Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ1 ΤΑΞΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ1 ΤΑΞΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ1 ΤΑΞΗΣ
109ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» ΟΝΟΜΑΤΑ:ΔΑΜΙΑΝΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ Χ.

2 Βοσνία-Ερζεβοβίνη H Βοσνία-Ερζεγοβίνη (βοσνιακά και κροατικά: Bosnia-Hercegovina, σερβικά: Босна и Херцеговина) είναι χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου, πρώην ομόσπονδη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Έχει έκταση  km² και πληθυσμό , με βάση εκτιμήσεις του 2011. Συνήθως αναφέρεται συντομευμένα ως Βοσνία.

3 Βοσνία Ερζεγοβίνη Η πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι το Σαράγεβο. Οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα (45%), ενώ ακολουθούν οι Σέρβοι (35%) και οι Κροάτες (15%). Το στοιχείο διαφοροποίησης των εθνοτικών ομάδων είναι η θρησκεία, καθώς δεν υπάρχουν άλλες διαφορές (γλωσσικές, φυλετικές). Οι σε αντίστοιχη σειρά θρησκείες είναι το ισλάμ, η ορθοδοξία και ο ρωμαιοκαθολικισμός. Επίσης, υπάρχουν 1.196 Μάρτυρες του Ιεχωβά. Η γλώσσα ενώ προπολεμικά ήταν μία επίσημη (Σερβοκροατική γλώσσα), σήμερα επισήμως υπάρχουν 3 γλώσσες, καθώς οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι ονομάζουν τη γλώσσα τους βοσνιακά, οι Σέρβοι, σερβικά και οι Κροάτες κροατικά. Αν και οι τρεις αυτές κωδικοποιημένες εθνικές γλώσσες διαφέρουν σε κάποια σημεία μεταξύ τους, εντούτοις υπάρχει συντριπτικά μεγάλο ποσοστό επικάλυψης μεταξύ των τριών γλωσσών και 100% κατανόηση της μίας από τους ομιλητές της άλλης. Εκτός από την πρωτεύουσα Σαράγεβο, άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας είναι η Μπάνια Λούκα, η Τούζλα, η Ζένιτσα, το Μόσταρ, το Μπίχατς, η Μπιέλινα, το Πριέντορ και το Μπρτσκό. Το επίσημο νόμισμα είναι το Μάρκο.

4 Που βρίσκεται; Η Βοσνία

5 Η σημαία της Βοσνίας Η σημαία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποτελείται από μια κάθετη μπλε λωρίδα, με ένα κίτρινο ισοσκελές τρίγωνο στην κορυφή. Το υπόλοιπο της σημαίας είναι μεσαίο μπλε και έχει επτά ολόκληρα πεντάκτινα αστέρια χρώματος λευκού, με δύο μισά αστέρια στην πάνω και στην κάτω πλευρά, στην υποτείνουσα του τριγώνου. Οι τρεις κορυφές του τριγώνου συμβολίζουν τα τρία έθνη της Βοσνίας: τους Βόσνιους, τους Κροάτες και τους Σέρβους. Τα αστέρια εκπροσωπούν την Ευρώπη και θεωρούνται απεριόριστου αριθμού. Τα χρώματα έχουν να κάνουν με την ουδετερότητα και την ειρήνη: το άσπρο, το μπλε και το κίτρινο. H σημαία υιοθετήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1998. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 14 Δεκεμβρίου 1995.

