Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κάποτε στην Αμερική… Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κάποτε στην Αμερική… Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κάποτε στην Αμερική… Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

2 Αιτια μεταναστευσησ Η δημογραφική έκρηξη
Οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη Θρησκευτικοί διωγμοί κυρίως στην Αγγλία το 17ο αι. Βελτίωση μέσων ναυσιπλοΐας.

3 Ιδρυση των αποικιων στην αμερικη
Αρχές του 17ου αιώνα οι εμπορικοί σταθμοί των ισχυρών ναυτικών δυνάμεων της Ευρώπης θα μετατραπούν σε αποικίες. Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ολλανδοί θα στραφούν στη Νότια και Κεντρική Αμερική, ενώ οι Άγγλοι και Γάλλοι προς τη Βόρεια Αμερική.

4 Οι πρώτες 13 αποικίες καθώς και οι λοιπές περιοχές που κατέκτησε η Αγγλία.

5 Σύνθεση των αγγλικών αποικιών στην Αμερική
Τεχνίτες, κατεστραμμένοι επιχειρηματίες, θύματα θρησκευτικών διώξεων, κατάδικοι. Αποικίες βορά: < μαύροι σκλάβοι Αποικίες νότου: < μαύροι σκλάβοι Διαφορές αποικιών βορρά - νότου Οικονομικές συνθήκες στις αποικίες των Άγγλων στην Αμερική: Αποικίες Βορρά: Δυναμική αγροτική Οικονομία Ακμή εμπορίου (κέντρα Βοστόνη, Ν. Υόρκη, Φιλαδέλφεια) Αποικίες Νότου: Φυτείες καπνού, ρυζιού, βαμβακιού. Ιδιοκτήτες φυτειών ήταν Ευρωπαίοι αποικοι Καλλιέργεια γης από μαύρους σκλάβους – άθλιες συνθήκες διαβίωσης Λίγες οι μεγάλες πόλεις. π Πνευματικά χαρακτηριστικά των αποικιών Αποικίες του Βορρά: Δημιουργία των πρώτων πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Πρίνστον, Γέιλ: χώροι διάδοσης ιδεών του Διαφωτισμού Αποικίες Νότου: απουσία ανώτερης εκπαίδευσης

6 Διοίκηση: Ένας κυβερνήτης διορισμένος από την Αγγλία Πολιτικά δικαιώματα: Συνέλευση αποίκων: λόγο στην ψήφιση των νόμων και στην έγκριση των φόρων Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη συνέλευση μόνο μερικοί πλούσιοι άποικοι Αδυναμία εκπροσώπησης αποίκων στο αγγλικό κοινοβούλιο.

7

8 Η επανασταση α. τα προοίμια της κρίσης
πλήρης έλεγχος του εξωτερικού εμπορίου των αποικιών από την Αγγλία 1763: έτος λήξης του επταετούς πολέμου* Στη διάρκεια του πολέμου: χαλαρή επιτήρηση των αποίκων από την Αγγλία + ανοχή στη διεξαγωγή λαθρεμπορίου από τους αποίκους. Όμως: Άγγλοι: περιφρόνησή τους για τους «αγροίκους» Αμερικανούς. Άποικοι: κατηγορίες εναντίον Αγγλίας –αγορά προϊόντων αποικιών σε εξευτελιστικές τιμές- πώληση αγγλικών προϊόντων σε υπέρογκες τιμές. Επιδείνωση της κατάστασης από την οικονομική πολιτική της Αγγλίας. * πόλεμος μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας για τις αποικίες του Καναδά και της Ινδίας. Νίκη των Άγγλων.

9 Αίτια της αμερικανικής επανάστασης
Η σταδιακή διαφοροποίησή τους από τους Άγγλους και η χαλάρωση των συναισθηματικών δεσμών μεταξύ τους. Ενώ θεωρούνταν Άγγλοι υπήκοοι υπήρχε μεγάλη κοινωνική και πολιτική ανισότητα που τόνωσε τις τάσεις αποδέσμευσης.   Η οικονομική εξάρτηση και η στυγνή εκμετάλλευση των αποίκων από τη Μητρόπολη.

10 Κορύφωση δυσαρέσκειας
Ποια ήταν αφορμή – αρχή της κρίσης Η αγγλική κυβέρνηση απαγόρευσε στους αποίκους να εκμεταλλευτούν οικονομικά τις καινούργιες περιοχές που κέρδισε η Αγγλία από τη Γαλλία και την Ισπανία δηλαδή τον Καναδά και τη Λουιζιάνα. Η πρόσθετη φορολογία σε μια σειρά από προϊόντα όπως το τσάι, η ζάχαρη και ο ειδικός φόρος χαρτοσήμου στις εφημερίδες και στα εμπορικά έγγραφα. Κορύφωση δυσαρέσκειας

11 Αντίδραση αποίκων: σταμάτησαν να αγοράζουν αγγλικά προϊόντα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ Η Αγγλία καταργεί τους φόρους εκτός από το τσάι. Οι άποικοι καταστρέφουν αγγλικά φορτία τσαγιού.

