Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανδρουλάκη Μελιτίνη Γεωργούλια Μαριάννα. Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης η οποία αρχίζει το τελευταίο 10ήμερο του μήνα. Πήρε το όνομά του από.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανδρουλάκη Μελιτίνη Γεωργούλια Μαριάννα. Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης η οποία αρχίζει το τελευταίο 10ήμερο του μήνα. Πήρε το όνομά του από."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανδρουλάκη Μελιτίνη Γεωργούλια Μαριάννα

2 Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης η οποία αρχίζει το τελευταίο 10ήμερο του μήνα. Πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο θεό του πολέμου, Άρη στα αγγλικά Μars.

3

4 Παλαιότερα τον Μάρτη είχε πολύ κρύο και τα τελευταία χιόνια δεν έλιωναν μέχρι το πρώτο φώς του ανοιξιάτικου Απρίλη. Ακόμα και σήμερα ο καιρός δεν είναι σταθερός. Μπορεί από μία ηλιόλουστη μέρα να καταλήξουμε σε ένα βροχερό απόγευμα. Γι’ αυτό τον λόγο τον συνοδεύουν ένα σωρό παροιμίες.

5 «Φύλα ξύλα για τον Μάρτη να μη κάψεις τα παλούκια». (Άγνωστος) «Όπως ασπρίζουν τα βουνά το Μάρτη από τα χιόνια, έτσι ν΄ ασπρίσουν τα μαλλιά της νύμφης απ΄ τα χρόνια». (Άγνωστος) «Αν ρίξ' ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά πό 'χει πολλά σπαρμένα». (Άγνωστος) «Μάρτης βρέχει; Ποτέ μην πάψει» ή «Μάρτης έβρεχε κι ο θεριστής χαιρόταν» (Άγνωστος)

6 Βλάσταρος και Ανοιξιάτης γιατί τον Μάρτη ανθίζει η φύση. Γδάρτης και Παλουκοκαύτης γιατί κάνει πολύ κρύο. Δίγαμος γιατί ο μύθος λέει ότι είχε δύο γυναίκες.

7

8 Στις 25 του Μάρτη γιορτάζουμε την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Επίσης είναι η μέρα του Ευαγγελισμού της θεοτόκου.

9 Όταν ήρθε η ώρα να πίουνε το κρασί της χρονιάς οι 12 μήνες από το ίδιο βαρέλι, ο Μάρτης παρίστανε τον κουτσό για να πιεί από την βρύση του Δεκέμβρη που ήταν τελευταία. Έτσι δεν άφησε ούτε σταγόνα. Όταν οι 11 μήνες το ανακάλυψαν τον άσπρισαν στο ξύλο. Έτσι το μαρτάκι έχει κόκκινο χώμα από το μεθύσι και άσπρο από το ξύλο που έφαγε ο Μάρτης.

10

11 Την αρχαία εποχή, με την είσοδο της άνοιξης και με την εμφάνιση των πρώτων χελιδονιών τα παιδιά τραγουδούσανε ειδικό χελιδόνισμα, οι πρώτοι στίχοι του οποίου ήταν οι εξής «Ηλθ' ήλθε χελιδών Καλάς ώρας άγουσα Καλόυς ενιαυτούς Επί γαστέρι λευκά Απί νώτα μέλαινα».

12 http://www.paidika.gr/ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%81 %CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82 https://www.google.gr/search?q


Κατέβασμα ppt "Ανδρουλάκη Μελιτίνη Γεωργούλια Μαριάννα. Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης η οποία αρχίζει το τελευταίο 10ήμερο του μήνα. Πήρε το όνομά του από."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google