Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Γιάννης Ρίτσος o Γιάννης Ρίτσος γεννιέται στη Μονεβασιά την 1 η Μαίου [ 14 η με το καινούριο ημερολόγιο ] και περνά εκεί τα πρώτα παιδικά του χρόνια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Γιάννης Ρίτσος o Γιάννης Ρίτσος γεννιέται στη Μονεβασιά την 1 η Μαίου [ 14 η με το καινούριο ημερολόγιο ] και περνά εκεί τα πρώτα παιδικά του χρόνια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Γιάννης Ρίτσος o Γιάννης Ρίτσος γεννιέται στη Μονεβασιά την 1 η Μαίου [ 14 η με το καινούριο ημερολόγιο ] και περνά εκεί τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Επιχειρήθηκε

2 Το ποιήμα του Γιάννη Ρίτσου Η μαζική ανεργία και ο πληθωρισμός μετά τη μικρασιατική καταστροφή δυσχεραίνουν τα οικονομικά της οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους στο γυμνάσιο τα δύο αδέρφια αναγκάζονται να αλλάζουν συνεχώς μέρος διαμονής. Περνούν μεγάλο διάστημα στο νησάκι Κρανάη, στον πύργο Τζανετάκη, στο σπίτι του φαροφύλακα.Τζανετάκη Κυκλοφορεί στην Αλεξάνδρεια το Φως που καίει του Κ. Βάρναλη. […] χαιρόμουν να ζω στην ωραία εποχή των μεγάλων κοινωνικών ανακατατάξεων και στο Φως που Καίει του Βάρναλη.

3 Επιχειρήθηκε επίσης, η διευκόλυνση των μελετητών με τη συγκέντρωση βιβλιογραφικών στοιχείων που αφορούν το βίο και το έργο του Γιάννη Ρίτσου από το 1990 έως το 2009, συμπληρώνοντας κατά δύο δεκαετίες την πολύτιμη Βιβλιογραφία Γιάννη Ρίτσου της Αικατερίνης Μακρυνικόλα. Επιχειρήθηκε επίσης, η διευκόλυνση των μελετητών με τη συγκέντρωση βιβλιογραφικών στοιχείων που αφορούν το βίο και το έργο του Γιάννη Ρίτσου από το 1990 έως το 2009, συμπληρώνοντας κατά δύο δεκαετίες την πολύτιμη Βιβλιογραφία Γιάννη Ρίτσου της Αικατερίνης Μακρυνικόλα.

4 Από την αρχή λοιπόν η αίσθηση του σπιτιού σαν κλειστού ζοφερού χώρου, λεηλατημένου απ’ το χρόνο, που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις για τα πλάσματα που εμπεριέχει και που υπόκεινται κι αυτά στην ίδια μοίρα. Η μόνιμη αίσθηση της φθοράς συνθλίβει τα πάντα και κάνει επιτακτική την ανάγκη μιας απόσπασης απ’ αυτό το χώρο, αν και η ίδια αυτή ατμόσφαιρα ασκεί πάντα μια ψυχρή γοητεία

5 Το υλικό της ενότητας έχει αντληθεί από το επετειακό λεύκωμα «Γιάννης Ρίτσος 2009: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του», έκδοση του ΕΚΕΒΙ, καθώς και από τις ακόλουθες πηγές: - Βαλέτας Γ., «Σχεδίασμα χρονολογίας Γιάννη Ρίτσου», Αιολικά Γράμματα, 32-34 (Μάρτης-Ιούνης 1976). - Κακλαμανάκη Ρούλα, Γιάννης Ρίτσος, η ζωή και το έργο του, Αθήνα 1999. - Κώττη Αγγελική, Γιάννης Ρίτσος. Ένα σχεδίασμα βιογραφίας, Αθήνα 2009. - Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Βιβλιογραφία Γιάννη Ρίτσου 1924-1989, Αθήνα 1993. - Πετρόπουλος Θ., «Χρονολόγιο του Γιάννη Ρίτσου», Διαβάζω, 205 (Δεκέμβριος 1988) 34-46. - Πιερά Ζεράρ, Η μακριά πορεία ενός ποιητή, Αθήνα 1983. - Ρίτσου-Γλέζου Λούλα, Τα παιδικά χρόνια του αδελφού μου Γιάννη Ρίτσου, Αθήνα 1981. Το υλικό της ενότητας έχει αντληθεί από το επετειακό λεύκωμα «Γιάννης Ρίτσος 2009: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του», έκδοση του ΕΚΕΒΙ, καθώς και από τις ακόλουθες πηγές: - Βαλέτας Γ., «Σχεδίασμα χρονολογίας Γιάννη Ρίτσου», Αιολικά Γράμματα, 32-34 (Μάρτης-Ιούνης 1976). - Κακλαμανάκη Ρούλα, Γιάννης Ρίτσος, η ζωή και το έργο του, Αθήνα 1999. - Κώττη Αγγελική, Γιάννης Ρίτσος. Ένα σχεδίασμα βιογραφίας, Αθήνα 2009. - Μακρυνικόλα Αικατερίνη, Βιβλιογραφία Γιάννη Ρίτσου 1924-1989, Αθήνα 1993. - Πετρόπουλος Θ., «Χρονολόγιο του Γιάννη Ρίτσου», Διαβάζω, 205 (Δεκέμβριος 1988) 34-46. - Πιερά Ζεράρ, Η μακριά πορεία ενός ποιητή, Αθήνα 1983. - Ρίτσου-Γλέζου Λούλα, Τα παιδικά χρόνια του αδελφού μου Γιάννη Ρίτσου, Αθήνα 1981. «Γιάννης Ρίτσος 2009: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του» «Γιάννης Ρίτσος 2009: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του»

6 Ονόματα ΜΑΡΙΑΝΝΑ - ΔΙΜΗΤΡΑ –ΤΙΛΕΝΤΑ - ΜΙΛΕΝΑ


Κατέβασμα ppt "Ο Γιάννης Ρίτσος o Γιάννης Ρίτσος γεννιέται στη Μονεβασιά την 1 η Μαίου [ 14 η με το καινούριο ημερολόγιο ] και περνά εκεί τα πρώτα παιδικά του χρόνια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google