Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ε2’ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ. ΕΑ. Π

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ε2’ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ. ΕΑ. Π"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ε2’ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ. ΕΑ. Π
Ε2’ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.ΕΑ.Π.Θ Ευαγγελος-Γιαννης-Νικολας-Γιωργος-Βασιλης-Θεοδωρα-Ελενα-Στεφανια-Μυρσινη Θεσσαλονικη

2 κΑμαρα Η Καμάρα χτίστηκε το 305 μ.Χ μετά από την νίκη του Γαλέριου κατά των Περσών. Αποτελεί το δυτικό σκέλος μίας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Η θριαμβική αυτή αψίδα ήταν τοποθετημένη κάθετα στην αρχαία Εγνατία, που διέσχιζε την πόλη (δυτικά προς ανατολικά) και αποτελούσε μέρος του Γαλεριανού συγκροτήματος που αναπτύσσονταν κύρια νοτιοδυτικότερα, στις σημερινές πλατείες Ναυαρίνου και Ιπποδρομίου.

3 Λευκοσ πυργοσ Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης κτίστηκε έτσι όπως τον ξέρουμε τον 15 αι. Μ.Χ. από τους Τούρκους για να χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα φρουράςΓενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και θεωρείται το έμβλημα της Θεσσαλονίκης. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.

4 ΡΟΤΟΝΤΑ H Ροτόντα είναι κτίσμα το οποίο προοριζόταν για μαυσωλείο του Γαλέριου. Λόγω της μη χρήσης του αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα, όμοιο με το Πάνθεον στη Ρώμη. Κτίστηκε στα χρόνια του Καίσαρα Γαλέριου γύρω στο 304 μ.Χ. ενώ προοριζόταν ως ναός του Δία ή των Καβείρων, ή ως Μαυσωλείο του Γαλέριου.

5 Νοησισ Το Νόησις είναι Τεχνοπάρκο της Θεσσαλονίκης.Το Τεχνοπάρκο, είναι ένας χώρος διάδρασης. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας. Η ιστορία του Τεχνοπάρκου και των διαδραστικών του εκθεμάτων ξεκινάει από το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 1991. Έκτοτε η έκθεση αποτελεί μόνιμο τμήμα των δραστηριοτήτων του Μουσείου. Η ανταπόκριση των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας των διαδραστικών εκθεμάτων στο Μουσείο είναι ενθουσιώδης.

6 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα (413), πάνω στον τόπο του μαρτυρίου του. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι πεντάκλιτη βασιλική. Στην πορεία του χρόνου υπέστη καταστροφή, σε μεγάλο μέρος, από πυρκαγιά του 629,639 και το 1917. Το διάστημα μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους. Από το 1948 λειτουργεί κανονικά ως ναός και αποτελεί ως μνημείο τέχνης ένα από τα πλέον υπέροχα χριστιανικά μνημεία της ελληνικής ανατολής.

7 ανΑκτορο ΓαλερΙου Το ανάκτορο του Γαλερίου βρίσκεται στην Πλατεία Ναβαρίνου της Θεσσαλονίκης. Το ανάκτορο περιέχει: Ψηφιδωτά της Βυζαντινής και της Ρωμαϊκής εποχής Βασιλική οκτάγωνο Νυμφαίο Το μεγαλύτερο τμήμα της πλατείας Ναβαρίνου καταλαμβάνει ένας επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος που είναι γνωστός στο κοινό ως «Ανάκτορα του Γαλερίου».

8 ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Θεσσαλονίκη περιτειχίστηκε αμέσως μετά την ίδρυσή της από το βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο, το 315 π.Χ. Αργότερα, το 279 π.Χ., έξω από τα τείχη της πόλης συντρίφτηκε φοβερή επίθεση Κελτών επιδρομέων. Μάλιστα, στη μάχη αυτή, σκοτώθηκε και ο βασιλιάς της Μακεδονίας Πτολεμαίος.    Τα τείχη έσωσαν τη Θεσσαλονίκη τον 1ο π.Χ. αιώνα, όταν Θρακικά φύλα πολιόρκησαν την πόλη. Για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος, αναγκάστηκαν οι Θεσσαλονικείς να κατασκευάσουν διάφορα οχυρωματικά έργα στην Ακρόπολη της σημερινής Άνω Πόλης.

9 Αρχαιολογικο Μουσειο Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1912 και εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου 1962. Το 1980 εγκαινιάστηκε μια νέα πτέρυγα για να φιλοξενήσει τα ευρήματα από τις ανασκαφές της δεκαετίας του 1970 στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας με την έκθεση οι «Θησαυροί της Βεργίνας». Στο μουσείο στεγάζονται τα ευρήματα από το νεκροταφείο της Σίνδου, αντικείμενα της Νεολιθικής, Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής και υπάρχει προϊστορική συλλογή. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2001.

10 Μουσειο Βυζαντινου Πολιτισμου
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παράλληλα, με το σύνολο των δραστηριοτήτων του, αποτελεί υποδειγματικό κέντρο διαφύλαξης, έρευνας και προβολής του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού. Από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου, το 1994, εκδίδεται περιοδικό, το πρώτο στο είδος του που δημιουργήθηκε από ελληνικό κρατικό μουσείο. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού απέσπασε το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2005, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών και Εκπαίδευσης του οργανισμού.

11 εικονεσ

12 Ε2’ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.ΕΑ.Π.Θ
Ευαγγελος-Γιαννης-Νικολας-Γιωργος-Βασιλης-Θεοδωρα-Ελενα-Στεφανια-Μυρσινη Θεσσαλονικη


Κατέβασμα ppt "Ε2’ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ. ΕΑ. Π"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google