Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ecodriving-Οικολογικά αυτοκίνητα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ecodriving-Οικολογικά αυτοκίνητα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ecodriving-Οικολογικά αυτοκίνητα

2 Τι ονομάζουμε EcoDriving;

3 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Να αλλάζεις ταχύτητα στις rpm όπου είναι και η πιο οικονομική «περιοχή» λειτουργίας του κινητήρα. Ο μεγάλος αριθμός στροφών και η υπερβολική ταχύτητα αυξάνουν αρκετά την κατανάλωση καυσίμου.

4 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Να οδηγείς με σταθερή ταχύτητα, χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση μετάδοσης. Να αποφεύγεις άσκοπα φρεναρίσματα ή αλλαγές ταχυτήτων. Αποφεύγετε τις απότομες επιταχύνσεις.

5 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Να προβλέπεις τις συνθήκες κυκλοφορίας. Παρατήρησε όσο πιο μακριά μπορείς ώστε να είσαι σε θέση να προβλέπεις και να ενεργείς κατάλληλα. Μέσα στην πόλη η επιθετική οδήγηση είναι κίνδυνος…

6 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Να σταματάς επιβραδύνοντας ομαλά. Όταν αφήνουμε το όχημά μας να κυλήσει με κάποια σχέση χωρίς να πατάμε γκάζι, τότε η κατανάλωση είναι μηδέν. Αν πρόκειται π.χ. να σταματήσεις σε διασταύρωση, άσε όσο πιο νωρίς το γκάζι με επιλεγμένη μια υψηλή σχέση μετάδοσης.

7 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Να σβήνεις τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις. Στα σύγχρονα οχήματα (1990 κ μετέπειτα), μη χρησιμοποιείς το γκάζι για να βάλεις μπρος και μην προθερμαίνεις τον κινητήρα.

8 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Κάνε τακτική συντήρηση του οχήματός σου και των ελαστικών. Πίεση μικρότερη των 0,3bar σε σχέση με αυτή που συνιστά ο κατασκευαστής, αυξάνει την κατανάλωση κατά 3%.

9 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Να αποφεύγεις την μεταφορά περιττών φορτίων. Οδηγώντας με 120χλμ/ώρα και τοποθετημένες αποσκευές στην σχάρα οροφής, η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί έως και 39%. Μην οδηγείς με τα παράθυρα άσκοπα ανοιχτά.

10 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Να κάνεις συνετή χρήση του κλιματισμού, μόνο όταν είναι απαραίτητο και ποτέ μην τον ρυθμίζεις κάτω των 23οC. Η χρήση του σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης αυξάνει την κατανάλωση κατά 20%.

11 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Στις στροφές να επιβραδύνεις ομαλά. Εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου. Άσε νωρίς το γκάζι πριν τη στροφή, ώστε να μη χρειαστεί να φρενάρεις απότομα.

12 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Να αποφεύγεις τη χρήση οχήματος για σύντομες διαδρομές. Υπάρχουν και τα ΜΜΜ. Ποδήλατο ή περπάτημα είναι ότι καλύτερο. Γιατί εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, βελτιώνουμε και την φυσική μας κατάσταση!

13 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Να χρησιμοποιείς το βοηθητικό εξοπλισμό. (στροφόμετρο, cruise control, trip computer) Ειδικά ο υπολογιστής ταξιδιού σε βοηθά να αυτοαξιολογηθείς εφαρμόζοντας τους κανόνες του Ecodriving σε πραγματικές συνθήκες.

14 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Να επιλέγεις το σωστό όχημα. Σωστό τύπο και μέγεθος οχήματος που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες σου.

15 Οδηγίες Οικολογικής Οδήγησης
Να σχεδιάζεις την διαδρομή προτού ξεκινήσεις, επιλέγοντας την πιο σύντομη και με λιγότερη κίνηση.

16 Οικολογικά αυτοκίνητα
Υπάρχουν τρία είδη αυτοκινήτων : Τα συμβατικά Τα υβριδικά Τα ηλεκτροκίνητα

17 Συμβατικό αυτοκίνητο. Κινείται µε βενζινοκινητήρα ή πετρελαιοκινητήρα. Έχει ένα ρεζερβουάρ το οποίο μπορούμε να γεμίσουμε µε 40 έως 50 λίτρα καύσιμο, ανάλογα µε τον τύπο του αυτοκινήτου, και να ταξιδέψουμε 400 έως 600 χλµ.

18

19 Υβριδικό αυτοκίνητο. Έχει τη δυνατότητα του συμβατικού, ταυτόχρονα όμως διαθέτει και ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος λειτουργεί στις φάσεις της κίνησης κατά τις οποίες δεν απαιτείται όλη η ισχύς του βενζινοκινητήρα. Έτσι ο βενζινοκινητήρας είναι ο κύριος κινητήρας του υβριδικού, αλλά στις φάσεις αργής κίνησης τη θέση του παίρνει ο ηλεκτροκινητήρας.

20

21

22 Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.
Δεν διαθέτει βενζινοκινητήρα ή πετρελαιοκινητήρα. Αποκαλείται και αυτοκίνητο πόλης γιατί τα χλμ που μπορούμε να κάνουμε είναι μέχρι 100. Το ηλεκτροκίνητο εξυπηρετεί στις αστικές μετακινήσεις, αλλά όταν γυρίζουμε σπίτι πρέπει να διαθέτουμε γκαράζ για να το βάλουμε να φορτίσει. Τέτοιοι περιορισμοί το κάνουν δύσκολο να εξυπηρετήσει τους περισσότερους.

23 Υβριδικό εναντίον συμβατικού
Το κόστος των υβριδικών αυτοκινήτων αντιστοιχεί στο 1/4 των συμβατικών. Επίσης δεν χρειάζεται συντήρηση στο βαθμό που χρειάζεται το συμβατικό, ενώ ως μηχανισμός είναι πολύ πιο απλός. Το βασικότερο, εκπέμπει λιγότερους ρύπους, ενώ για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων που οδηγούν υβριδικό δεν ισχύει ο δακτύλιος

24 Υβριδικό εναντίον ηλεκτροκίνητου
Το υβριδικό σε σχέση µε τα ηλεκτροκίνητο δεν έχει περιορισμούς στις αποστάσεις. Καλύπτει όλες τις ανάγκες, και μάλιστα οι επόμενες γενιές υβριδικών θα παρέχουν τη δυνατότητα τα πρώτα χλµ. κίνησης να είναι καθαρά ηλεκτρικά. Παράλληλα ωστόσο εξελίσσονται και τα ηλεκτροκίνητα, αφού από 100 χλµ. θα μπορούμε να κινηθούμε μέχρι 200 χλµ.


Κατέβασμα ppt "Ecodriving-Οικολογικά αυτοκίνητα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google