Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΓΗΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΖΟΥΡΤΟΥΜΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΓΗΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΖΟΥΡΤΟΥΜΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΓΗΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΖΟΥΡΤΟΥΜΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ποταμοί & Θρησκεία ΝΕΙΛΟΣ Το μεγαλύτερο ποτάμι της Αφρικής και το δεύτερο σε όλο τον κόσμο. Έχει μήκος χλμ.(μαζί με τον ποταμό Καγκέρα, απ’ όπου πηγάζει). Η ελληνική προέλευση του ονόματος Νείλος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από τους Άραβες. Η αρχαία ονομασία του ήταν Χάπι και αργότερα Γέρ – ό, δηλ. μεγάλο ποτάμι. Ο Όμηρος τον αποκαλεί «Αίγυπτο». Στα αραβικά λέγεται Μπαχρ εν Νιλ ή απλά Μπαχρ, που σημαίνει θάλασσα. Μετά τη λίμνη Νό ο ποταμός παίρνει το όνομα Λευκός Νείλος (γιατί τα νερά του είναι πιο καθαρά). Συνεχίζει την πορεία του προς Β, με το νέο όνομα «Γαλάζιος Νείλος», στις όχθες του οποίου είναι χτισμένες οι πόλεις. Από την αρχαιότητα ο Ν. ήταν η «ευλογία του Θεού» για τους Αιγύπτιους, που τον λάτρευαν όχι μόνο σαν θεό, αλλά και σαν καλό δαίμονα. Τον απεικόνιζαν σαν άνδρα γυμνό με τη ζώνη των βαρκάρηδων, ενώ στο κεφάλι του είχε μια δέσμη από παπύρους. Τον φαντάζονταν να κατοικεί μέσα σε τεράστια σπηλιά, στο βάθος του Ν. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι , που γνώριζαν το Γαλάζιο Νείλο, δεν ανέβηκαν ποτέ πάνω από τη συμβολή του με τον ποταμό των Γαζελών. Το 1822 ο πασάς της Αιγυπτίου Μωχάμετ Άλυ αποφάσισε τη συστηματική εξερεύνηση του Νείλου.

2 ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ Ο Αμαζόνιος σχηματίζεται στην περιοχή των Άνδεων. Αποτελεί μαζί με τους παραποτάμους του το επιβλητικότερο υδρογραφικό σύστημα του κόσμου πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό της Γης σε μήκος 6.400χλμ. Ο πρώτος Ευρωπαίος που διαπίστωσε την ύπαρξη του ήταν ο Φρανσίσκο ντε Ορεγιάνα κατά τα διάρκεια αποστολής του την περίοδο , και ήταν αυτός που τον βάφτισε με αυτήν την ονομασία, επειδή είχε ακούσει θρύλους ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ζούσαν γυναίκες πολεμιστές. Ο Α. δέχεται σε όλο το μήκος του τα νερά πλήθος παραποτάμων, σημαντικότεροι είναι οι δεξιοί παραπόταμοι του και πιο συγκεκριμένα ο Χουρουά «1.920 χλμ.», ο Πουρούς «3.000 χλμ.» ο Μαδέιρα «3.200 χλμ.» ο Ταπαζάς «2.000 χλμ.» και ο Σινγκού «2.000 χλμ.», από τους αριστερούς παραποτάμους του σημαντικότερους είναι ο Ρίο Νέγκρο «2.050 χλμ.». Έχει αποδειχτεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του ζει ένας σημαντικός αριθμός φυτών και ζώων, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν μελετηθεί, αν και η επισταμένη έρευνά τους θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία πολλών σύγχρονων ασθενειών.

3 ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ Ο Ιορδάνης ποταμός είναι ο σπουδαιότερος ποταμός της Παλαιστίνης. Προέρχεται από τη λέξη «γιάρδεν», που στα εβραϊκά σημαίνει ορμητικός, γιατί στη πραγματικότητα είναι ποτάμι ορμητικό. Έχει μήκος 360 χλμ. Στα νερά του Ι. βαφτίστηκε ο Ιησούς Χριστός από τον Ιωάννη το Βαπτιστή. Οι προσκυνητές, που πηγαίνουν στους Αγίους Τόπους, βαφτίζονται στα νερά του και παίρνουν τον τίτλο του «χατζή».

4 ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ Ο Αλιάκμονας είναι ποταμός της δυτικής Μακεδονίας (297 χλμ.). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της Ελλάδας, από όσους ρέουν αποκλειστικά σε ελληνικό έδαφος. Εκβάλλει στο Αιγαίο πέλαγος (θερμαϊκός κόλπος) σχηματίζοντας στις εκβολές του δέλτα έκταση 190 τ. χλμ. Λέγεται ότι κατά την αρχαιότητα ήταν πλωτός ακόμα και από τριήρεις σε σημαντική απόσταση από τις εκβολές του. Στο παρελθόν ο Α. δεν είχε σταθερή κοίτη στις εκβολές του (γι’ αυτό τον αποκαλούσαν και Λωλοπόταμο) και συχνά πλημμύριζε τις γύρω περιοχές όπου υπήρχαν εκτεταμένα έλη.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΓΗΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΖΟΥΡΤΟΥΜΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google