Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Απαραίτητες θρεπτικές ουσίες υδατάνθρακεςπρωτεΐνεςλίπη 1500 600 290 υδατάνθρακεςπρωτεΐνεςλίπη ενέργεια ανά ημέρα (Kcal)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Απαραίτητες θρεπτικές ουσίες υδατάνθρακεςπρωτεΐνεςλίπη 1500 600 290 υδατάνθρακεςπρωτεΐνεςλίπη ενέργεια ανά ημέρα (Kcal)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Απαραίτητες θρεπτικές ουσίες υδατάνθρακεςπρωτεΐνεςλίπη 1500 600 290 υδατάνθρακεςπρωτεΐνεςλίπη ενέργεια ανά ημέρα (Kcal)

4 Σαν θρεπτικές ουσίες μπορούν να χαρακτηρισθούν τα άλατα, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και το νερό. Μπορεί τα παραπάνω να μην παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, όμως είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση των διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού. Πέψη ονομάζεται η μηχανική και χημική κατεργασία που τροποποιεί τις πεπτικές ουσίες, ώστε αυτές να μπορούν να απορροφηθούν.

5 Τμήματα του πεπτικού συστήματος  στοματική κοιλότητα  φάρυγγας  οισοφάγος  στόμαχος  λεπτό έντερο  παχύ έντερο  προσαρτημένοι αδένες( πάγκρεας, ήπαρ)

6 Στοματική κοιλότητα αμυγδαλές κρεατάκια Ουρανίσκος (υπερώα) Αμυγδαλές Σταφυλή Γλώσσα Δόντια/ φατνία Σιελογόνοι αδένες.

7 Η χρησιμότητα του σάλιου Το σάλιο είναι ένα ελαφρά αλκαλικό υγρό που περιέχει νερό, βλέννα και ένζυμα κ.α. Η πτυαλίνη (α-αμυλάση) διασπά το άμυλο. Η λυσοζύμη καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων. Στην στοματική κοιλότητα υπάρχει ένας φυσιολογικός πληθυσμός βακτηρίων, που εξυπηρετεί την άμυνα του οργανισμού. Η πέψη αρχίζει από το στόμα o μηχανική πέψη- η τροφή μετατρέπεται σε βλωμό o χημική πέψη- διάσπαση του αμύλου.

8 φάρυγγας - οισοφάγος. φάρυγγας λάρυγγας επιγλωττίδα Αέρας από το στόμα Αέρας από την μύτη Μαλακή υπερώα

9 Από την στοματική κοιλότητα στο στομάχι Από την στοματική κοιλότητα στο στομάχι φάρυγγας λάρυγγας επιγλωττίδα Αέρας από το στόμα Αέρας από την μύτη Μαλακή υπερώα  κατάποση: ο βλωμός προωθείται προς τον φάρυγγα.  φαρυγγικό στάδιο: ο βλωμός προωθείται προς τον οισόφαγο. Ανακόπτεται η επικοινωνία του φάρυγγα με την ρινική κοιλότητα και με τον λάρυγγα.  τρίτο στάδιο: ο βλωμός οδηγείται στο στομάχι. Τα δυο τελευταία στάδια γίνονται ακούσια. Διάρκεια: <1΄΄ για τα υγρά, περίπου 9΄΄ για τον βλωμό

10 πυθμένας Ο στόμαχος Στο στομάχι εκκρίνονται: βλέννα γαστρικό υγρό διάφορες ορμόνες  η βλέννα παράγεται από κύτταρα του βλεννογόνου ιστού και προστατεύει το εσωτερικό του στομάχου.  το γαστρικό υγρό παράγεται από αδένες του στομάχου και περιέχει HCl και το ένζυμο πεψίνη που συμμετέχει στην διάσπαση των πρωτεϊνών.  η ορμόνη γαστρίνη ελέγχει την παραγωγή γαστρικού υγρού. Η πέψη στο στομάχι: μηχανική ( ο βλωμός γίνεται χυλός) μηχανική ( ο βλωμός γίνεται χυλός) χημική ( διάσπαση των πολυπεπτιδικών αλυσίδων)