6 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Ti si svjetlost duše Vječne vatre plam Majko naša zemljo Bosno Tebi pripadam Divno plavo nebo Hercegovine U srcu su tvoje rijeke Tvoje planine Ponosna i slavna Krajina predaka Živjećeš u srcu našem Dov'jeka Pokoljenja tvoja Kazuju jedno: Mi idemo u budućnost Zajedno ! Εκεί που η πιο ωραία ανατολή του ήλιου ξυπνά Εκεί ζουν καλοί άνθρωποι, τιμημένοι και περήφανοι, Εκεί όπου γεννιέται η λάμψη του ήλιου μας Εκεί είναι η πατρίδα μου - υπερήφανος και αγέρωχη. Τώρα ας προσευχηθούμε όλοι γι' αυτή Δεν έχουμε άλλη χώρα. Στην καρδιά μου υπάρχει μόνο μια πατρίδα Η δημοκρατία είναι σπουδαία στην καρδιά Το ομορφότερο αστέρι λάμπει μέσα στην καρδιά μου Η δημοκρατία μου, η Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska) Εκεί όπου οι πρόγονοί μας από το παρελθόν έγραψαν το όνομά τους σε κάθε ονομαστό βήμα, Εκεί όπου γεννιέται η λάμψη του ήλιου μας Εκεί είναι η πατρίδα μου - υπερήφανος και αγέρωχη. Στην καρδιά μου υπάρχει μόνο μια πατρίδα Η δημοκρατία είναι σπουδαία στην καρδιά Το ομορφότερο αστέρι λάμπει μέσα στην καρδιά μου Η δημοκρατία μου, η Σερβική Δημοκρατία.

7 Η περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης γύρω στο 1000 π. Χ
Η περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης γύρω στο 1000 π.Χ. αποτελούσε μέρος της Ιλλυρίας, η οποία έγινε ρωμαϊκή επαρχία τον 1ο αιώνα π.Χ. Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, κατέκτησαν την περιοχή οι Γότθοι και στη συνέχεια οι Σλάβοι (7ος αι.). Το 12ο αιώνα η περιοχή ενσωματώθηκε στην επικράτεια της Ουγγαρίας. Το 1483 η Οθωμανική αυτοκρατορία κυρίευσε τα περισσότερα εδάφη της περιοχής και την κράτησε κάτω από την κυριαρχία της για τετρακόσια περίπου χρόνια, αν και σημειώθηκαν στο διάστημα αυτό πολλές εξεγέρσεις. Τον Ιούνιο του 1914 δολοφονήθηκαν στο Σαράγεβο ο διάδοχος της Αυστροουγγαρίας αρχιδούκας Φραγκίσκος-Φερδινάνδος και η γυναίκα του, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Το Δεκέμβριο του 1918 η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτέλεσε τμήμα του ανεξάρτητου βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων κάτω από τη σερβική μοναρχία του βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ από το ως το 1934, ενώ το 1929 αυτό μετονομάστηκε σε βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου οι δυνάμεις του Άξονα διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία. Στο τέλος του πολέμου ο στρατάρχης Τίτο συνένωσε τα διάφορα μέρη της Γιουγκοσλαβίας και δημιούργησε μια γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έγινε μία από τις δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας (1946). Οι εθνικιστικές εντάσεις συνεχίστηκαν και χειροτέρεψαν μετά το θάνατο του Τίτο το 1980. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και μη Σέρβων, οι οποίες κλιμακώθηκαν μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, το Σεπτέμβριο του Το Μάρτιο του 1992 το ίδιο έκαναν η Βοσνία και η Ερζεγοβίνη. Μετά από λίγο ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Σέρβων, Κροατών και Βοσνίων, που έμεινε γνωστός ως Πόλεμος της Βοσνίας. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2007 η χώρα υπέγραψε συμφωνία για σύνδεση με την ΕΕ. Ιστορία

8 Πολίτευμα Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι κράτος αποτελούμενο από δύο οντότητες, την Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία. Από το 1998 υπάρχει και η περιοχή του Μπρτσκό που δεν ανήκει σε καμία οντότητα, αλλά υπάγεται απευθείας στην κεντρική κυβέρνηση. Το πολίτευμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι προεδρική δημοκρατία. Τη νομοθετική εξουσία ασκεί το κοινοβούλιο το οποίο αποτελείται από τη βουλή των αντιπροσώπων (130 μέλη) και τη βουλή των κοινοτήτων (110 μέλη). Το προεδρικό συμβούλιο απαρτίζεται από επτά μέλη που εκλέγουν τον πρόεδρο, ο οποίος εκτίει τα καθήκοντά του για έναν χρόνο. Οι βουλευτές έχουν τετραετή θητεία και εκλέγονται άμεσα από τον λαό με καθολική ψηφοφορία η οποία είναι υποχρεωτική για τους πολίτες άνω των 18 ετών.

