Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι 7 σοφοί της αρχαιότητας " Πυθαγόρας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι 7 σοφοί της αρχαιότητας " Πυθαγόρας""— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι 7 σοφοί της αρχαιότητας " Πυθαγόρας"
Οι 7 σοφοί της αρχαιότητας " Πυθαγόρας" Ομάδα Εργασίας:" Οι φουσκωτοί "

2 Θέματα Ομάδας Η ζωή του Πυθαγόρα Θαλής ο Μιλήσιος

3

4 Περιεχόμενα Η ζωή του Πυθαγόρα: Γέννηση και καταγωγή Σπουδές
Τα ταξίδια και η παιδεία του Γενική Αναφορά: Σχολή Επιτεύγματα

5

6 Πυθαγόρας ο Σάμιος, υπήρξε σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Είναι ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών και δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων, που κατοχύρωσε με όλες τις σχετικές αριθμητικές και γεωμετρικές αποδείξεις. Γεννήθηκε σε χρονολογία που δεν μας είναι γνωστή, αλλά που εικάζεται πως είναι μεταξύ των ετών π.Χ. και ως επικρατέστερος τόπος γεννήσεως παραδίδεται η νήσος Σάμος. Πέθανε στο Μεταποντίον της Ιταλικής Λευκανίας σε μεγάλη ηλικία, περί το π.Χ.

7 Γέννηση και Καταγωγή Οι περισσότεροι αρχαίοι συγγραφείς συμφωνούν πως είναι γιος του Μνησάρχου, διαφωνούν όμως ως προς την καταγωγή του. Aπό παιδί ο Πυθαγόρας έδειχνε πως ήταν ικανός για κάθε σπουδή, ο Μνήσαρχος τον οδήγησε στην Τύρο και φρόντισε να μυηθεί στις διδασκαλίες των Χαλδαίων. Από εκεί ο Πυθαγόρας ήρθε ξανά στην Ιωνία και συναναστράφηκε αρχικά με τον Φερεκύδη από τη Σύρο κι έπειτα με τον Ερμοδάμαντα τον Κρεοφύλειο από την Σάμο. Όταν δε ο Μνήσαρχος απέπλευσε προς την Ιταλία, πήρε μαζί του τον νεαρό Πυθαγόρα στην Ιταλία, σύμφωνα με την εκδοχή του Νεάνθη.

8 Σπουδές Όντας ακόμη έφηβος, η φήμη του έφθασε εις την Μίλητο προς τον Θαλή και εις την Πριηνή προς τον Βίαντα, τους δύο εκ των επτά σοφών. Την εποχή όπου ο Πυθαγόρας ήταν περίπου δεκαοκτώ ετών έφυγε μαζί με τον Ερμοδάμαντα τον Κρεοφύλειο για την Μίλητο. Κοντά στον Θαλή ο Πυθαγόρας έλαβε την πρώτη του σοβαρή εκπαίδευση πάνω στα μαθηματικά, τη γεωμετρία και όσα έχουν σχέση με τους αριθμούς και τους υπολογισμούς. Ήταν ο Θαλής που προέτρεψε τον Πυθαγόρα να μεταβεί στην Αίγυπτο και να συναναστραφεί με τους ιερείς της Μέμφιδος και της Διοσπόλεως.

9 Τα ταξίδια και η παιδεία
Έτσι λοιπόν ο Πυθαγόρας φτάνει στην Ηλιούπολη και από εκεί ταξιδεύει προς την Μέμφιδα και κατόπιν φθάνει στην Διόσπολη . Eντρύφησε ακόμη περισσότερο στη γεωμετρία και την αστρονομία τελειοποιώντας τις γνώσεις του κι έφθασε στο απόγειο της μάθησης της επιστήμης των αριθμών και της μουσικής. O Πυθαγόρας έμεινε 22 χρόνια στην Αίγυπτο και κατόπιν μεταφέρθηκε στη Βαβυλώνα, αιχμάλωτος από τους στρατιώτες του Καμβύση διδασκόμενος θεολογικά και αστρονομικά θέματα για άλλα δώδεκα έτη, επιστρέφοντας στη Σάμο άγων ήδη το πεντηκοστό έκτο έτος της ηλικίας του.

10 Γενική Αναφορά: Στη Σχολή του
Η εσωτερική σχολή του Πυθαγόρα θεωρείτε το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου. Πρώτος ο Πυθαγόρας εισήγαγε στην Ελλάδα το σύστημα της πρακτικής φιλοσοφίας, της ηθικής των ανθρωπίνων καθηκόντων. Η φιλοσοφία του υποβοηθούσε τον άνθρωπο να εξυψώσει βαθμιαία την ψυχή και το νου του.Παρόλο που η σχολή του, ριζοσπαστικά για την εποχή του , δεχόταν και άνδρες και γυναίκες , η διδασκαλία του προοριζόταν για λίγους ή όπως εκείνος έλεγε : «μη είναι προς πάντας πάντα ρητά».

11 Γενική Αναφορά :Των Επιτευγμάτων
Το «ναι» και το «όχι», αν και είναι οι πιο σύντομες από όλες τις λέξεις, χρειάζεται να τις σκεφθεί κανείς πολύ προηγουμένως. Να κάνεις αυτά που νομίζεις πως είναι σωστά, έστω κι αν κάνοντας αυτά πρόκειται να σε κακολογήσουν. Γιατί ο όχλος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος. Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου. Αν δεν μπορείς να έχεις έναν πιστό φίλο, να είσαι ο ίδιος φίλος του εαυτού σου. Το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται με των άθροισμα των τετραγώνων των δύο καθέτων πλευρών.

12

13

14 (Γενική Ιστορική Αναφορά)
Θέμα 2ο Θαλής ο Μιλήσιος (Γενική Ιστορική Αναφορά)

15 Ο Θαλής γεννήθηκε στην Μίλητο γύρω στο 620 π. Χ
Ο Θαλής γεννήθηκε στην Μίλητο γύρω στο 620 π.Χ. Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί πως ο Θαλής πρόβλεψε την έκλειψη Ηλίου του 585 π.Χ. Ο Διογένης Λαέρτιος σημειώνει πως ο Θαλής πέθανε την περίοδο της 58ης Ολυμπιάδας ( π.Χ.) σε ηλικία 78 ετών.

16 Ο Θαλής ο Μιλήσιος ανακάλυψε τις τροπές (ηλιοστάσια), το ετερόφωτο της Σελήνης, καθώς και τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό, από τις ελκτικές ιδιότητες του ορυκτού μαγνητίτη και του ήλεκτρου (κεχριμπάρι). Αναφέρεται ως σπουδαίος γεωμέτρης Είχε ανάμιξη στην πολιτική

17 Γνωμικά «Γνώθι σ' αυτόν», «Μέτρω χρω»,
«πρεσβύτατον των όντων θεός αγέννητον γαρ», «κάλλιστον κόσμος ποίημα γαρ θεού», «μέγιστον τόπος άπαντα γαρ χωρεί»,

18 Το Θεώρημα του Θαλή Τρεις παράλληλες ευθείες που τέμνονται από δυο ή περισσότερες μη παράλληλες ευθείες σχηματίζουν τμήματα ανάλογα

19 Ευχαριστουμε για την προσοχη σας
Τέλος Παρουσίασης Ευχαριστουμε για την προσοχη σας


Κατέβασμα ppt "Οι 7 σοφοί της αρχαιότητας " Πυθαγόρας""

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google