Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Λύκειο Λινόπετρας 2013

2 Το Φυσικό Αέριο είναι ορυκτό καύσιμο
Το Φυσικό Αέριο είναι ορυκτό καύσιμο . Βρίσκεται σε υπόγεια κοιτάσματα της γης και μπορεί να συναντηθεί μόνο του ή με κοιτάσματα πετρελαίου. CH4 Αποτελεί μίγμα υδρογονανθράκων σε αέρια κατάσταση  και αποτελείται κυρίως από μεθάνιο σε ποσοστό 85%.  Η εξόρυξη του μπορεί να γίνει σε αέρια μορφή ή εάν υποστεί μεγάλη συμπίεση μπορεί να εξορυχτεί σε υγρή μορφή.

3 Δημιουργία Φυσικού Αερίου
Πριν εκατομμύρια χρόνια φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί καταπλακώθηκαν από χώμα,λάσπη κλπ. Και σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης μετασχηματίστηκαν σε φυσικό αέριο

4 Το φυσικό αέριο είναι άχρωμο και άοσμο.
Η χαρακτηριστική του οσμή δίνεται τεχνικά ώστε να γίνεται αντιληπτό σε τυχόν διαρροές. Ανήκει στη δεύτερη οικογένεια των αέριων καυσίμων. Είναι ελαφρύτερο από τον αέρα: έχει ειδικό βάρος ίσο με 0,59.

5 Λόγω της σύστασής του κατά την καύση του έχει τη χαμηλότερη εκπομπή ρύπων από όλα τα συμβατικά καύσιμα. Επίσης, δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα συνεπώς δεν είναι τοξικό.

6 Πώς μεταφέρεται το φυσικό αέριο
Η μεταφορά του φυσικού αερίου σε μεγάλες αποστάσεις, κυρίως από τις χώρες παραγωγής του, γίνεται με υπόγεια δίκτυα (σε αέρια μορφή) και με δεξαμενόπλοια (σε υγρή μορφή). Στις κατοικίες το φυσικό αέριο έρχεται σε χαμηλή πίεση μέσω άλλων δικτύων τα οποία είναι κατασκευασμένα στους δρόμους.

7 ΧΡΗΣΕΙΣ Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται με αρκετούς τρόπους:
Αποτελεί βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή υδρογόνου. Ως καύσιμο οχημάτων (οικολογικά οχήματα). Το 2005, οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό οικολογικών οχημάτων ήταν η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Πακιστάν, η Ιταλία, το Ιράν και οι Η.Π.Α.. Γίνονται, επίσης, προσπάθειες για χρήση του και στην αεροπορία. Οικιακή χρήση (μαγειρική, θέρμανση κ.α.) Άλλες χρήσεις (παραγωγή γυαλιού, υφασμάτων, ατσαλιού, πλαστικών, ειδών χρωματισμού και άλλων προϊόντων)

8 ΔΕΠΑ 2012

9 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Στην οικονομία Το φυσικό αέριο αποτελεί διαχρονικά την πιο οικονομική επιλογή και τη καλύτερη επένδυση σε βάθος χρόνου για οικιακή και επαγγελματική χρήση ως προς τις συμβατικές μορφές ενέργειας.

10 Στο περιβάλλον Χαμηλότερες εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον.
Περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου με συνέπεια λιγότερες κλιματολογικές αλλαγές. Ακόμη λιγότερους βλαβερούς ρύπους για την υγεία των ανθρώπων όπως την αιθάλη. Τέλος σημαντική είναι η μείωση των όξινων οξειδίων που είναι υπεύθυνα για την όξινη βροχή.

11 Στην Πολιτική Με την παραγωγή φυσικού αερίου δεν εξαρτόμαστε πλέον από τρίτες χώρες, ούτε θα εξάγουμε λεφτά. Επίσης με την εξόρυξη του προωθούμε το Κυπριακό πρόβλημα για τον λόγο πως γινόμαστε ισχυρότεροι παίκτες. Ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας.

12 Στην κοινωνία Νέες θέσεις εργασίας.
Εισροή χρημάτων από ξένες επενδύσεις. Νέα τμήματα σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για θέματα Περιβάλλοντος και Νέες Τεχνολογίες.

13 Μειονεκτήματα Κύριο συστατικό του το μεθάνιο
Μειονεκτήματα Κύριο συστατικό του το μεθάνιο Είναι 20 φορές πιο ισχυρό στη δέσμευση της ηλιακής ακτινοβολίας και άρα φέρει ευθύνη για την υπερθέρμανσή του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα.

14 Εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα κατά την καύση του με αποτέλεσμα να συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

15 Απώλεια Ενέργειας Υπάρχουν ατμοσφαιρικές επιπτώσεις αφού υπάρχει απελευθέρωση καύση ή και διαρροή αερίων κατα την εξόρυξη,αποθήκευσξ μεταφορά ή και επεξεργασία των ορυκτών καυσίμων

16 Δημιουργία κοιλωμάτων στη γη
Όταν το αέριο απομακρύνεται τότε υπάρχουν αυξήσεις πίεσης του εδάφους και αυτό μπορεί να προκαλέσει στο έδαφος βύθιση ή σύμπτυξη.

17 Δημιουργία βιοφίλμ Ενδέχεται να υπάρξει δημιουργία βιοφίλμ
Το βιοφιλμ είναι ένας λεπτός βλεννογόνος υμένας από βακτήρια, μύκητες και φύκη. Δημιουργείται οπουδήποτε υπάρχουν υγρές και νοτερές επιφάνειες, όπως σε πέτρες και φυτά στη θάλασσα αλλά και σε σωλήνες νερού.

18 Ρύπανση Υδάτων Το νερό που χρησιμοποιείται στην διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου περιέχει επικίνδυνα χημικά προϊόντα που ρυπαίνουν τα συστήματα υδάτων και βλάπτουν τους οργανισμούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

19 Διατάραξη της θαλάσσιας Ζωής
Με την ύπαρξη των μηχανημάτων, ως ξένα σώματα στο βυθό διαταράσσεται η ισορροπία της θαλάσσιας ζωής. Στοιβάζεται άμμος κατά την γεώτρηση στον πυθμένα και αλλάζει τη μορφολογία του πυθμένα.

20 Άποψη του τέως επιτρόπου περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
Άποψη του τέως επιτρόπου περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

21 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Κωνσταντά Στέφανη Σερδάρη Αναστασία Κωνσταντίνου Χάρης Πέρεντιτς Ντράζεν Δημητρίου Νίκος Παπαδόπουλος Αυγουστίνος


Κατέβασμα ppt "ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google