Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιάννης Ρίτσος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιάννης Ρίτσος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιάννης Ρίτσος

2 ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΡΙΤΣΟΥ
Ο Γιάννης και η Λούλα τελειώνουν το σχολαρχείο. Ο Γιάννης περνά το καλοκαίρι στις Βελιές με τον πατέρα του, ενώ η Λούλα στο σπίτι της Μονεμβασιάς, όπου φροντίζει τον αδερφό τους Μίμη και τη μητέρα τους που έχουν εν τω μεταξύ αρρωστήσει από φυματίωση. Στις 6 Αυγούστου ο Μίμης, δόκιμος αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού, πεθαίνει σε κλινική της Αθήνας, παρά την προηγούμενη πολύμηνη θεραπεία του σε σανατόριο στο Νταβός της Ελβετίας. Χρόνια αργότερα ο Ρίτσος θα του αφιερώσει το ποίημα Ο μικρός αδελφός των γλάρων.

3 ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Πέντε ποιήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Εβδομάς με το ψευδώνυμο Ι. Σοστίρ, που είναι αναγραμματισμός του ονόματος του Γ. Ρ. Τον Απρίλιο πεθαίνει η Μαρία Πολυδούρη. Ο Γ. Ρ. της έχει αφιερώσει το ποίημα «Σπασμένα φτερά», που θα δημοσιευθεί τον επόμενο χρόνο στο περιοδικό Εβδομάς. Βγαίνει από το Σωτηρία, έχοντας εξαντλήσει το επιτρεπτό όριο παραμονής της τριετίας. Το Σεπτέμβριο μεταφέρεται στο Άσυλο Φυματικών Καψαλώνας κοντά στα Χανιά. Το Νοέμβριο, με επιστολή του στην εφημερίδα Εφεδρικός Αγών των Χανίων, που συνυπογράφεται και από άλλους ασθενείς, καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες στο θεραπευτήριο και εκφράζει την αγανάκτησή του για την αδιαφορία των αρχών. Ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της επιστολής οι ασθενείς μεταφέρονται στο σανατόριο του Αγίου Ιωάννου.

4 Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ
Ο πατέρας του εισάγεται στο δημόσιο ψυχιατρείο Δαφνί. Η νέα οικογενειακή τραγωδία ολοκληρώνει ένα κύκλο συμφορών που αποτυπώνονται σε ποίημα που αφιερώνει στον πατέρα του ωθώντας τους μελετητές του έργου του να διακρίνουν αργότερα μια «αυτοβιογραφική ιδιοτυπία του έργου του Ρίτσου» (Βελουδής) αυτής της περιόδου:

5 Άννα-Μαρία + Ελισαβετ+Φαίδρα+Χριστίνα
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΣ!!!!!!!!! Ποιες το φτιάξανε? Άννα-Μαρία + Ελισαβετ+Φαίδρα+Χριστίνα

6 Που τα βρηκαμε; Εθνικό Κέντρο Βιβλίου!!!!!


Κατέβασμα ppt "Γιάννης Ρίτσος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google