Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελισάβετ Μουτζάν - Μαρτινέγκου. Η Ελισάβετ γεννήθηκε στην Ζάκυνθο (2 Οκτωβρίου 1801). Οι γονείς της ήταν ο Φραγκίσκος Μουτζάν και η Αγγελική Σιγούρου,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελισάβετ Μουτζάν - Μαρτινέγκου. Η Ελισάβετ γεννήθηκε στην Ζάκυνθο (2 Οκτωβρίου 1801). Οι γονείς της ήταν ο Φραγκίσκος Μουτζάν και η Αγγελική Σιγούρου,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ελισάβετ Μουτζάν - Μαρτινέγκου

2 Η Ελισάβετ γεννήθηκε στην Ζάκυνθο (2 Οκτωβρίου 1801). Οι γονείς της ήταν ο Φραγκίσκος Μουτζάν και η Αγγελική Σιγούρου, οι οποίοι κατάγονταν από τις παλαιότερες αριστοκρατικές οικογένειες της Ζακύνθου. Η αρχή της ζωής της

3 Εκπαίδευση Η ίδια γνώριζε αρχαία ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά. Οι δασκαλοί της ήταν ο Γεώργιος Τσουκαλάς, ο Θεοδόσιος Δημάδης και ο Βασίλειος Ρομαντζάς, οι οποίοι ήταν ορθόδοξοι κληρικοί.

4 Η Ελισάβετ δεν θέλησε να παντρευτεί αλλά να αφιερωθεί στα έργα της. Αυτό οι γονείς της δεν το δεχόνταν και η ίδια θέλησε να κλειστεί σε μοναστήρι έχοντας ήδη κάνει μια ανεπιτυχής προσπάθεια να το σκάσει από το σπίτι της. Τελικά,το 1831 η ίδια παντρεύεται τον Νικόλαο Μαρτινέγκο, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο τον Ελισαβέτιο. Βίος

5 Το τέλος της ζωής της Η Ελισάβετ πεθαίνει δυο εβδομάδες μετά την γέννηση του γιού της λόγω δύσκολου τοκετού.( 9 Νοεμβρίου 1832)

6

7 Τα έργα της 15 έργα για το θέατρο στα ελληνικά και στα ιταλικά. μία κωμωδία με τίτλο ο Φιλάργυρος ιταλικά κείμενα 20 επιστολές ο πρόλογος μιας πραγματείας Περί Οικονομίας τα ποιήματα Ωδή εις το πάθος του Ιησού Χριστού και Εις την Θεοτόκον και αποσπάσματα πεζών μεταφράσεων από την Οδύσσεια, τον Προμηθέα Δεσμώτη και τις Ικέτιδες του Αισχύλου

8 Αυτά τα έργα της δεν σώθηκαν ολοκληρωμένα. Το μόνο που σώθηκε ολόκληρο είναι η αυτοβιογραφία της που εξέδωσε ο γιός της το 1881.

9

10 Η αυτοβιογραφία Η αυτοβιογραφία της έχοντας έντονο εξομολογητικό χαρακτήρα, γίνεται το μέσο με το οποίο διαφαίνεται καλύτερα ο εσωτερικός κόσμος της Μαρτινέγκου, η κοινωνική κατάσταση του νησιού, η θέση της γυναίκας σε μια αριστοκρατική οικογένεια της Ζακύνθου, ενώ τα «μαύρα συγγράμματα» όπως τα αποκαλεί η ίδια και η πένα της αποτελούν τον διαφωτιστικό σπόρο και τον πρώτο πυρήνα για την δημιουργία του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

11 ΤΕΛΟΣ…


Κατέβασμα ppt "Ελισάβετ Μουτζάν - Μαρτινέγκου. Η Ελισάβετ γεννήθηκε στην Ζάκυνθο (2 Οκτωβρίου 1801). Οι γονείς της ήταν ο Φραγκίσκος Μουτζάν και η Αγγελική Σιγούρου,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google