12 Η Αγγλία επιβάλλει εμπορικούς περιορισμούς στο λιμάνι της Βοστόνης
Άποικοι μεταμφιεσμένοι σε ινδιάνους επιβιβάστηκαν σε αγγλικά εμπορικά πλοία και πέταξαν τα φορτία τσαγιού στη θάλασσα. Η καταστροφή αυτή απεικονίζεται εδώ. Είναι ενδιαφέρον ότι πέρα από τους καταστροφείς του τσαγιού με τη μορφή ινδιάνων παρουσιάζεται παράλληλα ένα πλήθος να πανηγυρίζει στην αποβάθρα για το γεγονός. Συνεπώς, η όλη δράση μοιάζει σκηνοθετημένη για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους προς τη βρετανική μητρόπολη και τη διάθεση για οριστική ρήξη με αυτή. Η Αγγλία επιβάλλει εμπορικούς περιορισμούς στο λιμάνι της Βοστόνης

13 απευθύνουν στο βασιλιά μια διακήρυξη δικαιωμάτων
Οι Αμερικανοί συγκαλούν –Σεπτέμβρη 1774 το Κογκρέσο= Συνέλευση με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των αποικιών στη Φιλαδέλφεια. απευθύνουν στο βασιλιά μια διακήρυξη δικαιωμάτων Ο Άγγλος βασιλιάς Γεώργιος Γ΄ επιλέγει την ένοπλη σύγκρουση μάχη του Λέξινγκτον (Απρίλιος 1775) => νίκη Αμερικανών Οριστική ρήξη

14 Ρομαντική απόδοση της μάχης του Λέξιγκτον (1775) πίνακας 19ου αιώνα

15 Αμερική: - μετριοπαθείς: συννενόησηκαι συμβιβασμός με μητρόπολη.
- ριζοσπαστες διανοούμενοι οπαδοί του διαφωτισμού: κατά της άσκησης εξουσίας στις αποικίες. Αγγλία: οι φιλελεύθεροι διανοούμενοι κατά της συμπεριφορά ς της κυβέρνησης στους αποίκους Διαμόρφωση δύο τάσεων Κογκρέσο της Φιλαδέλφειας ψηφίζει τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου Επίδραση του Διαφωτισμού Διακήρυξη Ανεξαρτησίας Συνειδητοποίηση από τους αποίκους των κοινών τους στοιχείων. Διαμόρφωση αμερικάνικής συνείδησης Αμερικανική συνείδηση

16 Ιδέες διαφωτισμού

17 το φαινόμενο της αστραπής με βάση τις αρχές του ηλεκτρισμού, και
Το 1752 μελέτησε: το φαινόμενο της αστραπής με βάση τις αρχές του ηλεκτρισμού, και εφηύρε το αλεξικέραυνο

18

19

20 Η Γαλλία και η Ισπανία ανακτούν χαμένα εδάφη
Η πρώτη αμερικανική σημαία με τα 13 αστέρια, σύμβολα των πρώτων αποικιών Η Γαλλία και η Ισπανία ανακτούν χαμένα εδάφη Η Αγγλία υποχρεώνεται να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες – συνθήκη Βερσαλλιών ως ανεξάρτητο κράτος με το ονομα «Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής». Το Σύνταγμα των ΗΠΑ που ισχύει κατά βάση μεχρι σήμερα βασίστηκε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και ανακήρυξε τη χώρα «ομοσπονδία».

21 Τι προβλέπει το Σύνταγμα;
Μια ομοσπονδιακή κεντρική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τα οικονομικά. Κάθε πολιτεία διατηρεί τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, αστυνομίας, δικαιοσύνης και εκπαίδευσης. Η νομοθετική εξουσία ανήκει στο Κογκρέσο που αποτελείται από τη Βουλή και τη Γερουσία. Κάθε πολιτεία εκπροσωπείται στη Βουλή από αριθμό αντιπροσώπων ανάλογο με τον πληθυσμό της. Κάθε πολιτεία αντιπροσωπεύεται στη Γερουσία από δύο αντιπροσώπους ανεξάρτητα από τον πληθυσμό της. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο που εκλέγεται από εκλέκτορες για τέσσερα χρόνια και έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί μία ακόμη φορά. Πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξελέγη ο Γεώργιος Ουάσιγκτον. Η Δικαστική εξουσία με επικεφαλής το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ανεξάρτητη.

22 οι συνέπειεσ τησ Αμερικανικήσ επαναστασησ
Υπήρξε η πρώτη εφαρμογή στην πράξη των ιδεών του Διαφωτισμού. Οι εθνικές ιδιαιτερότητες των αποίκων παραμερίστηκαν και έτσι δημιουργήθηκε όχι μόνο ένα νέο κράτος αλλά και ένα νέο έθνος. Δύο καινούργιοι πολιτειακοί θεσμοί καθιερώνονται: η ομοσπονδία και η αβασίλευτη δημοκρατία. Για πρώτη φορά αποικία αποκτά ανεξαρτησία της ύστερα από μία Επανάσταση. Ιδεολογικά προετοιμάστηκαν η Γαλλική Επανάσταση και άλλα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα Το νέο κράτος αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα σε όλους τους τομείς και εξελίχθηκε σε μεγάλη δύναμη. Οι ΗΠΑ απομάκρυναν οριστικά την Αγγλία από την Αμερική με τη Συνθήκη της Γάνδης το 1814 και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους με το Δόγμα Μονρόε.


Κατέβασμα ppt "Κάποτε στην Αμερική… Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google