Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δραστηριότητα 1 Κυτταρικός Κύκλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δραστηριότητα 1 Κυτταρικός Κύκλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δραστηριότητα 1 Κυτταρικός Κύκλος

2 Η κυτταρική Θεωρία Όλοι οι οργανισμοί αποτελούνται από κύτταρα και από κυτταρικά παράγωγα. (Schleiden & Schwann, ) Tα κύτταρα είναι οι βασικές δομικές και λειτουργικές μονάδες των οργανισμών. (Schleiden & Schwann, ) Κάθε κύτταρο προέρχεται από τη διαίρεση προϋπάρχοντος κυττάρου. (Virschow, 1858)

3 Κυτταρικός Κύκλος (1)

4 Κυτταρικός κύκλος (2) Φάση Στάδιο Περιγραφή Μεσόφαση G1 S G2
(Αντιπροσωπεύει το 90% τουλάχιστον της διάρκειας του κυτταρικού κύκλου) G1 Φάση με έντονη μεταβολική δραστηριότητα. Το κύτταρο συνθέτει διάφορα ένζυμα, όπως αυτά που θα χρησιμοποιηθούν στην αντιγραφή του DNA, συνθέτει m και t RNA και διπλασιάζει τα ριβοσώματά του και τα κεντροσωμάτιά του (ζωικό κύτταρο). Το γενετικό υλικό είναι ορατό με τη μορφή του δικτύου χρωματίνης, καθώς η μικρή συμπύκνωση της, δεν επιτρέπει να γίνουν ορατά τα χρωμοσώματα, ως μεμονωμένες δομές με το οπτικό μικροσκόπιο. S Αυτοδιπλασιάζεται το γενετικό υλικό. Στο τέλος της κάθε μόριο του DNA αντιπροσωπεύεται από δύο ακριβή αντίγραφά του που έχουν ταυτόσημες γενετικές πληροφορίες. G2 Μεταβατική περίοδος πριν την έναρξη της διαίρεσης. Όλος ο εξοπλισμός του κυττάρου (οργανίδια και γενετικό υλικό) έχει πλέον διπλασιαστεί, ώστε να διανεμηθεί στα θυγατρικά κύτταρα που θα προκύψουν. Κυτταρική Διαίρεση Η ανάπτυξη του κυττάρου σταματά, τα χρωμοσώματα γίνονται ορατά ως μεμονωμένες δομές και με την πολύπλοκη «χορογραφία» των κινήσεών τους, διανέμονται στα θυγατρικά κύτταρα.

5 Πόσα μέτρα είναι το γενετικό υλικό του ανθρώπου;
Ένας τρόπος να μετρηθεί το μήκος του DNA, είναι η χρησιμοποίηση φυσικών μονάδων, όπως το m και τα πολλαπλάσια και υποπολλαπλάσιά του. ΄Ενας άλλος, περισσότερος πρόσφορος για τη βιολογία, είναι η μέτρηση του μήκους του DNA σε βάσεις ή ζεύγη βάσεων. Με δεδομένα ότι το γενετικό υλικό του ανθρώπου, σε ένα σωματικό κύτταρο που βρίσκεται στην αρχή της Μεσόφασης: έχει μήκος 6Χ109 ζεύγη βάσεων και ότι η απόσταση μεταξύ 2 ζευγών βάσεων είναι 0,34 nm Πόσο είναι το μήκος του DNA μας σε m; Πώς μπορεί και χωράει σε ένα μικρό πυρήνα ελαχίστων διαστάσεων;

6 Οι μορφές του Γενετικού υλικού στη διάρκεια του Κυτταρικού Κύκλου

7 Που οφείλεται η μεταβολή της μορφής του Γενετικού Υλικού κατά τη διάρκεια του Κυτ.Κύκλου;


Κατέβασμα ppt "Δραστηριότητα 1 Κυτταρικός Κύκλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google