Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση. πυρίτιο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση. πυρίτιο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση. πυρίτιο

3 SiO 2 κρυσταλλικό χαλαζίαςαμέθυστος διοξείδιο του πυριτίουάμορφο όνυχαςοπάλιοςαχάτης

4 πυριτική άμμος (άμμος θαλάσσης) και κυρίως…

5 Γυαλί εύθραυστο σκληρό άμορφο στερεό κακός αγωγός του ηλεκτρισμού κακός αγωγός της θερμότητας όταν θερμαίνεται, ρευστοποιείται και μπορεί να «χυθεί» σε καλούπια ή να «φυσηθεί» με αέρα.

6 φυσικό γυαλί περλίτης οψιδιανός Όταν το ρευστό μάγμα από το εσωτερικό της Γης βγει απότομα στην επιφάνεια (π.χ. σε ηφαίστεια), τότε ψύχεται απότομα και δημιουργεί φυσικό γυαλί.

7 τεχνητό γυαλί Αρχαία Μεσοποταμία 2.700 π.Χ. «άμμος (SiO 2 ), σόδα (Na 2 CO 3 ), ασβεστόλιθος (CaCO 3 ) και θέρμανση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία …» Η αρχαιότερη «συνταγή» γυαλιού

8 κοινό γυαλί (σημερινή συνταγή) «άμμος (SiO 2 ), σόδα (Na 2 CO 3 ), ασβεστόλιθος (CaCO 3 ) και θέρμανση σε πολύ υψηλή θερμοκρασία…» αν βάλουμε σόδα ποτάσας (Κ 2 CO 3 ) αντί για απλή σόδα το γυαλί είναι σκληρότερο και πιο διαφανές. αν προσθέσουμε οξείδια του μολύβδου παίρνουμε κρύσταλλα. αν προσθέσουμε οξείδια διαφόρων μετάλλων παίρνουμε χρωματιστό γυαλί. με πιο πολύπλοκες συνταγές παίρνουμε θερμοανθεκτικό γυαλί (pyrex) ή αλεξίσφαιρο γυαλί κλπ. η ίδια συνταγή!!! διάφορες ποιότητες γυαλιού

9 κεραμικά κεραμικά από απλή άργιλο (πηλός) ακριβά κεραμικά από ειδικό πηλό, την φαγεντιανή γη τα καλύτερα κεραμικά από καολίνη – την καθαρότερη μορφή πηλού (πορσελάνες) πυρίμαχα κεραμικά από ειδική ποιότητα αργίλου που περιέχει οξείδιο του μαγνησίου (MgO)

10 οπτικές ίνες Το διοξείδιο του πυριτίου που χρειάζεται για την κατασκευή τους είναι άφθονο στη φύση (σε αντίθεση με τον χαλκό των καλωδίων). Η ικανότητα μεταφοράς ενέργειας από μια μόνο ίνα αντιστοιχεί σε εκατοντάδες χάλκινους αγωγούς. Έχουν μικρό βάρος. Είναι φθηνότερες από τα άλλα μέσα μετάδοσης τηλεπικοινωνιακών μηνυμάτων. Είναι σχεδόν αδύνατη η υποκλοπή ή γενικά οι παρεμβολές.

11 ημιαγωγοί Ημιαγωγός είναι κάθε υλικό, όπως το πυρίτιο ή το γερμάνιο, που επιτρέπει να περνά το ηλεκτρικό φορτίο από μέσα του με κάποιες προϋποθέσεις, όπως είναι αύξηση της θερμοκρασίας ή η πρόσπτωση φωτός.πυρίτιογερμάνιοηλεκτρικό φορτίοθερμοκρασίαςπρόσπτωση φωτός Δίοδος: έχει δύο περιοχές με διαφορετική ηλεκτρική αγωγιμότητα, έτσι τα ηλεκτρόνια μπορούν να κινηθούν προς τη μια κατεύθυνση, αλλά όχι και στην αντίθετη (δηλαδή σαν την κίνηση σε μονόδρομο, όχι σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης). Silicon Valley (Κοιλάδα του Πυριτίου), ΗΠΑ (--- δεν παράγει πυρίτιο…)

12


Κατέβασμα ppt "είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση. πυρίτιο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google