Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρύπανση Ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση της σύστασης ή της μορφής των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρύπανση Ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση της σύστασης ή της μορφής των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρύπανση Ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση της σύστασης ή της μορφής των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τη διατάραξη της ισορροπίας του οικοσυστήματος, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την πρόκληση βλαβών στον άνθρωπο.

2 Ατμοσφαιρική ρύπανση Η μεταβολή της σύστασης του ατμοσφαιρικού αέρα.

3 Φυσική ρύπανση της ατμόσφαιαρας Ηφαιστειακή δραστηριότητα Σήψη φυτών και ζώων κά.

4 Ρυπαντές του αέρα Οξείδια του αζώτου και του θείου Μονοξείδιο του άνθρακα Υδρογονάνθρακες Αιωρούμενα στερεά σωματίδια

5 Ξηρή εναπόθεση Μεγάλες συγκεντρώσεις οξειδίων του θείου, οξειδίων του αζώτου και υδρογονανθράκων στον ατμοσφαιρικό αέρα κοντά στις πηγές ρύπανσης (βιομηχανικές καύσεις, χρήση αυτοκινήτων κ.λ.π.). Προκαλούνται βλάβες στα δέντρα και τα φυτά, στις μεταλλικές κατασκευές και επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων.

6 Όξινη βροχή Η ένωση του διοξειδίου του θείου και των οξειδίων του αζώτου με την υγρασία σχηματίζουν θειικό και νιτρικό οξύ που μεταφέρονται με τους ανέμους σε μακρινές αποστάσεις, πριν διαλυθούν στο νερό της βροχής ή το χιόνι και πέσουν στη γη.

7 Μεταφορά ρυπαντών Η Ολλανδία και η Ιταλία δέχονται περισσότερους ρυπαντές από αυτούς που παράγουν Το 30% των ρυπαντών που παράγονται στη Μ. Βρετανία μεταφέρονται στις σκανδιναβικές χώρες καταστρέφοντας τα δάση των κωνοφόρων

8 Συνέπειες της όξινης βροχής Όξινο περιβάλλον σε ποτάμια και λίμνες με pH 4,5 ή και χαμηλότερο (φυσικό pH 7-8,5) Εξαφάνιση ψαριών Μείωση αριθμού των φυτικών και ζωικών ειδών Διαταράχή της γονιμότητας και της καρποφορίας της χλωρίδας Καταστροφή μικροοργανισμών Αποδυνάμωση των μηχανισμών άμυνας

9 Συνέπειες της όξινης βροχής Οξίνιση του εδάφους προκαλώντας μείωση θρεπτικών συστατικών και αύξηση των τοξικών ουσιών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των καλλιεργειών και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

10 Συνέπειες της όξινης βροχής Διάλυση του χαλκού, του καδμίου ή του αλουμινίου στο όξινο υπόγειο νερό με επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Γυψοποίηση των μνημείων

11 Βίντεο: Όξινη βροχή http://youtu.be/eFKE9niBhYc

12 Αλλαγή του κλίματος της γης Το φαινόμενο του θερμοκηπίου / Greenhouse effect Η ελάττωση του στρατοσφαιρικού όζοντος (τρύπα του όζοντος) / Stratospheric Ozone Depletion (Ozone Hole) Το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» / El Nino – Southern Oscillation (ENSO)

13 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου Αέρια που προέρχονται από ανθρωτογενείς δραστηριότητες δημιουργούν στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ένα πυκνό στρώμα που διαπερνούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και θερμαίνουν την επιφάνεια της γης, γιατί το στρώμα αυτό εμποδίζει την έξοδο των υπέρυθρων ακτίνων.

14 Βίντεο: φαινόμενο του θερμοκηπίου http://youtu.be/tPMad2A7zAA

15 Συνέπειες της έντασης του φαινομένου του θερμοκηπίου Ανύψωση της στάθμης της θάλασσας Τήξη των πάγων στους πόλους Ξηρασία σε γόνιμα εδάφη

16 Το ατμοσφαιρικό όζον Βρίσκεται 15-35 χλμ πάνω από την επιφάνεια της γης κι ενεργεί ως προστατευτικό κέλυφος ενάντια στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.

17 Τροποσφαιρικό όζον Βρίσκεται σε ύψος 0-10 χλμ από την επιφάνεια της γης, είναι προϊόν ρύπανσης και επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

18 Τρύπα του όζοντος Μέιωση του στρώματος του στρατοσφαιρικού όζοντος με αποτέλεσμα την είσοδο μεγαλύτερης επικίνδυνης ακτινοβολίας της γης.

19 Αιτίες της τρύπας του όζοντος Οι χλωροφθοράνθρακες (CFC) που χρησιμοποιούνται ως προωθητικά σε σπρέι, στη βιομηχανία αφρώδους πλαστικού, στην ψυκτική βιομηχανία κα.

20 Συνέπειες από την τρύπα του όζοντος Στην ανθρώπινη υγεία Καρκίνος του δέρματος Οφθαλμολογικές παθήσεις Εξασθένιση ανοσοποιητικού συστήματος Στα οικοσυστήματα Μείωση απόδοσης καλλιεργειών Αναστολή ρυθμού φωτοσύνθεσης

21 Βίντεο: τρύπα του όζοντος http://youtu.be/vIuaasLeQAM

22 Λέξεις κλειδιά Ρύπανση Ρυπαντές του αέρα Όξινη βροχή Φαινόμενο του θερμοκηπίου Τρύπα του όζοντος Χλωροφθοράνθρακες


Κατέβασμα ppt "Ρύπανση Ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση της σύστασης ή της μορφής των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google