποια είναι τα συνηθέστερα εμπόδια ενασχόλησης με τον εθελοντισμό;».

5 Από τη θεωρία… στην πράξη
Επεκταθήκαμε όμως πέρα από το θεωρητικό κομμάτι, συμμετέχοντας σε διαφορετικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες μέσα σε ένα ομαδοσυνεργατικό πνεύμα. Με δημιουργική λοιπόν ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και μια συγκέντρωση ολομέλειας όπου συμπτύξαμε τις επιμέρους εργασίες σε μία. Αξιοσημείωτη βέβαια ήταν και η επίσκεψη της εθελοντικής οργάνωσης «ROMMEL» με ιδιαίτερα επιμορφωτικό χαρακτήρα. Αντλήσαμε σημαντικές πληροφορίες για τις αξίες του εθελοντισμού. Βαθιά προσκολλημένοι στον συντηρητισμό και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις καταφέραμε να καταρρίψουμε αρκετούς μύθους, παίρνοντας μια γεύση νεωτερισμού.

6 Οι υποομάδες

7 Συνεισφορά - Αλληλεγγύη - Αλτρουισμός
Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής πράξη που μέσα από αυτήν, ο εθελοντής, δεν προσδοκά ανταλλάγματα, τίτλους, επαίνους, βραβεία και αξιώματα, παρά μόνο την χαρά της προσφοράς, καλλιεργώντας έτσι μια άλλη συμπεριφορά και ένα άλλο δημόσιο ήθος. Ο πιο προφανής λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές είναι το πάθος τους για κάτι που αγαπούν. Με τις δράσεις τους, συνιστούν μια επιμορφωτική λειτουργία η οποία συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου. Άτομα αλλά και οργανώσεις, αναλαμβάνουν να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, να περιθάλψουν και να στείλουν ένα μήνυμα ανθρωπιάς και συμπάθειας πιστεύοντας ότι: «Το πιο όμορφο πράγμα είναι να βλέπεις ένα πρόσωπο που υποφέρει να χαμογελά». Και ακόμα πιο όμορφο είναι να ξέρεις ότι είσαι ο λόγος πίσω από αυτό.

8 Το κίνημα του εθελοντισμού σήμερα
Είναι φανερό πλέον ότι στη σημερινή τεχνοκρατούμενη κοινωνία, με τους ξέφρενους και αγχωτικούς ρυθμούς ζωής, με τους ανάλγητους νόμους της αγοράς και της στυγνής οικονομικής συνδιαλλαγής και με την άμβλυνση των ηθικών φραγμών, η έννοια του ανθρωπισμού έχει δυστυχώς παραμεριστεί στην καρδιά και στο νου των σύγχρονων ανθρώπων. Ο εθελοντισμός ως μια έκφραση του ανθρωπισμού έχει και αυτός υποστεί σταδιακή αλλοίωση τόσο ως προς την ένταση του στις διάφορες εκδηλώσεις του, όσο και ως προς το περιεχόμενό του. Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

9 Επιμέλεια: Ελένη Τόγια
Βιβλιογραφία-Πηγές Επιμέλεια: Ελένη Τόγια


Κατέβασμα ppt "Γενικό Λύκειο Ανδραβίδας Σχολικό έτος:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google