Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Η κεραμοποιία και ο μύλος Allatini

2 Τα ιστορικά βιομηχανικά συγκροτήματα αποτελούν μοναδικά δείγματα
της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από αρχιτεκτονική, κατασκευαστική, και τεχνολογική άποψη και τμήμα της «συλλογικής μνήμης» των πόλεων. 

3 Ιστορικά στοιχεία Η οικογένεια Allatini,
-σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες-ήταν Εβραίοι ισπανικής καταγωγής, που ήλθαν στη Θεσσαλονίκη από την Φλωρεντία της Ιταλίας το 1715

4 Ο ΜΥΛΟΣ ALLATINI

5 Η περιοχή Ο χώρος της «Πολιτείας Αλλατίνη» ήταν σύµβολο της πόλης στις «Εξοχές» όπου οι Θεσσαλονικείς έκαναν τα µπάνια τους. Κατ’ αρχήν ήταν παραθαλάσσιος-πριν τα αλλεπάλληλα μπαζώµατα που έγιναν αργότερα. Τα καράβια µε τα σιτηρά έπιαναν εύκολα στα αβαθή νερά από τα χρόνια του Βυζαντίου, όταν η περιοχή ονοµαζόταν «Κελλάριον».

6 Η επιχείρηση Το 1836 η οικογένεια Allatini δημιουργεί,
με πρωτοβουλία του επικεφαλής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της φλωρεντινού ιατρού Μωυσή Allatini, τον πρώτο μύλο.

7 Τα σχέδια είναι του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι που σχεδίασε τα περισσότερα από τα σωζόµενα σήµερα διατηρητέα στην ευρύτερη περιοχή, µε γνωστότερο αυτό που φιλοξενεί σήµερα τη Νοµαρχία Θεσσαλονίκης και στο οποίο έµεναν οι Αλλατίνι μέχρι το 1911, όταν εγκατέλειψαν την πόλη.

8

9 Το 1898 όμως ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά
Το 1898 όμως ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει την ανοικοδόμησή του, και γι' αυτόν τον λόγο εκδίδει ομολογιακό δάνειο στο Χρηματιστήριο των Παρισίων. Το κόστος του νέου μύλου ανήλθε σε 2,75 εκατ. γαλλικά φράγκα και επαναλειτούργησε το 1900.

10 Η παρούσα κατάσταση

11 Το 1926 ο επιχειρηματίας Κοσμάς Πανούτσος από το Κρανίδι της Αργολίδας, αποκτά την εταιρεία. Στη δεκαετία του '30 διπλασιάζεται η αλεστική ικανότητα του μύλου φθάνοντας τους 374 τόνους την ημέρα. Ήταν τότε ο μεγαλύτερος μύλος των Βαλκανίων. Το 1951 για δεύτερη φορά ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά και ανοικοδομείται το 1955.

12 Το γήπεδο του βιομηχανικού συγκροτήματος έχει συνολική έκταση 26.010Μ2. 

13 Προτάσεις επανάχρησης των κτιρίων του συγκροτήματος
Προτάσεις επανάχρησης των κτιρίων του συγκροτήματος

14 1ο βραβείο πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Δημοσιεύτηκε: Πρακτικά Συνεδρίου “ΗΠΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ”, Νέες Τάσεις Σχεδιασμού, Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, 2009

15 Η δημοτική κίνηση μαζί με την "Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης" και 19 κατοίκους της περιοχής του "Αλλατίνη" προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της πρόθεσης των ιδιοκτητών του διατηρητέου συγκροτήματος "Αλευρόμυλοι Αλλατίνη", για τη δημιουργία έξι νέων κτιρίων και υπόγειου πάρκινγκ 400 θέσεων, στο οικόπεδο του συγκροτήματος

16 Το 1848, η οικογένεια δημιουργεί το κεραμοποιείο.
Η κεραμοποιία Το 1848, η οικογένεια δημιουργεί το κεραμοποιείο.

17

18 Τα προϊόντα της «Κεραμεία Αλλατίνη» είναι οξύμαχα πλακίδια και σωλήνες, διακοσμητικοί πλίνθοι και τέσσερις τύποι κεραμιδιών.

19 Το 1935 το κεραμοποιείο καταστράφηκε από πυρκαγιά και επαναλειτούργησε το 1939.

20 Από το 1998 το κεραμοποιείο λειτουργεί σε νέες εγκαταστάσεις στο Κιλκίς

21 Το 2007 η μητρική εταιρεία αλλάζει επωνυμία σε «Κεραμεία Αλλατίνη ΑΕ Διαχείριση Ακινήτων και Συμμετοχών». Το νέο αντικείμενο της είναι η Διαχείριση ακινήτων και συμμετοχών, αξιοποίηση των εντός πόλεως Θεσσαλονίκης μεγάλων ιδιόκτητων οικοπέδων της εταιρείας η δημιουργία μεγάλου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου σε ένα υπέρ-τοπικού χαρακτήρα επιχειρηματικό χώρο.


Κατέβασμα ppt "ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google