9 Το κλίμα Τη χώρα διασχίζει η προέκταση των Διναρικών Άλπεων, με ψηλότερο βουνό το όρος Μάγκλιτς (2.330 μ.). Η Βοσνία, στο βόρειο τμήμα, είναι δασώδης με κλίμα ηπειρωτικό, ενώ η Ερζεγοβίνη, στο νότιο τμήμα, έχει πιο επίπεδα μέρη γόνιμου εδάφους, αραιότερη βλάστηση και ηπιότερο κλίμα. Η περιοχή έχει και 25 χλμ. ακτή στην Αδριατική. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες, αν και σύντομα, ενώ δροσερά καλοκαίρια και δριμείς χειμώνες είναι συνηθέστερα στις ψηλότερες περιοχές. Ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους της χώρας, κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές, καλύπτεται από δάση πυκνά με πλατύφυλλα φυλλοβόλα, βελονοειδή και κωνοφόρα δέντρα, ενώ τα κυριότερα ζώα που συναντώνται είναι λαγοί, λύγκες, νυφίτσες, ελάφια, αλεπούδες, αγριόγατοι, λύκοι, ενυδρίδες, μουφλόν (άγριο πρόβατο) κ.ά.

10 Πρωτεύουσα και Πληθυσμός
Η πρωτεύουσα της Βοσνίας είναι το Σαράγεβο. Το Σαράγεβο (λατινικό: Sarajevo, κυριλλικό: Сарајево), είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και η "de jure" πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας. Βρίσκεται στην κοιλάδα Σαράγεβο στα εδάφη της Βοσνίας και περιβάλλεται από τις Διναρικές Άλπεις. Η πόλη είναι γνωστή για τη θρησκευτική της ποικιλομορφία, καθώς συνυπάρχουν οπαδοί του Ισλάμ, του Ρωμαιοκαθολικισμού, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ιουδαϊσμού.

11 Μεγάλες πόλεις   Μπάνια Λούκα,  Τούζλα,  ,

12 Αξιοθέατα Tjentište Grmeč

13 Όμορφα τοπία

14 Διάσημες προσωπικότητες
Ο Εμίρ Νεμάνια Κουστουρίτσα (σερβικά: Емир Немања Кустурица), (γεν. στις 24 Νοεμβρίου 1954) είναι Σέρβος σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός. Κέρδισε δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών (για τις ταινίες του Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές και Underground), κι έχει επίσης τιμηθεί με το Ordre des Arts et des Lettres. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2007, ο Κουστουρίτσα έγινε εθνικός πρεσβευτής της Σερβίας στη UNICEF. Ο Κουστουρίτσα κατοικεί στο Ντρβένγκραντ, ένα χωριό που έχτισε για την ταινία του Η ζωή είναι ένα θαύμα. Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς (Βοσνιακά: Goran Bregović, γενν. 22 Μαρτίου 1950), με καταγωγή από τη Βοσνία, είναι ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες ολόκληρης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ειδικεύεται κυρίως στο βαλκανικό και τσιγγάνικο είδος μουσικής.

15 Η γλωσσα Η γλώσσα ενώ προπολεμικά ήταν μία επίσημη (Σερβοκροατική γλώσσα), σήμερα επισήμως υπάρχουν 3 γλώσσες, καθώς οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι ονομάζουν τη γλώσσα τους βοσνιακά, οι Σέρβοι, σερβικά και οι Κροάτες κροατικά. Αν και οι τρεις αυτές κωδικοποιημένες εθνικές γλώσσες διαφέρουν σε κάποια σημεία μεταξύ τους, εντούτοις υπάρχει συντριπτικά μεγάλο ποσοστό επικάλυψης μεταξύ των τριών γλωσσών και 100% κατανόηση της μίας από τους ομιλητές της άλλης.

