Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρώνυμα εθνικά πατρωνυμικά - γονεωνυμικά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρώνυμα εθνικά πατρωνυμικά - γονεωνυμικά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρώνυμα εθνικά πατρωνυμικά - γονεωνυμικά
Παραγωγή ουσιαστικών Παρώνυμα εθνικά πατρωνυμικά - γονεωνυμικά

2 Παρώνυμα είναι τα παράγωγα ουσιαστικά που σημαίνουν πρόσωπο σχετικό με αυτό που δηλώνει η πρωτότυπη λέξη ή πρόσωπο που ανήκει σε αυτό. Εθνικά λέγονται τα ουσιαστικά που παράγονται από κύρια ονόματα χωρών, πόλεων και τόπων και σημαίνουν εκείνον που κατάγεται από κάποιον τόπο ή ανήκει σε αυτόν. Πατρωνυμικά ονομάζονται τα ουσιαστικά που παράγονται από κύριο όνομα πατέρα, μητέρας ή άλλου προγόνου και σημαίνουν τον γιο, την κόρη και γενικά τον απόγονο. εἴμ᾿ Ὀδυσσεὺς Λαερτιάδης (Ὀδύσσεια, θ 19) ο Αγαμέμνων και ο Μενέλαος: «Ἀτρεῖδαι», δηλαδή «γιοι του Ατρέα». Γονεωνυμικά λέγονται τα ουσιαστικά που σημαίνουν το νεογνό ζώου.

3

4 εθνικό Ἐρετριεύς γραμματεύς παρώνυμο γονεωνυμικό ἀετιδεύς Κρονίων
Ἐρέτρια γραμματεύς παρώνυμο γράμμα γονεωνυμικό ἀετιδεύς ἀετός Κρονίων πατρωνυμικό Κρόνος εθνικό Μήλιος Μῆλος πρεσβύτης παρώνυμο πρέσβυς εθνικό Μυτιληναῖος Μυτιλήνη

5 Να συμπληρώσετε τον πίνακα με τις παράγωγες λέξεις που ζητούνται:
ἱππ- εύς Τανταλ - ίδης Αἰγύπτ - ιος πελαργ - ιδεύς Ῥόδ - ιος δημ - ότης

6 Να αντιστοιχίσετε τα παράγωγα ουσιαστικά της στήλης Α′ με την κατηγορία στην οποία ανήκουν από τη στήλη Β΄:

7 Γῆ (λεξιλογικά) γη- γεω- -γειο(ς) γαιο- γήινος Γήπεδον γηπεδούχος
υπόγειος υπέργειος επίγειος απόγειο περίγειο ισόγειο έγγειος γαιο- γη- γεω- γαιώδης γαιοκτήμων γαιάνθρακας γήινος Γήπεδον γηπεδούχος γήλοφος γηγενής Γεωργία Γεωμετρία Γεωγραφία Γεωλογία Γεώτρηση Γεωτρύπανο ΠΡΟΣΟΧΗ: άλλο το έγκυος

8

9

10 Αυτό το εργαλείο είναι ένα και κάνει μια
γεωτρύπανο γεώτρηση

11 γήινος: Οι γήινες απολαύσεις (πχ. το φαΐ, το ποτό, η διασκέδαση)
Οι Γήινοι νίκησαν τους εξωγήινους. Ο γηγενής πληθυσμός (όσοι γεννήθηκαν στη γη που κατοικούν) Ο γεωργός (γεω +έργο) είναι αυτός που δουλεύει στα χωράφια. Ο γεωπόνος είναι ο επιστήμονας που φροντίζει τα φυτά και τις καλλιέργειες. Ο γεωλόγος είναι ο επιστήμονας που μελετά τα πετρώματα. Ο γεωγράφος είναι ο επιστήμονας που «περιγράφει τη γη». Η γεωμετρία είναι η επιστήμη που «μετρά τη γη».

12 Ο επίγειος είναι αυτός που βρίσκεται πάνω (επί) στη γη
Ο επίγειος είναι αυτός που βρίσκεται πάνω (επί) στη γη. (επίγειος παράδεισος) Ο υπέργειος είναι αυτός που βρίσκεται πάνω (υπέρ) από τη γη Ο υπόγειος είναι αυτός που βρίσκεται κάτω (υπό) από τη γη. Tο υπέργειο και το υπόγειο τμήμα του μετρό. Ο ισόγειος είναι αυτός που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο (ίσα ) με τη γη. Μεσόγειος: στη μέση της γης. Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι στη μέση μεταξύ Αφρικής ,Ασίας και Ευρώπης.

13 απογειώνομαι: φεύγω από τη γη και ανεβαίνω ψηλά.
προσγειώνομαι: κατεβαίνω από τον ουρανό προς τη γη. Προσοχή: έγγειος =εν +γη.=σε γη. Έγγεια ιδιοκτησία: η ιδιοκτησία σε γη, τα χωράφια. ἔγκυος= εν +κύω (έχω μωρό στην κοιλιά μου >κύηση, εγκυμοσύνη)


Κατέβασμα ppt "Παρώνυμα εθνικά πατρωνυμικά - γονεωνυμικά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google