11 δωδεκαδάκτυλο νηστίδα ειλεός Το λεπτό έντερο Μήκος : περίπου 3m (;), πλάτος: 2,6 cm

12 Πτυχές Στο λεπτό έντερο υπάρχουν πολλές πτυχές. Σε κάθε πτυχή υπάρχουν πολλές λάχνες (προεκβολές) που αποτελούνται από επιθηλιακά κύτταρα. Κάθε επιθηλιακό κύτταρο φέρει μικρές προεκβολές τις μικρολάχνες. τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου Επιφάνεια απορρόφησης του λεπτού εντέρου: 200-250m 2

13 Εκκρίσεις στο λεπτό έντερο  εντερικό υγρό (2L/ημέρα) Το εντερικό υγρό συντελεί στην διατήρηση της ρευστότητας του χυλού.  βλέννα η βλέννα προστατεύει τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου από το γαστρικό υγρό  εκκριματίνη ορμόνη που ελέγχει τις εκκρίσεις του εντέρου.  χολοκυστοκινίνη ορμόνη που εκκρίνεται μόνον όταν υπάρχει λίπος στο δωδεκαδάκτυλο.  παγκρεατικό υγρό περιέχει τα περισσότερα απαραίτητα για την πέψη ένζυμα. Η βασική διαδικασία της πέψης γίνεται στο λεπτό έντερο.

14 Μηχανική πέψη στο λεπτό έντερο Οι περισταλτικές κινήσεις του εντέρου προωθούν και διασπούν τον χυλό. animation

15 Χημική πέψη στο λεπτό έντερο Τα περισσότερα απαραίτητα για την πέψη ένζυμα βρίσκονται στο παγκρεατικό υγρό:  η παγκρεατική α- αμυλάση: διασπά τους πολυσακχαρίτες (υδατάνθρακες) άμυλο και γλυκογόνο σε διασκχαρίτες. Οι δισακχαρίτες στην συνέχεια διασπώνται σε μονοσακχαρίτες από ειδικά ένζυμα των επιθηλιακών κυττάρων των λαχνών.  η η παγκρεατική λιπάση διασπά τα λίπη.  θ θρυψίνη, χυμοθρυψίνη, καρβοξυπεπτιδάση, αμινοπεπτιδάση διασπούν τις πρωτεΐνες(πολυπεπτιδικές αλυσίδες) σε διπεπτίδια. Τα διπεπτίδια στην συνέχεια διασπώνται σε αμινοξέα από ένζυμα των επιθηλιακών κυττάρων των λαχνών. Στο λεπτό έντερο ολοκληρώνεται και η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

16 Το παχύ έντερο Το παχύ έντερο διακρίνεται σε τρία μέρη: Το τυφλό με την σκωληκοειδή απόφυση Το κόλον( ανιόν,εγκάρσιο, κατιόν και σιγμοειδές) Το ορθό Σκωληκοειδής απόφυση Ανιόν κόλον Αποκαθίσταται η ισορροπία νερού και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό Συμπυκνώνεται ο χύλος ώστε να μετατραπεί σε κόπρανα. Τα κόπρανα περιέχουν άπεπτα υπολείμματα τροφών, επιθηλιακά κύτταρα, βακτήρια, κ.α. Στο παχύ έντερο παράγεται βλέννα. Η βλέννα προστατεύει τα τοιχώματα από τα οξέα των βακτηρίων, ενώ κάνει τα κόπρανα ολισθηρά. Στο παχύ έντερο γίνεται απορρόφηση νερού και αλάτων. Έτσι:


Κατέβασμα ppt "Απαραίτητες θρεπτικές ουσίες υδατάνθρακεςπρωτεΐνεςλίπη 1500 600 290 υδατάνθρακεςπρωτεΐνεςλίπη ενέργεια ανά ημέρα (Kcal)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google