16 Cevapi Δεν είναι κεμπάπ. Δεν είναι και κεφτεδάκι. Είναι κάτι ενδιάμεσο, και θυμίζει και σουβλάκι. Είναι το cevapi, ή αλλιώς cevapcici. Πρόκειται για έναν τύπο κεμπάπ ο οποίος μονοπωλεί στις Βαλκανικές χώρες. Στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Σερβία θεωρούνται παραδοσιακό πιάτο ενώ συχνά μπορείς να τα βρεις και στον τσελεμεντέ άλλων χωρών όπως για παράδειγμα την Κροατία, το Μουντότερο, την Σλοβενία, το FYROM, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, την Σλοβακία και την Αυστρία. Γενικά μπορείς να το βρεις παντού. Οριακά το burger Ευρώπης το λες το cevapi. Συνήθως συνοδεύεται από κρεμμύδι, sour cream, lajmak, ajvar, cottage cheese, κόκκινο πιπέρι και αλάτι, ενώ το κρέας που χρησιμοποιείται είναι κυρίως μοσχαρίσιο. Εννοείται πως μια πίτα πάντα είναι καλοδεχούμενη να το πάρει αγκαλιά!

17 Λαχανοντολμάδες Συστατικά: 2 μεγάλα λάχανα βραστό νερό
 2 μεγάλα λάχανα βραστό νερό 6 κομμάτια μπέικον ψιλοκομμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κονσέρβα ντοματόσουπα (μεγέθους 260 γρ.) 2 αβγά χτυπημένα με το πιρούνι 1 κ.γλ. αλάτι ½ κ.γλ. πιπέρι 1 κ.γλ. πάπρικα 2 κ.γλ. σάλτσα Worcestershire 350 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 350 γρ χοιρινός κιμάς 350 γρ κιμάς χοιρομέρι 2/3 φλ. βρασμένο ρύζι Οδηγίες: Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και αφαιρούμε την καρδιά του. Ρίχνουμε βραστό νερό πάνω στα λάχανα για να μαλακώσουν.  1. Τσιγαρίζουμε το μπέικον και το κρεμμύδι μέχρι να είναι έτοιμο το μπέικον. 2. Προσθέτουμε τη μισή ντοματόσουπα. 3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους κιμάδες, τα αβγά, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σάλτσα Worcestershire και ανακατεύουμε πολύ καλά. 

18 έθιμα Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη συναντάμε, τα κάλαντα και το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα στο τραπέζι υπάρχει μοσχαρίσιο κρέας, πίτες και γλυκά. 

19 Παραδοσιακή Μουσική Η Σεβνταλίνκα (βοσνιακά: Sevdalinka) είναι είδος παραδοσιακής μουσικής της Βοσνίας, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Αποτελεί ένα συνδυασμό μουσικών στοιχείων οθωμανικών, σλαβικών και σεφαραδίτικων. Στη Σεβνταλίνκα ανήκουν τραγούδια που οι στίχοι τους περιγράφουν την λαχτάρα και τον καημό για τον άτυχο και ανικανοποίητο έρωτα και η ονομασία της προέρχεται από την τουρκική λέξη «σεβντάς» που υποδηλώνει ακριβώς αυτό τον καημό, ο οποίος προκαλεί συγχρόνως ευτυχία και πόνο. Τα εν λόγω τραγούδια έχουν αργό ρυθμό, χαρακτηρίζονται από πλούσια αρμονία, είναι φορτισμένα συναισθηματικά και τραγουδιούνται με πάθος και θέρμη αφήνοντας ένα μελαγχολικό συναίσθημα στον ακροατή. Οι αρχικοί δημιουργοί των τραγουδιών αυτού του μουσικού είδους δεν είναι γνωστοί. Παραδοσιακά τα τραγούδια της Σεβνταλίνκα τραγουδιόταν από γυναίκες και χωρίς τη συνοδεία οργάνων. Στις μέρες μας όμως υπάρχουν και άνδρες ερμηνευτές ενώ συνήθως οι τραγουδιστές συνοδεύονται από ορχήστρα που αποτελείται από ακορντεόν, βιολί, κιθάρες, και κάποιες φορές και από κλαρίνο, φλάουτο, κοντραμπάσσο και ντραμς.


Κατέβασμα ppt "ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ1 ΤΑΞΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google