Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ. ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ Ή ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ. ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ Ή ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ. ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ Ή ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;
Σελίδες

2 Να γραφτούν στο τετράδιο
Η χριστιανική ηθική προτείνει έναν τρόπο ζωής που προκύπτει από τη δημιουργία σχέσης του ανθρώπου με το Θεό. Δόγματα = ο τρόπος ζωής που προτείνει η Εκκλησία. Τριαδικό Δόγμα = τρία ισότιμα πρόσωπα + ο τρόπος ύπαρξής τους είναι η αγάπη, η συνεργασία, η συνεννόηση. Ο άνθρωπος καλείται να ζήσει σύμφωνα με τον τρόπο ζωής του Θεού. Θ. Ευχαριστία = ένωση με το Χριστό + με το συνάνθρωπο.

3 1. Δόγματα, φόρμουλες ζωής
Υπάρχουν κοινωνίες που οργανώνουν τα διάφορα «πρέπει» σε κώδικα, σε σύστημα ηθικής. Σκοπός της Εκκλησίας δεν είναι να προσφέρει ένα σύστημα ηθικής, δηλαδή λεπτομερείς καταλόγους καλών και κακών πράξεων ή κανόνες καλής συμπεριφοράς.

4 Η Εκκλησία προτείνει στον άνθρωπο τον τρόπο ζωής της, για να αποφασίσει ο ίδιος ελεύθερα αν θα τον επιλέξει. Αυτό τον τρόπο ζωής τον έχει καταγράψει σε σύντομες διατυπώσεις που ονομάζονται δόγματα. Στην παράδοση της Εκκλησίας δόγμα είναι η καταγραφή αληθειών που της έχουν αποκαλυφθεί και, ταυτόχρονα, η συμπύκνωση ενός τρόπου ζωής που προτείνει στον άνθρωπο και αποφασίζει ο ίδιος ελεύθερα αν θα τον επιλέξει.

5 Το Τριαδικό δόγμα: Ο Θεός του Χριστιανισμού είναι Τριάδα, (Πατέρας + Υιός + Άγιο Πνεύμα) τρία Πρόσωπα ισότιμα μεταξύ τους, και το καθένα μοναδικό κι ανεπανάληπτο. Ο Θεός του Χριστιανισμού δεν είναι μοναχική ύπαρξη∙ είναι μια αγαπητική συντροφιά αδιάκοπη και άφθαρτη.

6 Την Αγ. Τριάδα την εικονίζει η σκηνή της φιλοξενίας που πρόσφερε ο Αβραάμ σε τρεις ξένους (τρεις αγγέλους). Η ομοιότητα των τριών αγγέλων δηλώνει την κοινή ουσία, ενώ η διαφορά στην ένδυση και τη στάση του σώματος δηλώνει τη διάκριση των Υποστάσεων.

7

8 Καλώντας η Εκκλησία τον άνθρωπο να δημιουργήσει σχέση με το Θεό τον καλεί να γίνει κοινωνός του τρόπου ζωής του Θεού. Να βιώσει ως καθημερινό τρόπο ζωής την αγάπη,

9 την ισότητα,

10 τη μοναδικότητα,

11 Ο Χριστιανός δεν μπορεί να εγκολπωθεί ούτε τον
και τη συνύπαρξη όλων. Ο Χριστιανός δεν μπορεί να εγκολπωθεί ούτε τον ατομικισμό, ούτε και τη μαζοποίηση του ανθρώπου, των κοινωνιών και των πολιτευμάτων του.

12 Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να κατανοούνται και οι εντολές του Θεού που βρίσκονται στην Αγία Γραφή, καθώς και οι διάφοροι κανόνες της Εκκλησίας. Οι εντολές δεν είναι ποινικοί νόμοι που αν παραβιαστούν θα επιβληθεί κάποια ποινή από κάποιον δικαστή, αλλά μάλλον ιατρικές οδηγίες.

13 Π. χ. η οδηγία ότι ο οργανισμός του ανθρώπου χρειάζεται νερό.
Από κει και πέρα αρχίζει η προσωπική ευθύνη του καθενός. Αν δεν τρέξει στην πηγή θα πάθει αφυδάτωση. Η παραμέληση αυτής της ιατρικής οδηγίας οδηγεί σε κάποιο κακό. Το κακό αυτό είναι συνέπεια μιας προσωπικής επιλογής – όχι ποινή που επιβάλλει ο γιατρός ή η πηγή.

14 Και η φιλία έχει απαιτήσεις!
ψέμα, αδικία, συκοφαντία, κάνουν κακό στη σχέση και στη φιλία

15 Και οι σχέσεις έχουν τα δικά τους «πρέπει».

16 Οι εντολές φαίνεται να εμπεριέχουν περιορισμούς.
Είναι σαν τους περιορισμούς των αθλητών για να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.

17 Οι περιορισμοί των εντολών είναι
ασφαλιστικές δικλείδες, που εξασφαλίζουν στον άνθρωπο την ελευθερία από τις δυνάμεις της φθοράς, του ατομικισμού και του θανάτου που καραδοκούν να τον υποδουλώσουν.

18 2. Πνευματικός άνθρωπος Εκείνος που αγωνίζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση ονομάζεται πνευματικός άνθρωπος.

19 Πνευματικός είναι εκείνος του οποίου ολόκληρη η ύπαρξη (ψυχή και σώμα σκέψη και θέληση, επιθυμία και πράξη) διαποτίζεται από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και απ’ αυτό ενισχύεται στον αγώνα του. Όπως σε κάθε τι στην Εκκλησία, έτσι κι εδώ ο Θεός δε δρα αυθαίρετα, χωρίς τη θέληση του ανθρώπου.

20 τις ύπαρξής του στη δράση
Από τον άνθρωπο εξαρτάται το άνοιγμα τις ύπαρξής του στη δράση του Αγίου Πνεύματος.

21 Όπως το άνοιγμα των ρουθουνιών μας στον ατμοσφαιρικό αέρα, προκειμένου αυτός να μπει και να δράσει στα πνευμόνια μας.

22 Αυτό επιτυγχάνεται με τα Μυστήρια
Στη θεία Ευχαριστία ο άνθρωπος έχει αληθινά τη δυνατότητα να φάει και να πιεί την αναστημένη σάρκα και το αίμα του Χριστού. Κάθε άνθρωπος ενώνεται με το Χριστό, αλλά και με όλους τους ανθρώπους που τρέφονται με το κοινό φάρμακο τη Θ. Κοινωνία.

23 Αφενός εμβολιάζεται με το φάρμακο που θα νικήσει τη φθορά και δε θα επιτρέψει στο θάνατο να είναι αυτός η τελική κατάληξη του ανθρώπου.

24 Αφετέρου βιώνει ένα νέο τρόπο ζωής, κοινωνικό.
Η Θ. Κοινωνία δείχνει πως πρόκειται για υπόδειγμα ενός ήθους συνύπαρξης των ανθρώπων, πέρα από φύλο, φυλή, κοινωνική τάξη, ηλικία.

25 Εργασία για το σπίτι: 1 σελ. 23
Εργασία για το σπίτι: 1 σελ. 23 Αν δεν υπήρχε ο Σταυρός (δηλαδή το όλο έργο του Χριστού), τι νόημα θα είχαν οι εντολές;


Κατέβασμα ppt "ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ. ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ Ή ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google