Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεσογειακή Βλάστηση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεσογειακή Βλάστηση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεσογειακή Βλάστηση

2 Μεσογειακό Κλίμα Το μεσογειακό κλίμα χαρακτηρίζεται από υγρούς, ήπιους χειμώνες και μεγάλα, θερμά, ξηρά καλοκαίρια. Το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων βροχοπτώσεων σημειώνεται το χειμώνα και οι μήνες ξηρασίας μπορεί να είναι πολλοί, με την εξαίρεση θερινών καταιγίδων. Λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρινής ξηρασίας οι πυρκαγιές είναι, επίσης, χαρακτηριστικό φαινόμενο του μεσογειακού κλίματος.  Αυτός o τύπος κλίματος εμφανίζεται στη λεκάνη της Μεσογείου, από όπου πήρε και το όνομά του, αλλά και σε 4 ακόμα περιοχές του πλανήτη. Σε μεγάλο μέρος της Καλιφόρνια, στην κεντρική Χιλή, σε μέρος της δυτικής και νοτιοδυτικής Αυστραλίας και στη νοτιοδυτική Νότια Αφρική. 

3

4 Παράγοντες Μεσογειακού Κλίματος
Παράγοντες Μεσογειακού Κλίματος Κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τη διαμόρφωση των μεσογειακών κλιματικών συνθηκών είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, το γεωγραφικό πλάτος, το ανάγλυφο και οι θερμοκρασίες επιφανειακών υδάτων των γύρω θαλάσσιων όγκων.  Σε αυτά τα πλαίσια παρατηρούμε ότι ,σε όλες τις περιπτώσεις , το μεσογειακό κλίμα εμφανίζεται σε περιοχές στα δυτικά των ηπείρων σε γεωγραφικό πλάτος 30 με 40 μοίρες και στα δύο ημισφαίρια και σε περιοχές κοντά σε μεγάλους όγκους νερού. 

5

6 Βεβαίως, παρά τα κοινά χαρακτηριστικά, δε λείπουν και οι διαφορές μεταξύ των παραπάνω τύπων μεσογειακού κλίματος τόσο μεταξύ όσο και εντός των περιοχών, που αναφέρθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις περιοχές του Νοτίου ημισφαιρίου εμφανίζουν πιο εύκρατο κλίμα, στη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία οι καλοκαιρινές βροχές είναι περισσότερες από τις άλλες περιοχές, στη Χιλή και την Καλιφόρνια, είναι συχνή η καλοκαιρινή, θαλασσινή ομίχλη. Στη λεκάνη της Μεσογείου, από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα στα βόρεια και ανατολικά, το κλίμα είναι πιο κοντά στο ηπειρωτικό και δεν είναι σπάνιοι οι ξαφνικοί παγετοί. Διαφορετικός είναι και ο βαθμός βιογεωγραφικής απομόνωσης για τις διάφορες περιοχές -μεγαλύτερος στην Αυστραλία, ακολουθούν Ν. Αφρική, Χιλή, Καλιφόρνια και τέλος οι Μεσογειακές περιοχές.

7

8 Χλωρίδα Βελανιδιά (φυλλοβόλο) Σφενδάμι

9 Φλαμουριά Καστανιά

10 Μακία Βλάστηση Φρύγανα

11 Κουμαριά Δάφνη

12 Κρόκος Κυπριακός Κολχικό

13 Πανίδα Χελώνα Καρέτα-Καρέτα Δελφίνι

14 Καρχαρίας Φώκια

15 Χταπόδι Φίδι (Δεντρογαλιά)

16 Αετός Νυχτερίδα

17 Αγρινό Κύπρου Σκαντζόχοιρος

18 Τέλος Μαρία Καπετάνιου Α3


Κατέβασμα ppt "Μεσογειακή Βλάστηση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google