Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ Τα χρωμοσώματα είναι η μορφή που παίρνει η χρωματίνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ Τα χρωμοσώματα είναι η μορφή που παίρνει η χρωματίνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ Τα χρωμοσώματα είναι η μορφή που παίρνει η χρωματίνη
Τα χρωμοσώματα είναι η μορφή που παίρνει η χρωματίνη όταν το κύτταρο ετοιμάζεται να διαιρεθεί. Οι εικόνες είναι από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης.

3 ΟΜΟΛΟΓΑ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ Τα ομόλογα χρωμοσώματα είναι χρωμοσώματα που έχουν την ίδια μορφολογία. Οι χρωματίδες κάθε χρωμοσώματος λέγονται αδελφές χρωματίδες και είναι γενετικά πανομοιότυπες (ακριβές αντίγραφο η μια της άλλης).

4 ΚΑΡΥΟΤΥΠΟΣ Η απεικόνιση όλων των χρωμοσωμάτων ενός οργανισμού ονομάζεται καρυότυπος. Στον καρυότυπο όταν πρόκειται για διπλοειδή οργανισμό (2n) τοποθετούμε τα ομόλογα χρωμοσώματα ανα ζεύγη και τα ζεύγη αριθμούνται.

5 Τα πέντε χρωμοσώματα του φυτού: Αrabidopsis thaliana
Τα χρωμοσώματα για να φαίνονται στο μικροσκόπιο χρωματίζονται με μια χρωστική που λέγεται Giemsa ή και με άλλες π.χ. φθορίζουσες χρωστικές.Με κατάλληλες τεχνικές χρώσης μπορούμε να διακρίνουμε στα χρωμοσώματα διάφορες σκοτεινές ή πιο φωτεινές ζώνες χαρακτηριστικές για κάθε τύπο χρωμοσώματος.

6 Η μίτωση Τα στάδια της μίτωσης είναι τα εξής: 1)Πρόφαση 2)Μετάφαση
Τελόφαση σε κύτταρο του Allium cepa (κρεμμύδι) Τα στάδια της μίτωσης είναι τα εξής: 1)Πρόφαση 2)Μετάφαση 3)Ανάφαση 4)Τελόφαση

7

8 Τα στάδια της μίτωσης σε φυτικό κύτταρο μεγενθυμένο 2.700 φορές.

9 Χρησιμοποιώντας φθορίζουσες χρωστικές μπορούμε να σημάνουμε
τα διάφορα συστατικά της πυρηνικής ατράκτου και να διακρίνουμε έτσι τα χρωμοσώματα , τους μικροσωληνίσκους κ.τ.λ.στα διάφορα στάδια της μίτωσης.

10 ΜΕΙΩΣΗ Η μείωση όπως το λέει και το όνομά της έχει ως σκοπό την μείωση του γενετικού υλικού στο μισό. Αυτό διαφυλάσσει την σταθερότητα του αριθμού των χρωμοσωμάτων στο είδος. Στην μείωση που γίνεται μόνο στα άωρα γεννητικά κύτταρα κατά τον σχηματισμό των γαμετών, παράγονται 4 απλοειδή κύτταρα διαφορετικά και ως προς το αρχικό κύτταρο αλλά και μεταξύ τους.

11

12 Αλφισμός: Οι άνθρωποι «φαντάσματα»…
Α: Φυσιολογικό γονίδιο α: Γονίδιο για τον αλφισμό Διασταύρωση γονέων: P: Αα Χ Αα G: A,α Α,α F1: AA, Aα, αα Πιθανότητες: AΑ : 25%(φυσιολογικό) Αα : 50%( φυσιολογικό) αα : 25%(αλφικό)

13

14

15

16

17

18

19

20


Κατέβασμα ppt "ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ Τα χρωμοσώματα είναι η μορφή που παίρνει η χρωματίνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google