Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΣΥΡΜΑΤΗ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΣΥΡΜΑΤΗ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΣΥΡΜΑΤΗ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΟΥΝΑΣΗ

2 Ο οποιοσδήποτε τρόπος συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων
Ο οποιοσδήποτε τρόπος συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει τις σχέσεις μεταξύ των λαών και των ατόμων και την ανταλλαγή πνευματικών και υλικών αγαθών. Ειδικότερα όμως, σημαίνει τη μετάδοση μηνυμάτων και ειδήσεων από τόπο σε τόπο. Η ανάγκη αυτή εμφανίστηκε από τα παλιά χρόνια. Αρχικά εφαρμόστηκαν οι πρωτόγονοι τρόποι μετάδοσης μηνυμάτων με σύννεφα καπνού ή με κάτοπτρα που ανακλούσαν τις ακτίνες του ήλιου ή με φανάρια που η κατάλληλη κίνησή τους σήμαινε κάτι. Οι πρώτες όμως μορφές επικοινωνίας παραχώρησαν τη θέση τους, μετά τον Α' και κυρίως το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ενσύρματη πρώτα και ύστερα στην ασύρματη επικοινωνία.

3 ΕΝΣΥΡΜΑΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενσύρματη επικοινωνία είναι εκείνη που γίνεται με τη χρησιμοποίηση καλωδίων. Τα κυριότερα και πιο διαδομένα μέσα ενσύρματης επικοινωνίας είναι ο τηλέγραφος και το τηλέφωνο. Στις υπεραστικές ενσύρματες επικοινωνίες χρησιμοποιούνται ομοαξονικά καλώδια, που μπορούν να μεταφέρουν συγχρόνως μέχρι 960 συνδιαλέξεις. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ρευμάτων υψηλής συχνότητας. Για κάθε συνδιάλεξη χρησιμοποιείται ένα ρεύμα υψηλής συχνότητας (διαφορετική όμως για δυο διαφορετικές συνδιαλέξεις) που διαμορφώνεται ανάλογα με τη συχνότητα του ήχου της ομιλίας.

4 Στην ενσύρματη επικοινωνία ανήκουν και τα υποβρύχια καλώδια, που χρησιμοποιούνται για την ενσύρματη σύνδεση των νησιών με την ξηρά, αλλά και των ηπείρων μεταξύ τους, όταν μεσολαβεί θάλασσα. Τα υποβρύχια καλώδια εμφανίζουν απέναντι στην ασύρματη επικοινωνία το πλεονέκτημα του μεγάλου αριθμού διοδεύσεων , δηλ. της ικανότητας πολλών συνδιαλέξεων συγχρόνως.

5 ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ασύρματη επικοινωνία είναι εκείνη που γίνεται χωρίς καλώδια. Απαραίτητες συσκευές στο είδος αυτό της επικοινωνίας είναι ο πομπός και ο δέκτης. Τα σήματα εκπέμπονται με μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με μήκος κύματος γύρω στα 8 cm. Μια τέτοια ακτινοβολία όμως, δεν μπορεί να παρακάμψει τα διάφορα φυσικά εμπόδια, που συναντά κατά τη διάδοσή της. Τα κυριότερα εμπόδια είναι τα βουνά και η σφαιρικότητα της γης γι' αυτό το λόγο είναι αναγκαία η ύπαρξη των σταθμών αναμεταδόσεως, δηλ. υπάρχουν σταθμοί, σε ορισμένα διαστήματα, περίπου 70 χλμ. με οπτική επαφή μεταξύ τους.

6 Από τι αποτελείται ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας
Ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αποτελείται από τους σταθμούς βάσης, τα κινητά τηλέφωνα (ή τερματικούς σταθμούς) και τα ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα (ή κέντρα ελέγχου και μεταγωγής κλήσεων). Κάθε φορά που κάνουμε μία κλήση, στέλνουμε από το κινητό μας τηλέφωνο, σήμα στην πιο κοντινή κεραία του σταθμού βάσης της περιοχής που βρισκόμαστε. Ο σταθμός βάσης επεξεργάζεται το σήμα και στη συνέχεια μέσω καλωδίων ή ασύρματα μέσω μικροκυματικών κεραιών (μικροκυματικών πιάτων) το στέλνει στο κοντινότερο ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο. Από εκεί, πάλι μέσω καλωδίων ή μικροκυματικών κεραιών, το σήμα φτάνει στο σταθμό βάσης που καλύπτει την περιοχή όπου βρίσκεται ο καλούμενος. Με αυτόν τον τρόπο, η συνομιλία είναι συνεχής και αμφίδρομη εντός του δικτύου, επιτρέποντας την επικοινωνία συνδρομητών που βρίσκονται σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Στην περίπτωση που κάποιος "κρίκος" του δικτύου αυτού "σπάσει", τότε σταματάει η επικοινωνία των δύο συνδρομητών. Ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αποτελείται από τις κεραίες σε σταθερά σημεία, τα κινητά τηλέφωνα και τα κέντρα ελέγχου και μεταγωγής κλήσεων.

7

8 98 Wi-Fi η ασύρματη επικοινωνία του αύριο
Το Wi-Fi (Wireless Fidelity) σήμερα είναι ο πιο διαδεδομένος ασύρματος τρόπος σύνδεσης σε φορητούς υπολογιστές, κονσόλες videogame, laptop, εκτυπωτές, smartphones και άλλα περιφερειακά. Η νέα τεχνολογία, ονόματει Wi-Fi Direct, θα μπορεί αυτομάτως να βρίσκει αν υπάρχουν στην γύρω περιοχή άλλες συσκευές με το ίδιο λογισμικό και θα συνδέεται αμέσως μαζί τους. Η ακτίνα δράσης του Wi-Fi Direct μπορεί να φτάσει μέχρι και ένα χιλιόμετρο και θα μπορεί να μεταφέρει αχρεία, εικόνες, μουσική και άλλα δεδομένα με υψηλές ταχύτητες.


Κατέβασμα ppt "ΕΝΣΥΡΜΑΤΗ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google