Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ Θέση του Άνθρακα στον Περιοδικό Πίνακα Βρίσκεται στη 14 η ομάδα και στη 2 η περίοδο του Π.Π. Συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα C.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ Θέση του Άνθρακα στον Περιοδικό Πίνακα Βρίσκεται στη 14 η ομάδα και στη 2 η περίοδο του Π.Π. Συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα C."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ

3 Θέση του Άνθρακα στον Περιοδικό Πίνακα Βρίσκεται στη 14 η ομάδα και στη 2 η περίοδο του Π.Π. Συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα C

4 Στη φύση υπάρχει είτε... ελεύθερος όπως, το διαμάντι ο γραφίτης και οι γαιάνθρακες ενωμένος με άλλα χημικά στοιχεία δημιουργώντας έναν τεράστιο αριθμό από χημικές ενώσεις όπως, ανθρακικά άλατα (CaCO 3 ) διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) μονοξείδιο του άνθρακα (CO) αμινοξέα & πρωτεΐνες υδατάνθρακες λιπίδια DNA, RNA

5 Ας δούμε μερικές από τις μορφές του ελεύθερου άνθρακα Φυσικοί Άνθρακες Διαμάντι Γραφίτης Γαιάνθρακες Τεχνητοί Άνθρακες Κοκ (μεταλλουργία) Ξυλάνθρακας (ξυλοκάρβουνο, καύσιμο) Ενεργός άνθρακας (με προσροφητική ικανότητα, απομακρύνει έγχρωμες προσμείξεις, αντιασφυξιογόνες μάσκες κλπ) Ζωϊκός άνθρακας Αιθάλη (φούμο) (παρασκευή μελάνης χρωμάτων)

6 Το Διαμάντι Είναι καθαρή μορφή άνθρακα και χρησιμοποιείται, ως πολύτιμος λίθος σε κοσμήματα και λόγω της μεγάλης σκληρότητας (10 στην κλίμακα Mohs) στο κόψιμο του γυαλιού, των μαρμάρων κλπ.

7 Μερικά διαμάντια

8 Ο Γραφίτης Ιδιότητες είναι μαλακός καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και της θερμότητας Χρήσεις Χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτροδίων από μολύβια και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες

9 Οι Γαιάνθρακες Παραδείγματα αυτών είναι ο ανθρακίτης ο λιθάνθρακας και ο λιγνίτης Όλοι έχουν πολύ μεγάλη θερμαντική αξία Σχηματίστηκαν στο εσωτερικό της γης από φυτική ύλη που απανθρακώθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, πριν από εκατομμύρια χρόνια.

10

11

12

13 Το Διοξείδιο του Άνθρακα Είναι απαραίτητο στη φωτοσύνθεση και στους πυροσβεστήρες (εκτοξεύεται στη φωτιά και επειδή έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από τον αέρα 2,963g/L σκεπάζει το αντικείμενο που καίγεται και έτσι σβήνει τη φωτιά). Ο ξηρός πάγος είναι στερεό CO2 και χρησιμεύει στην κατάψυξη παγωτών κλπ). Ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη (φαινόμενο θερμοκηπίου).

14 Τα Ανθρακικά Άλατα Ανθρακικό ασβέστιο CaCO 3 (ασβεστόλιθος, μάρμαρο) με θέρμανση δίνει ασβέστη (οξείδιο ασβεστίου). Ανθρακικό νάτριο NaCO 3 (σόδα πλυσίματος). Τα ανθρακικά άλατα αντιδρούν με τα οξέα και δίνουν αέριο CO 2 CaCO 3 CaO+CO 2(g)

15

16


Κατέβασμα ppt "Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ Θέση του Άνθρακα στον Περιοδικό Πίνακα Βρίσκεται στη 14 η ομάδα και στη 2 η περίοδο του Π.Π. Συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα C."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google